A székely vértanúkról való megemlékezés mellett e nap fontos üzenete az autonómiáért való kiállás

2021. március 10. 16:53

Kormányzati szinten meg kell tartani a nemzetpolitika magas szintű kormányzati-szervezeti képviseletét.

2021. március 10. 16:53
Keresztes László Lóránt
Facebook

„A Székely Szabadság Napján

Egy éve, március 10-én, egy nappal a veszélyhelyzet – első – kihirdetése előtt sokszázan gyűltünk össze a Hősök terén a Székely Szabadság Napján. A székely vértanúkról való megemlékezés mellett e nap fontos üzenete az autonómiáért való kiállás, és a határon túl élő magyarság jogainak biztosításáért érzett felelősség kifejezése. Ezen a napon még hangsúlyosabban kell kimondanunk, az egész Kárpát-medencére vonatkoztatva, hogy közös feladatunk a szülőföldön való megmaradás feltételeinek biztosítása.

Látunk örömteli fejleményeket. A Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók fejlesztéséért elindított európai polgári kezdeményezés (nemzetiregiok.eu) óriási eredményt ért el. Egy évvel ezelőtt még kevesebben voltunk olyanok, akik hittünk az ügy sikerében, mára a legsikeresebb európai polgári kezdeményezéssé vált.

Bő egy éve, látva, hogy időarányosan kevés aláírás gyűlt össze, az Országgyűlés elé terjesztettünk egy határozati javaslatot, ami – a ciklusban szinte példátlan módon – majdnem teljes politikai konszenzust teremtett. Az általam benyújtott előterjesztéshez a két kormánypárti frakció mellett három ellenzéki képviselőcsoport csatlakozott, a szavazásnál pedig csak egyetlen frakció nem érezte fontosnak, hogy támogassa a nemzeti régiók ügyet. Az ekkor induló írdalá.hu kampány során egy valódi magyar összefogás valósult meg, ami példát mutatott egész Európa számára. Ismert művészek, sportolók, közéleti szereplők, ellenzéki és kormánypárti politikusok a nemzeti régiók ügye mellé álltak.

Aggasztó ugyanakkor, hogy e vonatkozásban óriásiak a kihívások a nemzetközi politikában. Az Európai Bizottság mondvacsinált okokra hivatkozva politikai döntést hozott, és elutasította a másik kezdeményezés, a Minority Safepack kapcsán a jogalkotást. Az európai politikai elit tehát továbbra sem foglalkozik a nemzeti kisebbségek ügyével, sőt, olyan súlyos esetekben sem hallatja hangját, mint a Kárpátalján élő magyarságot érő gyalázatos atrocitások sorozata. Ez elfogadhatatlan, és ellentétes az európai értékekkel. Ki kell mondanunk, hogy ilyen kihívások között akkor lesz sikeres a magyar nemzetpolitika, ha erős nemzetközi szövetséget tudunk felépíteni mögötte. És ki kell mondanunk azt is, hogy a Fidesz-KDNP kormány erre az elmúlt 11 évben képtelen volt. Egyrészt az európai politikában, Brüsszelben nem álltak ki a kellő határozottsággal az ügy mellett, másrészt nem tudtak érdemi, nemzetközi politikai támogatást kiépíteni a külhoni magyarokért való sikeresebb kiállásért. Most, a Néppártból való eltávolításukkal a mozgásterük is jelentősen szűkül. Fontos tanulság, hogy nem ellenségeket kell keresni Európában, hanem szövetségeket.

A jövőbe nézve mindez kijelöli a feladatainkat. Az LMP alapításától kezdve kiáll a külhoni magyarok jogainak biztosításáért, és ezek szerint cselekedtünk a nemzetközi politikában is, pártcsaládunkon keresztül. Meggyőződésünk, hogy hogy ez nem csak számunkra, magyarok számára fontos kérdés, de az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása alapvető európai értékekhez kapcsolódik. El kell érnünk, hogy az anyaországi politikában tényleges konszenzus alakulhasson ki e kérdésben, a nemzetpolitika ne lehessen pártpolitikai viták tárgya, ne használja ezt a kérdést senki a politikai haszonszerzés céljával, se kormánypárt, se ellenzék. Közös fellépéssel kell elérnünk a nemzetközi politikában, hogy európai közösségeink kiálljanak a számunkra fontos ügyek mellett. Ebben a kérdésében magyarok vagyunk, és csak másodlagos szempont lehet az európai politikai közösségekhez való kötődés.

A jövő évi választásokra tekintve mondjuk ki: kormányzati szinten meg kell tartani a nemzetpolitika magas szintű kormányzati-szervezeti képviseletét. Megőrizzük a kettős állampolgárság intézményét és a külhoni magyarok szavazati jogát, folytatni kell minden olyan pozitív és eredményes programot, ami a szülőföldön való megmaradást, boldogulást, és a nyelv megőrzését segíti. Rendezzük a levélszavazás szabályait, ami jelen formájában hátrányosan érinti a hazai lakcímmel rendelkező, munkavállalás és tanulás miatt nyugati diaszpórában élő magyar állampolgárokat.

Mi azt a határozott álláspontot képviseljük, hogy csak ilyen elvek mentén lehet ellenzéki pártok közötti közös programot megalkotni.

Keresztes László Lóránt”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2021. március 10. 19:48
Ennek ellenére azzal a DK-val szövetkeztek, amelyik minden adandó alkalommal belerúg a határon túli magyarokba. Nem őszinte.
szarcsi1
2021. március 10. 19:36
Hazaáruló
makapaka2
2021. március 10. 19:09
HITELTELEN ALAK!
Bauerj
2021. március 10. 18:57
Ezt az egész álszent szöveget azért írta, hogy követelhesse a külföldön élő, de magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok levélszavazáshoz való jogát. Átlátszó vagy, Lóránt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!