Koronavírus: a veszélyhelyzet bevezetésének kockázatai

2020. március 11. 19:33

Különleges jogrend esetén a Kormány olyan jogokat is korlátozhat, amik nincsenek kapcsolatban a helyzet kezelésével.

2020. március 11. 19:33
Eötvös Károly Közpolitikai Intézet
Facebook

„Járványveszély esetén a Kormány az egészségügyi törvény szabályai szerint is széles cselekvési lehetőséggel rendelkezik. A csoportos megbetegedések megakadályozása érdekében tervezett kormányzati intézkedések ezért az alkotmányos rend szokásos működése mellett, járványügyi intézkedések körében rendelhetők el. Az egészségügyi törvény alapján rendkívüli jogrend bevezetése nélkül is lehetőség van a lakosság mozgásszabadságának korlátozására, a betegek elkülönítésére és karantén elrendelésére (járványügyi ellenőrzés, megfigyelés és zárlat), területek lezárására, nyilvános rendezvények megtartásának megtiltására, iskolák és egyetemek működésének korlátozására és felfüggesztésére. A Kormány a járványügyi intézkedések körében arra is kötelezheti az ország területén tartózkodókat, hogy orvosi vizsgálatnak vessék alá magukat. Ezek az intézkedések önmagukban is súlyosan korlátozhatják az egyén jogait és szabadságait és megfelelő eszközöket biztosítanak a még jelenleginél is súlyosabb helyzet hatékony kezelésére.

A különleges jogrend viszont lehetővé tenné, hogy a Kormány rendeleti úton korlátozza az egyének olyan jogait is, amelyek nincsenek közvetlenül kapcsolatban a járványügyi helyzet kezelésével. Különleges jogrend idején például a szabad véleménynyilvánítás joga a Kormány belátása szerint szűkíthető, korlátozva az információáramlást, a családtagokkal való kapcsolattartást, a tájékozódást a járványügyi helyzetről. E jogok korlátozása nemcsak szükségtelen, hanem a járvánnyal szembeni hatékony védekezést – amelyből valamennyi polgár köteles kivenni részét – is akadályozza.

A Kormány köteles indokolni, hogy a járványügyi intézkedések elrendelését meghaladóan miért szükséges az alapvető jogok széles körének korlátozását lehetővé tevő különleges jogrend bevezetése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. március 13. 10:12
"..Különleges jogrend esetén a Kormány olyan jogokat is korlátozhat, amik nincsenek kapcsolatban a helyzet kezelésével." EZ UGYAN LEHETSÉGES, ÁMDE EZ MÉG MINDIG NEM "TÚL NAGY ÁR" A TOTÁLIS JÁRVÁNYHELYZET ELKERÜLÉSÉRE!!! RÁADÁSUL NEM IS BIZTOS, HOGY ELŐÁLL A FENTIEKBEN VIZIONÁLT ÓRIÁSI "RÉM-ÁLLAPOT" VAGY HELYZET.
puszika
2020. március 12. 18:23
Már azt hittem kihaltak. De nem,ISMÉT ELKEZDTEK OKOSKODNI! AMI UGYE A TETT HALÁLA. NÁLUK EGÉSZ BIZTOSAN!!!!
tango47
2020. március 12. 18:08
Az Intézet meghatározás azt sugallja, hogy egy állami szervezetről van szó, holott csak egy soros-csicska csapat akadékoskodik ezen a néven.
pumuklik
2020. március 12. 08:33
"EÖTVÖS KÁROLY KÖZPOLITIKAI INTÉZET" Akkor dögöljetek meg a vírusban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!