A forradalom nem csak azt jelenti, hogy az emberek kapával-kaszával elkergetik a hatalmat

2021. március 18. 21:53

Kellenek azok az emberek, akik egy kilakoltatásnál az ajtó elé tudnak állni. (Interjú)

2021. március 18. 21:53
Jámbor András
Jámbor András
Azonnali.hu

„Régóta mozogsz az ellenzéki politikában. Miért éppen most döntöttél úgy, hogy elindulsz az előválasztáson Józsefvárosban?

Ennek van egy politikai és egy személyes oldala. 2009 óta foglalkozok politikával, az LMP-nél kezdtem, aztán az Együtt-PM-nél dolgoztam, utána pedig a Humán Platformmal szerveztük a netadós tüntetéseket, meg még sok mindent. 2014 februárjában kiléptem a pártpolitikából, mert azt láttam, hogy az akkori működése nem tudja leváltani az Orbán-rendszert, és nem tudna elérni egy jó kormányzást sem egy igazságos, szolidáris társadalomról már nem is beszélve. Ezért azt gondoltam, el kell kezdeni balos intézményeket építeni, amik hosszú távon segíthetnek ezen. De a helyzet a későbbiekben nem sokat változott: továbbra is az erőforrásokat kezelő és stratégiát alkotó intézmények hiánya volt a baj. Ezért hoztuk létre a Mércét, de ma már sok ilyen intézmény van: Partizán, Helyzet Műhely, Szolidaritási Akciócsoport, Gólya és így tovább. Az írásaimban mindig arról volt szó, hogy hosszú távon hogyan tud építkezni ez a baloldal, hogyan lesz majd „politikaképes”. Ha a rabszolgatörvény idején például lett volna balos politikai aktor, akkor erősebben lehetett volna a dolgozók képviseletét megjeleníteni.

A Mérce mint baloldali intézmény célja neked eredendően az volt, hogy ebből egyszer legyen politikai képviselet?

Ez még nem a vége. Én nem akarok például pártot alapítani, de azt tagadhatatlan, hogy egy erős mozgalmi lábra a teljes magyar baloldali közösségnek szüksége van. Ez a kampány alkalmas lehet arra, hogy egy erős mozgalmi lábat a Szikrán keresztül fölhúzzon. (A Szikra Mozgalom a Jámbor Andrást az ellenzéki előválasztáson indító újbaloldali mozgalom, itt írtunk róluk részletesen – a szerk.) Ez az egész országnak elképesztően fontos dolog. Kellenek azok az emberek, akik egy kilakoltatásnál az ajtó elé tudnak állni, egy sztrájknál pedig segíteni tudnak a dolgozóknak, akik megszervezik a bérlői szövetkezeteket. Ha ilyen emberek a devizahitel-válság idején is lettek volna, egészen máshogy alakul a történet.

A szakszervezetekkel van kapcsolatod?

Nagyon sok kapcsolatom van különböző szakszervezetekkel, viszont ők nem fognak beszállni a pártpolitikába. Magyarországon ennek van hagyománya, amit én nem is bolygatnék. Persze ha bármelyik szakszervezet mellém áll, annak örülni fogok, de Magyarországon jelenleg nem realitás az, hogy ez megtörténjen.

Karácsony Gergely március 15-i beszéde kapcsán elindult a Mércén egy vita arról, hogy létezhet-e békés forradalom. Te azt írtad, lehet. Hogyan?

A forradalom nem csupán azt jelenti, hogy az emberek kapával-kaszával elkergetik a hatalmat. Azt is jelentheti, hogy radikális változás történik. Ha 2022-ben itt kormányváltás lesz, akkor mindenképpen radikális váltásnak kell jönnie. Nyilván lesz majd elszámoltatás is, de nemcsak ebben kell radikális váltás, hanem abban is, hogyan viszonyulunk a bérből és fizetésből élőkhöz. Hogyan viszonyulunk a nagy kérdésekhez: a klímaváltozáshoz, a robotizációhoz, a globális nagytőkéhez, a közösségi média életünkre gyakorolt hatásához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. március 19. 19:00
Van egy sorozat a youtube-on. Egy kilakoltató mindennapjait követi nyomon. Rengeteg része van. A legfeltűbőbb az, hogy a nem jogkövető emberek, mikor ő beállít a legfelsőbb bírósági végzéssel, szépen csendben elmennek. Nincs tüntetés az ajtók előtt. Büdös kommunista barmok, akik a mások által keményen megdolgozott vagyont osztogatnák. Osztogassák a k. anyjukét, ne a miénket. Mert ha nem költözik ki belőle a jogtalan használó, akkor az igazi tulajdonos veszít. Szerintük íg i gazságos. Namármost kipróbáltuk már, hogy milyen az ő kibaszottul igazságos világuk: mindenki egyenlően éhezik. Köszönjük, nem kérünk belőle. Szerintem itt megvan a címe a sorozatnak: https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2020/09/20/kilakoltatas_865
Horst_Tappert
2021. március 19. 13:24
"Kellenek azok az emberek, akik egy kilakoltatásnál az ajtó elé tudnak állni" Ja... gépfegyverrel, ávós egyenruhában...
Volo
2021. március 19. 13:18
Te rohadt hazug alak! Azt mondtad 2018-tavaszán, ha a Fidesz újra kétharmaddal győz, kilképsz a közéletből! Tartsd már be, az egyetlen értékelhetőnek vélt igéretedet! Vagy csak hazudsz, azóta is?
lemez
2021. március 19. 11:00
Az a soros úgynók aki odaállt az ajtóba kilakoltatáskor,ma fövárosi alpolgármester,akinek a dolga felmérni az úres lakásokat a betelepitendóknek.Nagyon pédaértékú,ja nem,óncélú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!