Akinek Maurer nagy művész, Munkácsy pedig nem

2020. november 09. 15:19

Az vagy egy sznob, belvárosi fuckface, vagy egy hazug, beteg, szorongásos nyomorult.

2020. november 09. 15:19
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Azt mondja Bojár Iván András művészettörténész az Indexnek, hogy Munkácsy nem is volt olyan jó festő, célozgat rá, hogy beleragadunk a sárba, mi, magyarok, mert még mindig nála tartunk, holott olyan kortárs géniuszok élnek köztünk, mint Maurer Dóra, aki a Tate Galleryben is kiállít.

Hát, nem is tudom.

Egymás mellé tettem egy ismert Munkácsy képet és egy részletet Maurer Dóra kiállításából.

És mint több diplomás, nyelveket beszélő, világot járt, művészek százait ismerő íróember – mindezt csak azért hangsúlyozom, hogy nehogy fölényben érezzék magukat egy pillanatra is szerzett jogok alapján – mondanék még valamit.

Hogy akinek Maurer nagy művész, Munkácsy pedig nem, az vagy egy sznob, belvárosi fuckface, vagy egy hazug, beteg, szorongásos nyomorult. Meglehet, mindkettő.

Köszönöm a figyelmet.”

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2020. november 10. 10:43
Van néhány (néhány?) ember, aki a saját élete sikertelenségét azzal akarja kompenzálni, hogy a nála sokkal tehetségesebbeket megpróbálja jelentéktelennek bemutatni.
kérdés
2020. november 10. 10:09
Úgy tűnik, nem egyedi meglátásról van szó. Inkább egy irányzatról beszélhetünk. Az általános iskolai kötelező olvasmányok közül, rögtön az elsőt, a Kincskereső kisködmönt Berg Judit váltaná föl. Még nem mindenhol tették körelezővé a váltást, de minden jel arra utal, hogy kitartók. Fogalmam sincs, hogyan lehetne ezt a tendenciát megszelidíteni, a magyar kultúrális hagyományokat tisztelettel és becsülettel kezelni tudó hozzáállást elérni. Majdnem azt írtam, kiharcolni. Lassan az az irány lesz mérvadó, hogy épp a magyar hagyományos művészi, kultúrális értékeket kötelező lesz mellőzni, hamár fikázni nem mindig lehet, hogy kellően alkalmazkodjék a lilliputiak mellett. Ezt melyik jog írja elő, csak azt nem lelem. Vagy először bészoktatják a népeket, majd utána törvényt húznak rá? Az is lehet.
Aronwie
2020. november 10. 07:39
Tényleg pedofil?
annamanna
2020. november 10. 06:51
"És mint több diplomás, nyelveket beszélő, világot járt, művészek százait ismerő íróember - mindezt csak azért hangsúlyozom, hogy nehogy fölényben érezzék magukat egy pillanatra is szerzett jogok alapján - mondanék még valamit." Ez az érvelés pont azért ROSSZ, amiért Bojár Iván érvelése is ROSSZ - mert ő is csak arra tudott hagyatkozni, hogy Mauer azért nagy művész, mert a Tate Galeryben állít ki, A TEKINTÉLYRE VALÓ HIVATKOZÁS PEDIG HAMIS ÉRV. De ezt a rossz érvet egy másik rossz érv nem semlegesíti, hanem pont azt mutatja meg, hogy azért lehet hamis érvekkel eladni valamit, mert még egy "több diplomás, nyelveket beszélő, világot járt, művészek százait ismerő íróember" sem veszi észre, hogy ez HAMIS ÉRV . Miért is venné észre, amikor ő maga is ezt használja!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!