Clooney esete a gyűlölködéssel

2020. november 26. 08:26

Kialakul egy liberális beszédmód, amely már nem elvi alapokról szól, hanem arról, hogy a konzervatív oldal gyűlölködik.

2020. november 26. 08:26
Köntös László
Facebook

„Mint ismeretes, a világsztár George Clooney egyik nyilatkozatában Orbán Viktort a világban terjedő düh és gyűlölet példájaként hozta fel. Nekem nincs azzal semmi bajom, ha Clooney elmondja politikai véleményét a világ dolgairól. Ő is, mint mindenki, akiket valamennyire is érdekelnek napjaink eseményei, megpróbálja megérteni, mi is zajlik most valójában. Kicsit leegyszerűsítve, a képlet az, hogy a nyugati világon belül zajlik most egy nagyon komoly világnézeti küzdelem a szokványosan konzervatív-nemzeti-keresztyén-közösségi alapú és a liberális-globalista-nemzetek feletti, egyéni alapú nézőpontok között. Mint tudjuk, Clooney az utóbbi világkép elkötelezettje. Rendben van, Isten éltesse.

Semmi gond nem lenne, ha ennek a küzdelemnek az értelmezése elvi síkon maradna, s ahogy egy vitában illik, érvek és ellenérvek csapnának össze. A gond az, hogy a két pólus vitájának az értelmezésébe liberális részről behoztak egy rendszeridegen kategóriát: a gyűlöletet. Magyarán, a liberális oldal konzervativizmus kritikája nem elvi alapokon nyugszik, hanem nemes egyszerűséggel a liberalizmus- ellenesség fő motivációjának a gyűlölet fogalmát teszi meg. Ezzel gyakorlatilag kijelöli a vita kereteit, mintha bizony a gyűlölet fogalma lehetne az a központi kategória, amely alkalmas a két világnézeti pozíció közti különbség beazonosítására. Kialakul egy liberális beszédmód, amely már nem a két világkép elvi alapjairól szól, hanem arról, hogy a konzervatív oldal gyűlölködik.

Nincs azon tehát mit csodálkozni, hogy Clooney-nak ez az értelmezés magától értetődőnek tűnik fel, s teljes ártatlansággal belemondja a kamerába, hogy Orbán – s vele együtt nyilván azok a milliók is, akik egyetértenek vele – gyűlölködő. Gyűlölködik a fene. Egyszerűen arról van szó, hogy vannak ezen a világon nem kevesen, akiknek a számára nem magától értetődő a liberális világkép uralma. De ezt a liberalizmus-ellenes álláspontot a gyűlölködésből levezetni eléggé aggályos. Kikérjük magunknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. november 26. 22:40
A sztárszínészek ellopják a pénzt a kisebb színészek elől, mert akkor is örülnének, ha főszerepet kapnak, ha kevesebb pénzt kapnának. Akkor viszont olcsóbbak lennének a filmek és a takarítónők még jobban örülnének Clooneynak.
Palepoli
2020. november 26. 20:54
Már 1990-ben megjelent a tégy a gyűlölet ellen jelszó, az szdsz terjesztette, az antirasszizmus, antiantiszemitizmus, antiantiantiantiakármik nevében (persze a magyarokat bármikor lehet gyűlölni, megvetni, lenézni szerintük). Ez olyan, mint a náci kártya: ő náci, ő gyűlölködő, és kész, vitának helye nincs
Box Hill
2020. november 26. 13:01
"Lenin és Sztálin ideológiája a gyűlölet a kapitalista rendszer ellen, a burzsoá ideológia hazugságai és képmutatásai ellen, melyeknek célja a tömegek becsapása. Egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk, hogy a kultúra és az ideológia területe az erőszakos és makacs harc területe is." (Partíjnaja Zsizny (Pártélet) 1947, 1. szám "Lenin és Sztálin a párt ideológiájáról".)
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 26. 11:07
Kemény ellenlépéseket kell tenni. Nyilvánítsa az Országgyűlés a Nép Ellenségének George Clooney-t és tiltsák be a filmjeit az óvódákban. Aztán indulhat a Békemenet, hogy napi 24 órában a háza előtt demonstráljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!