Országjáró igric: Dinnyés József (1948-2021)

2021. március 18. 07:25

Méltatlanul ráégett pályájára, megítélésére, hogy eredetileg polbeat énekesként jutott nyilvánossághoz, hogy valaha KISZ-táborok gyakori meghívottja volt. Pedig sosem volt hátszeles művész.

2021. március 18. 07:25
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Éppen március idusán halt meg egy országjáró igric, Dinnyés József (1948-2021), aki azért ugyanazt az egyik legizgalmasabb előadói műfajt gyakorolta a Kádár-korban és a rendszerváltozás után, mint Cseh Tamás.

Egyszál maga volt a pódiumon, énekelt és gitározott.

Volt egy kicsit rekedtes magas-baritonja, amelyet  toroktúlfeszítéssel előidézett sajátos vibrátóval (olykor kicsit hamisan) hallatott, s csörömpölt hozzá a gitárján. Így, szegényes dallamú, komor vagy rezignált énekeivel, versmegzenésítéseivel kellett csodát mívelnie, lángot lobbantania a lelkekben.

Sokszor sikerült.

Méltatlanul ráégett pályájára, megítélésére, hogy eredetileg polbeat-énekesként jutott nyilvánossághoz, hogy valaha KISZ-táborok gyakori meghívottja volt. Holott igazi fénypontja lehetett azoknak a KISZ-táboroknak, amikor mondjuk Utassy József 1968-tól a nyolcvanas évek közepéig „rendszerellenesnek” számító versét énekelte, a Zúg Márciust: „Én szemfedőlapod lerántom: / kelj föl és járj, Petőfi Sándor! (...) Szedd össze csontjaid, barátom, /lopnak a bőség kosarából, / a jognak asztalánál lopnak, /népek nevében! S te halott vagy?!” (Nem tudom, nem időszerű-e most is...)

Nem volt hátszeles művész: 1985-ig lemezfelvétel lehetőségével sem kínálták meg, pedig az „IIllés-Omega nemzedék” tagja volt.

Jó pár esztendővel a rendszerváltozás után ismertem meg és csináltam vele interjút, s írtam is valamelyik – kazettán sokszorosított! – összeállításáról. (Azt se tudom, melyik napilap megsárgult oldalán lehet a padláson.)

Akkor tudtam meg, hogy öntudatra ébredt református. Őszinte hitéről tanúskodik és elkísér az a véleménye, hogy a Református énekeskönyv hajdani összeállítói tévedtek, amikor Szenczi Molnár Albert zsoltárszövegeinek sok versszakát kipontozták-kihagyták, Dinnyés szerint sokszor épp azokat, melyek a zsoltáréneklő hívő ember életéhez stratégiai bölcsességekkel vagy lendítő biztatással szolgálhatnak.

Volt hát ilyen magányos és összetéveszthetetlen napszámosa is a magyar kultúrának.

Emlékezetemben egymás közelében tanyáznak a rég halott Ratkó Józseffel, ezzel a másik, lassan építkező, eredeti látásmódú, kesernyés-nehézkes magyarral. Úgy voltak egy kicsit kezdetlegesek, hogy érdemes volt rájuk odafigyelni, meg kellett és meg kell őket becsülni. 

Persze hogy Ratkó-verset is énekelt Dinnyés József. „Ember, fa”... Álljon itt, mert ide illik: 

Minden emberben fa lakik,
ágaira fészkel a hit,
s dalol, mint valami madár,
míg le nem üti a halál.

Minden fában lélek lakik,
az emeli az ágait,
és fészket óv, szélnek feszül,
s szenved - már majdnem emberül. 

 

Dinnyés József templomi előadása 2021. februárjában – néhány héttel a halála előtt

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koppany17
2021. március 18. 18:18
Nos kedves , tudatlan , kommentelő barátaim. Én személyesen ismertem 74 óta. Egy kiváló magyar ember volt, irodalom tanár, lexikális és történelmi tudása kimagasló , emberi tartása példa értékű. A vers megzenésítéseivel olyan missziót vállalt fel, amit kevesen ebben a műfajban. Nem törekedett nagy népszerűségre, nem is kapta fel a politika, kis klubban énekelt pár tucat irodalom és zene szerető magyarnak. Legyen könnyű neki a föld, nektek pedig több tiszteletet kívánok! (Tisztelet a kivételnek!)
tintapaca
2021. március 18. 15:35
A legjobb ellenpélda a Kádár-korszakból a KISZ KB együttese az Express zenekar. Kitűnő zenészek voltak, a kurzus kedvencei. A zenéjük ugyan gagyi volt, de elment. Csakúgy, mint a Neotoné, akiknek a pártfogójáról Erdős Péterről, a Nagy Feró tudna mesélni. Mesélt is. Az nem bűn, hogy valaki fellépett a KISZ-táborokban és rendezvényeken. A tehetség és a művészi teljesítmény az, aminek a hiánya sajnálatos. Ahogyan Ady mondta:"Az oroszlán is macska, csak egy kicsit nagyobbacska.!
nempolitizálok
2021. március 18. 14:20
Megélt ahogy tudott. Amúgy elég jól bírta. Nekem nem jött be, bár nekem pld. Cseh sem jön be.
kérdés
2021. március 18. 12:17
Csodálkozom, hogy egyesek finnyáskodnak. Mintha nem élték volna maguk is át, hogy a Teremtő először adta a szinte feltétel nélküli ifjonti lelkesedést, aztán, ahogy a lendület kopik, az alaposabb mérlegelést, majd kis gondolkodási képesség esetén a határozott kiállást....normális esetben. De idézek egy réges-régi kalendáriumból is, mert az ősök is így tudták: 'aki tízéves koráig nem bűntelen, húszéves koráig nem szép, harmincéves koráig nem erős, negyvenéves koráig nem okos, ötvenéves koráig nem gazdag, hatvanéves koráig nem szent, az már nem is lesz...'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!