Amikor a Fidesz a független média ellen harcol, az állampolgárok ellen harcol

2021. február 12. 08:01

A fideszes politikusok elmenekülnek a számukra kényes újságírói kérdések elől.

2021. február 12. 08:01
Balavány György
Balavány György
24.hu

„A kormány az állami intézményrendszerben keletkező összes információt kontroll alá vonja, a minisztériumoktól a legkisebb zsákfalu orvosi rendelőjéig.

A fideszes politikusok elmenekülnek a számukra kényes újságírói kérdések elől. Előfordul, hogy sajtótájékoztatóra nem hívják meg, alkalomadtán nem engedik be a kritikus hangú lapok munkatársait; vagy ha eltűrik a jelenlétüket, a kérdéseiket ignorálják.

Minden nyilatkozatot engedélyeztetni kell az intézményeket koordináló felettes állami szervvel. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy nincs párbeszéd az intézményekkel, simán megtehetik, hogy:

  • nem állnak szóba a sajtóval,
  • lecsapják a telefont,
  • vagy elfoglaltságra hivatkoznak;

ha pedig mégis leereszkednek a médiához, legtöbb esetben írásban bekérik a kérdéseket, s azokat elküldik a központba. Persze minél kényesebb a kérdés, annál följebb kerül a döntés arról, hogy szülessen-e válasz, és ha igen, milyen válasz szülessen. Ebből az újságíró annyit érzékel, hogy akár heteket vár, s vagy semmilyen jelzést nem kap, vagy semmitmondó – a valódi kérdést gondosan kikerülő – válaszok érkeznek, visszakérdezésre többnyire nincs lehetőség. Tisztelet a kivételnek, de sajnos működnek így sajtóosztályok is, pedig épp a média tájékoztatásában való közreműködés lenne a feladatuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtam
2021. február 12. 15:36
Az a pechje Balaványnak, hogy nem felejtjük a múltját. Ő szeretné elkaparni, de nem megy. Amúgy nem kényes természet, tartósan viseli a hiteltelenség batyuját. Apropó! A 24-nél mennyi a flekk-honor?
Esvány
2021. február 12. 15:23
"nem állnak szóba a sajtóval" Veletek már rég nem érdemes szóba állni.
Box Hill
2021. február 12. 14:48
Van olyan, hogy független médium?
istvanpeter
2021. február 12. 10:22
Értelemszerűen senki sem áll szívesen szóba a rágalmazó és gyalázkodó emberekkel, még akkor sem, ha médiaügynöknek mondják magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!