Hétköznapok járvány idején

2020. augusztus 29. 14:46

Mi, magyarok egyszerűen idáig nem vettünk arról tudomást, hogy mennyire szerencsések vagyunk sok szempontból.

2020. augusztus 29. 14:46
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok.hu

„Az emberiség, az európai emberek is mindig is kénytelenek voltak együtt élni a különböző fertőző betegségekkel. A járványos gyermekbénulást például csak a hatvanas években sikerült megfékezni Európában, de világszerte még mindig sok fertőző betegség kínozza az embereket. A modern egészségügynek, a jóltápláltságnak és persze a szerencsének hála az európai ember elszokott attól, hogy súlyos, esetleg halálos fertőző betegségekkel kelljen szembenéznie napi rendszerességgel az életében. De ennek vége. Ahogy az AIDS-szel, az antibiotikum-rezisztens baktériumok általi fenyegetéssel meg kellett tanulnunk együtt élni, vagy ahogy a visszatérő influenzajárványokat is megtanultuk kezelni, úgy a koronavírus is a mindennapi életünk része lesz. Legyőzni teljesen talán nem fogjuk, de kordában tartani igen.

Mi, magyarok egyszerűen idáig nem vettünk arról tudomást, hogy mennyire szerencsések vagyunk sok szempontból. Mindig a tragédiáinkra gondolunk – »nekünk Mohács kell« –, de arra nem, hogy az elmúlt 60 évben sok szerencsés lapot is húztunk itt, Közép-Európában. Magyarországról – a szerencsés körülményeknek köszönhetően is – eltűnt szinte az összes fatális kimenetellel fenyegető fertőző betegség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 29. 21:54
Orvosi Hetilap 1976. január 4. "Coronavirus fertőzés újoncokban. Wenzel, R. P. és mtsai. (Departments of Internal Medicine and Pediatrics, University of Virginia School of Medicine, Charlottesville, Virginia): American Review of Respiratory Disease, 1974, 109, 621-624. 1965 óta ismert, hogy a coronavirus emberben felsőlégútbetegség okozója lehet. Epidemiológiájáról keveset tudunk, mert a vírus csak szervkultúrán tenyészik. Kimutatása újabban serológiai próbákkal történik. A szerzők 1972-ben közölték, hogy a polgári lakosok hűléses megbetegedéseinek 4%-a a coronavirus fertőzéssel volt kapcsolatos. 1970-1972 években matrózújoncokon végeztek hasonló vizsgálatot. Légúti fertőzést ez a vírus az első 2 évben csak 0-5%-ban okozott, a harmadik évben azonban egy hűléses járvány kapcsán a matrózok 52%-ának a vérsavója lett coronavírus-pozitív, a heveny légútbetegséggel kórházban ápoltaknak pedig csaknem 100%-ában volt kórokozó a coronavirus. Pongor Ferenc dr." Ennyire "új"... azóta az egész világon milliószorosan szétterjedt, már régesrég itt van köztünk....
zakar zoltán béla
2020. augusztus 29. 20:42
BB=Ha nem lenne, akkor ki kellene találni!
Pelso j.
2020. augusztus 29. 19:11
Semmi újat, hasznosat nem ír. Abból a sok pénzből meg, ami az ilyenek eltartására megy, a fidesz is inkább a kisvasutat hosszabbítaná meg háromszorosára.
lazio154
2020. augusztus 29. 18:28
Botond, nincs másik fényképed? Ez a kép montírozott Erre már rég felfigyeltem . Jó te meg vagy, de hiányzik az orrod elől valakinek valamije, amin te finoman a tökénél fogva dolgozol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!