Mit mutat meg a társadalmainkról a járvány, és mi maradhat utána?

2020. március 17. 08:36

Megoldást csak valamiféle kommunizmustól várhatunk: nem piaci és nemzeti érdekeket kell figyelembe vennünk a helyzet kezelésekor.

2020. március 17. 08:36
Szilágyi Botond
Mérce

„Slavoj Žižek szlovén filozófus figyelmeztet: ha minden így megy tovább, akkor a »legerősebbek fennmaradása« (survival of the fittest) kegyetlen elvét fogadjuk el társadalmaink új alapjaként. Ennek fényében a pánik ismét fenyegető tényezőként lép fel: ha átadjuk magunkat logikájának, megbénítjuk a cselekvőképességünket. És ha Agambennek igaza van, akkor könnyen olyan kivételes állapotban találhatjuk magunkat, amely immár az állandóság igényével lép fel és bármikor legitimálhatja a drasztikus lépéseket, ezzel a leggyengébbeket épp annak a hatalomnak szolgáltatva ki, amely milliószor értésünkre adta: nincs rájuk szüksége. Žižek szerint a megoldást csak valamiféle kommunizmustól várhatunk, ami alatt csupán annyit ért, hogy nem piaci és nemzeti érdekeket kell figyelembe vennünk, hanem a nemzetközi szolidaritás alapján állva kell kezelnünk a helyzetet: árakra és határokra tekintet nélkül kell az emberiség számára elérhető erőforrásokat mozgósítani és elosztani úgy, hogy az aktuális szükségleteket kielégíthessük. (Ennek az elvnek kisebb léptékben való érvényesítését Hallgatói Szakszervezet is szorgalmazza.) Az olaszországi elhalálozások egyik fő oka a szükséges gépezetek hiánya: az orvosoknak korra és a betegség súlyosságára való tekintettel kell egyeseket előnyben részesíteniük az intenzív kezelésben, ami ahhoz vezet, hogy az elégtelen erőforrásokat megvonják egyes betegektől.

Emiatt a román hatóságok forrásokat szabadítottak fel lélegeztetőgépek megvásárlására. Pont itt kellene Žižek javaslatát érvényesíteniük: nem vásárolni kell ezeket az eszközöket, a helyzet túl komoly ahhoz, hogy a megszokott piaci játékot játsszuk. A lélegeztetőgépek léteznek, ezeket oda kell vinni, ahol szükség van rájuk; az sem megoldás, ha a gazdag országok felvásárolják a szükséges eszközöket, a szegények pedig hoppon maradnak. Bernie Sanders kampány-közleményében pedig egyenesen kijelenti, hogy ha sikerül ellenszert fejleszteni, ez ingyenes és mindenki számára elérhető kell legyen – ez pedig nem csak Amerikára, hanem az egész világra érvényes. A nemzetközi szolidaritás az egyetlen emberséges út, ettől azonban úgy tűnik, nagyon távol vagyunk. Viszont ha elmulasztjuk, akkor csak »a dzsungel törvénye« marad, kegyetlen kivételes állapotokba szervezve.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2020. március 18. 11:22
Akkor a rosszul olvastad, élvtárs, ugyanis a leggyengébbekkel szokás megfizettetni mindent. Különösen pedig a tömegnyomoron élősködést, amit Marxék olyan szemfülesen (idejekorán) kiszemeltek magunak.
patópál
2020. március 18. 09:46
Ja, a német kormány azért rendelt 10.000 darabot a Draegertől, mert a "lélegeztetőgépek léteznek". Esküszöm, ezek azért alapították a Mércét, mert annyira ostobák, hogy még a legelvakultabb ballib lapoknál sem adtak nekik platformot.
teljesenertelmetlen
2020. március 17. 20:23
Úgy visszabasznám az ilyen hülyéket Péter Gábor kezei közé...
puszika
2020. március 17. 19:09
Kisfiam! Szolidaritás injekciótól egy fertőződött beteg sem gyógyul meg! Az a liberálbolsik PLACEBÓJA!! HA baj van/már pedig most az van/ mindenki a szülőhazáját kéri fel a segítségre. Az a legbiztosabb pont!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!