A nácizmus baloldali öröksége

2020. január 24. 18:42

A történelem tanúsága szerint nem a jobboldal, hanem a baloldal torzulásai lehetnek azok, amelyek az 1920-as, 30-as évek hibáinak megismétléséhez vezethetnek.

2020. január 24. 18:42
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Demokrata

„Az nem vitatható, hogy a nácizmus utóélete másképp alakult. Minthogy a bolsevizmus, amely először paktumot kötött vele, utóbb a liberális demokráciákkal szövetségben győzte le, aminek következtében az utóbb antifasizmusnak nevezett antinácizmus baloldali értékké lett, a liberálisok pedig magától értetődően utasították el, immár a baloldallal szövetségben. A hatvanas évektől egy sajátos európai radikalizmus pedig, amelyet utóbb a baloldallal szövetséges liberális értelmiség, annak nemzeti jellegét felhasználva áttolt a jobboldalra, a nácizmus örökösének minősítette magát, megerősítve azt a képzetet, hogy a nácizmus jobboldali jelenség. A nácizmus szellemi eredetvidéke ettől még továbbra is a baloldalon keresendő.

A lényeg tehát: a történelem tanúsága szerint nem a jobboldal, hanem a baloldal torzulásai lehetnek azok, amelyek az 1920-as, 30-as évek hibáinak megismétléséhez vezethetnek. Ha a jobboldal a szociális érzékenysége mellett megőrzi a meritokrácia (az érdem/érdemesek uralma) iránti érzékenységét is, továbbá ha továbbra is tiszteli mindazt a gyakorlatot, amelyet az idő igazolt, magyarán a tradíciót, végül pedig ha megfontolásai között tartja a szakralitást, akkor a társadalmat ebből az irányból biztosan nem fenyegeti a diktatúrába torzulás veszélye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. január 25. 03:27
Gábor,ritka nagy állat vagy,nem szégyelled magad??
annamanna
2020. január 25. 01:59
"Más tanulmányok szerint hasonló jelenség figyelhető meg Angliában is, ahol 800 évre, 28 generációra figyelhető meg az elitcsaládok pozícióban maradása; de Kínával kapcsolatban is mutattak már ki hasonlót." Sok dolog a láthatatlan világban dől el. "„Én ezt biztosan másképp fogom csinálni, mint a szüleim!” – A családi titkok rejtett transzgenerációs hatásai" https://mindsetpszichologia.hu/2018/11/10/en-ezt-biztosan-maskepp-fogom-csinalni-mint-a-szuleim-a-csaladi-titkok-rejtett-transzgeneracios-hatasai/
Szabó A. Imre
2020. január 25. 00:15
helyesen: adott problémáira válaszként létrehozott kormányzati forma.
ráadás-éve
2020. január 24. 23:08
Elég csak 3 dolgot összehasonlítani a fasizmus mibenlétével kapcsolatban: 1. Egy nyilas beszéd https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5860 2. Sztálin beszéd https://www.youtube.com/watch?v=QawPKijPx18 3. Rákosi beszéd https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6851
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!