Ez az!

2019. december 15. 15:14

Püspök úr! Kormányzati kommunikációt dicsérni merő stréberkedés! – hallom a függetlenségnek titulált lelkiismereti regiszter indignált zúgását.

2019. december 15. 15:14
Bogárdi Szabó István
Reposzt.hu

„Valami ilyen mozdulat, gesztus a kormány jókívánsága számomra, egy alig egy perces spot: »Békés, áldott karácsonyt, Magyarország!«   Ez az!  »Mennyből az angyal...!« – ez a dallam, amely végül kánonszerűen hangzik, mint a karácsonyi készülődők közös szép éneke, mindenki ezt énekli, dúdolja, zengi itt. Tizenegynéhány történetből negyvenvalahány kép villan elő (karácsonyfavágás, karácsonyfaállítás, bethlehemes és bethlehemes játék, házdíszítés, templomi kórus, sütés-főzés, utcai hangulat és téli tájak, és mindenféle kedves emberek). Még egy kicsit giccses is, mondhatnám, ám hol itt a határ a megszokott karácsonyi hangulatok fölidézése és a klisészerűség között? De hát mi tegyek, ez szép! Ilyen egyszerű. S aztán gondolkodom. Eszembe jut számos jólelkű, karácsonytáji keresztyén kísérlet az utóbbi időkből, a nagy igyekezetek, hogy valami érvényeset üzenjünk a közösségi médián, valami elgondolkodtatót, ami nem unalmas, nem klisészerű, nem giccses, nem moralizál. Aztán a legtöbbje nem lett elgondolkodtató, unalmasra kerekedett, klisészerű és giccses volt, és  laposan moralizált (hogy hát karácsony tájt, mégis, a jóság, ugye... meg a többi). Fiúzgattunk mi is egyet pár éve, és azóta is hallom rendre, hogy itt-ott egy-egy gyülekezetben modernkedőre glancolt karácsonyi tanmesékkel kísérleteznek, mert úgymond a pásztorok, meg az angyalok, meg Mária és József, és a háromkirályok, ők már a „mai” embernek nem mondanak sokat. Aztán hazakullognak a gyermekek a templomi, gyülekezeti karácsonyról, mert nem látták a várt és remélt szereplőket, hanem helyettük kaptak valami nagyon-nagyon elgondolkodtatót, amin egyáltalán nincs kedvük elgondolkodni. (Hogy miért nem valami morális kódban öltött testet az Ige?!)

De ez a spot, ez valami! Érti, hogy nem kell az ünnepet túlmagyarázni, elmagyarázza magát, ha megtartjuk. Nem kell a titkot sem folyton mitológiátlanítani, elég csodálni, az áhítat ugyanis nem körülmény, hanem lelki szemlélet. És nem kell az ünnepben roppant elvárásoknak megfelelni, ünnepelni kell, amíg lehet.

Püspök úr! Kormányzati kommunikációt dicsérni merő stréberkedés! – hallom a függetlenségnek titulált lelkiismereti regiszter indignált zúgását. De hát mit tegyek, ha ez jó és szép, és tetszik. Csak úgy, érdek nélkül. Valaki ernyőt tartott fölém a szakadó esőben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
outsiderman
2019. december 16. 06:22
Püspök Úr! Igen, ez nettó benyalás...nem véletlenül becézik a csüngőhasú törpedisznót "nyaltseggűnek". Amennyiben tetszett a szpot, meg még valaki ernyővel segítette, hogy ne ázzon el a megállóban, úgy menjen haza, elmélkedjen egy nagyot róla a budin ülve, esetleg tegyen említést róla a gyülekezetnek a szószékről...és passz...haladjunk tovább. Nem dolga az egyházi főméltóságnak a hatalom kloakáját birizgálni. ...hacsak... De ez már a kádárrendszer klérusának seggnyalásáig, vamzerkedéséig visz vissza...
koronaszepe
2019. december 15. 23:02
"De hát mit tegyek, ha ez jó és szép, és tetszik. Csak úgy, érdek nélkül. Valaki ernyőt tartott fölém a szakadó esőben.” Megértjük, nincs mit tenni! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Menhetten
2019. december 15. 19:57
Orbán Viktor uralkodásának első hat évében megháromszorozódott az egyházi iskolákba jelentkező diákok (vagy inkább szülők, mert egy hatéves nem igazán szokott még önállóan döntéseket hozni ilyen ügyekben) száma az általános és a középiskolákban is. Nem is lenne ezzel baj, ha önkéntes választásról beszélhetnénk, de arra azért elég ritkán van példa a huszonegyedik században, hogy hirtelen váratlanul vallásos lesz háromszor annyi ember, mint amennyi addig az volt. Ilyesmi akkor szokott előfordulni, ha valami új, nagyhatású vallás születik. A kereszténység nem annyira új még akkor sem, ha Orbán Viktor egyszülött fiúgyereke napi szinten személyesen trécsel Istennel. Oka lehet még az ilyen dinamikus megvilágosodásnak az is, ha egy ország uralkodója úgy határoz, hogy mostantól minden alattvaló köteles azt a vallást követni, amelyiket ő. Ehhez akár saját vallást is lehet alapítani, az eléggé tuti. Erről meg lehet kérdezni az anglikánokat, tudnának mesélni. A keresztény vallásra ez sem igaz. Amennyire én tudom, sem Jézus, sem az ő anyukája nem jelent meg mostanság egyik magyarországi településen sem, hogy vattacukrot, vagy seggenfütyülős kakast osztogassanak némi csodatevés kíséretében, tehát ettől sem kaphatott lendületet az áhítat. Még néhány év Orbán uralkodása alatt és orvosok helyett a papok fognak szenteltvízzel gyógyítani, a félanalfabéta lakosság meg szaporán kapál a Mászáros és Lévai Zrt. földjein. Az igyekvőbbek autóalkatrészeket szerelhetnek összefele valamelyik német futószalag mellett halálukig. Lesznek persze orvosok, tudósok, kutatók, nővérek is. Más országokban. Szépen haladunk a Zűrkorszakba, amikor Máriaröcsöge-alsón a tízéves Józsika, aki amúgy közmunkásnak készül a két testvérével együtt, mert kiszámolta a család, hogyha az utódok 16 éves korban be tudnak állni a gereblye mögé pénzt keresni, akkor nem fog éhendögleni a pereputty, szóval ez a reménybeli Józsika meglát egy számítógépet és megpróbálja megrágcsálni, esetleg bever vele egy szöget a falba.
JMoflicheque
2019. december 15. 19:45
Szegény sárbogárdi. Jól megmondta. Példaértékű, remek püsi. Méltó 3/3-as elődeihez.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!