A fóbiákról

2021. március 24. 09:53

Nem tudom, megfigyelte-e a tisztelt olvasó, hogy fóbiával mindig a jobboldali-konzervatív-keresztény oldal van megvádolva. A fóbia mint magyarázó elv a ma liberálisnak nevezett világkép nagy találmánya.

2021. március 24. 09:53
Köntös László
Facebook

„Nem tudom, megfigyelte-e a tisztelt olvasó, hogy napjaink világnézeti küzdelmeiben a fóbia fogalma vált egyes meggyőződések magyarázatának kulcsszavává. Magyarán, ha valaki valamivel nem ért egyet, akkor annak a magyarázata szimplán a fóbia. Ez olyan, mintha mondjuk, abban a soha be nem fejezhető vitában, hogy a szellem az elsődleges-e az anyaggal szemben, avagy fordítva, az egyik fél azzal vádolná meg a másikat, hogy annak a másiknak csak azért az a meggyőződése, ami, mert gyűlölködik. 

Nem tudom, megfigyelte-e a tisztelt olvasó, hogy fóbiával mindig a jobboldali-konzervatív-keresztény oldal van megvádolva. A fóbia mint magyarázó elv a ma liberálisnak nevezett világkép nagy találmánya. Elvi kérdések megvitatásából pszichologizmust csinál. Néha már olybá tűnik, hogy liberális nézőpontból a konzervatív világnézeti csoport nem is lenne más, mint különböző fóbiáktól szenvedők gyülekezete, amelytől a gyűlölteket meg kell védeni. No és, az már csak hab tortán, hogy a fóbiaszótár készítői döntik el, a gyűlöltek csoportjának politikailag korrekt gyűjteményébe kik kerülhetnek. Sokat elárulnak ezek a szavak: homofóbia, xenofóbia, iszlamofóbia.

Krisztofóbia kizárt. 

A fóbia kulcsszóvá emelése gyakorlatilag ellehetetleníti a párbeszédet.

Az a véleményem, hogy míg a fóbia szava lesz a konzervatív világkép liberális magyarázatának az alapkategóriája, addig a két világkép közötti értelmes beszélgetés soha nem valósulhat meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2021. március 24. 13:01
Pár éve hasonlóan kiválóan írta meg Szabados Ádám is: https://divinity.szabadosadam.hu/?p=19780 "A homofóbia mint vád az új morális vízió retorikai eszköze. Azt a célt szolgálja, amit Michel Foucault annak idején körülírt: hogy ki a normális és ki a beteg, azt az dönti el, akinek a kezében a hatalom van. A melegházasság kérdése a szexuális forradalom számára hatalmi szimbólum. A „homofób” szó pedig ideológiai pöröly, a domináns ideológia propagandája, amely a normális és a beteg viszonyrendszerét igyekszik megfordítani. Eszerint a homoszexualitás normális, az azt devianciának tekintő viszont beteg. A „homofób” szó az „Isten halála” után kitört szexuális forradalom szótárához tartozik, „újbeszél” nyelven a normativitás új határait jelöli ki. A célok fényében érthető szóválasztás. Egyébként viszont rendkívül idétlen."
I_Isti
2021. március 24. 12:02
Kiváló írás! Főleg, hogy a fóbia egyáltalán nem irracionális önmagában véve. Például miért ne félhetnék megkóstolni olyan gombát, amit előtte tényleges gombaszakértő nem vizsgált meg? Vagy miért ne félhetnék átmenni a vasúti kereszteződésben, amikor a lámpa pirosan villog? Valamint nem csak krisztofóbia van, hanem fobofóbia is. Az a magatartás, előítélet, gondolkodásmód ami szerint minden félelem rossz. Mert igenis vannak olyan félelmek, amelyek se nem irracionálisak, se nem jogtalanok, se nem rosszak.
Világlátó
2021. március 24. 10:29
A balliberális ellenzék, és a balloberális média (Telex, HVG, 444, Hírklikk, RTL Klub, Népszava...stb, nehéz felsorolni...) totálisan HUNGAROFÓB. Zsigerből gyűlölik (legalábbis mélységesen lenézik) a magyarokat, na és persze a keresztényeket.
nick89
2021. március 24. 10:14
Leginkább kínaivírus-fóbia van mostanság. A szó szoros és átvitt értelmében is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!