Elmennek, visszajönnek, idejönnek?

2019. november 04. 07:14

Egyre több fiatal jön haza Nyugatról, belátva, hogy ott sincs kolbászból a kerítés.

2019. november 04. 07:14
László Tamás
Magyar Hírlap

„Jó híreket hallunk: egyre több fiatal jön haza Nyugatról, belátva, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, a végzettségéhez képest alacsonyabb színvonalú munkát tud csak vállalni. A jövedelme esetleg több, de a körülmények amit ezért vállalnia kell, mostohák, kiszakad az itthoni családi, barátsági hálóból és így tovább. Itthonról pedig azt hallja, hogy a családalapítást, otthonteremtést, gyermekvállalást kiemelten támogatja a magyar kormány.

A hazahúzó erők sokasodnak, amihez az is hozzájárul, hogy a bérek folyamatosan nőnek, a jól fizető hiányszakmák száma ugrásszerűen nő, a munkanélküliség Európában az egyik legalacsonyabb.

A mostanában sokasodó pozitív jelek mellett érdemes megnézni, hogy mentek el, milyen útravalóval bocsátotta el a család, illetve a tágabb baráti közösség annak idején fiait-lányait. Egy barátom mesélte a minap, hogy zajlott le náluk az az utolsó családi vacsora, amelyet követően útnak indult a fia Párizsba, majd a lánya Rómába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2019. november 04. 16:04
OTT KINT A PÉKEKET IS NYUGATEURÓPAI ÁRSZINTEN KELL MEGFIZETNI! MEG A HÁZMESTERT, MEG A KUKÁST, MEG A WC-s NÉNIT. stb stb...
János bácsi
2019. november 04. 09:31
"Egy barátom mesélte a minap, hogy zajlott le náluk az az utolsó családi vacsora, amelyet követően útnak indult a fia Párizsba, majd a lánya Rómába." Szerencsétlen gyerekek. Jó lenne tudni, hogy a szerző vót e má Rómába esetleg Párizsban.
Pelso j.
2019. november 04. 09:31
Sokadik kétszázforintos írás.
urga
2019. november 04. 08:57
"Barátom fia mesélte, amikor hazajött, hogy a híres párizsi műszaki egyetemen a francia diákok statika és szilárdságtan helyett inkább politológiát, kommunikációt tanultak, a felelősséget és elmélyült műszaki tudást igénylő szakmai tárgyakat inkább a horvátok, magyarok és vietnamiak." A franciák legújabb atomerőművét a tervek szerint 2012-ben kellett volna üzembe állítani, 3,3 milliárd euró összköltségért. Ehhez képest: 2022-re nem biztos, hogy üzembe tudják állítani és a költségek közben 12,4 milliárd euróra emelkedtek... Pár napja hozták nyilvánosságra a francia kormány jelentését, ami azt vizsgálta, hogyan történhetett mindez. A jelentésben többek között leszögezik, hogy 1991 óta egyszerűen eltűnt a szakmabeli tudás (!) ebből a szektorból, az akkori mérnökök már nyugdíjba mentek, és a megfelelő, speciálisan képzett szakmunkásokat sem lehet már Franciaországban fellelni. Többek között ipari hegesztőket sem lehetett találni az építkezéshez, külföldről kellett őket toborozni. Kaotikus viszonyokat okozott az is, hogy rengeteg alvállalkozóval csináltatták a kivitelezést, és nagyon nehezen lehetett a folyamatot koordinálni. 2015-ig egyébként az építkezést megrendelő francia állami óriásvállalatnál egyetlen vezetőt sem jelöltek ki, aki a projektért felelt volna.. Részletek itt: https://www.20minutes.fr/economie/2638591-20191028-rapport-epr-flamanville-gouvernement-sermonne-gentiment-edf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!