Matovic a Szputnyik V-vel felrúgta a szlovákiai külpolitika stratégiai alapjait

2021. március 05. 08:22

A kormányfő és bizalmasai nyerhetnek, a koalíció viszont beleroppanhat a lépésbe.

2021. március 05. 08:22
Tokár Géza
Index

„Hétfő este Kassán landolt egy szlovák Spartan C–24J katonai gép, a fedélzetén 200 ezer adag Szputnyik V vakcinával. A szállítmányt személyesen, újságírók gyűrűjében fogadta Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter, nem véletlenül: a koronavírus-válsággal kapcsolatos szlovákiai diskurzus teljes átértelmezését várják az orosz oltóanyag feltűnésétől. Ezen a kormányfő és bizalmasai nyerhetnek, a koalíció viszont beleroppanhat a lépésbe.

Szlovákia járványkezelési módszerei az elmúlt egy évben ellentmondásos eredményeket hoztak.

Az első hullám mintaországa a százezer főre vetített elhalálozások számát tekintve januárra világszinten is a legrosszabbul teljesítő államok közé került.

A visszaesésnek több oka is van: a kormánykoalíció belviszályai és korlátozásokat érintő döntésképtelensége, az állampolgárok hibáztatása, valamint az állandóan változó, könnyen félreértelmezhető gumiszabályok kialakítottak egy olyan közeget, amely egyenesen ösztönözte a lakosságot az érvényes járványellenes intézkedések megkerülésére. A járvány harmadik hullámának megjelenése tovább rontott a szlovák egészségügy helyzetén, az ország külföldi segítségre szorult.

A kritikák fő célpontja Marek Krajčí, azaz Matovič pártjának (Egyszerű Emberek) egészségügyi minisztere. A politikus távozását nemcsak az ellenzék, de a négy kormánypárt képviselőinek némelyike is szorgalmazza. A koalíciós villongások azonban sajátos módon zajlanak, a furcsa viszonyokról sokat elárul Krajčí és Richard Sulík legújabb csörtéje. Sulík, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke és gazdasági minisztere, a közösségi hálón üzente meg, hogy szívesen átveszi Krajčí helyét, mivel az nem menedzseli jól a válságot. Mindezt úgy, hogy decemberben Sulík még pont a széles körű nyitás, Krajčí pedig a további korlátozások mellett kardoskodott. Az egészségügyi miniszternek egyértelmű felelőssége van a járványkezelés hiányosságaiban, de a szlovákiai problémákért elsősorban a miniszterelnök és a négypárti kormánykoalíció ellentmondásos intézkedései és határozatlansága a felelős.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. március 05. 13:16
" Az egészségügyi miniszternek egyértelmű felelőssége van a járványkezelés hiányosságaiban" Tessék? Nem azt vartyogtátok még nemrég, hogy nekünk is ilyen egészségügyi miniszter kellene? Ennyire aranyhalagyúnak nézitek a saját közönségeteket?
Hattori
2021. március 05. 12:39
a hülyeség alanyi jogon jár a libsiknek. politikai ügyet csinálni egy egészségügyi kérdésből... szűklátókörűségre vall.
dglaj
2021. március 05. 11:41
Az ilyen fajta politikában az emberi élet az tényező?
Pandaka pygmaea
2021. március 05. 10:22
Ez már volt tegnap is. Minek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!