Cseh Katalin alaposan túllőtt a célon

2019. november 19. 09:50

Büntetőjogi kategória politikai eszközök igénybevételére kérni egy katonai szervezetet.

2019. november 19. 09:50
ifj. Lomnici Zoltán
Magyar Nemzet

„A Momentum Mozgalom párt színeiben uniós képviselő Cseh Katalin, az Európai Parlament amerikai delegációs csoportjának tagjaként, a közösségi médiában ismertté vált bejegyzése szerint hárompontos javaslatcsomagot tervez magával vinni az Egyesült Államokba, ahol a szövetségi kongresszus előtt kifejtené, hogy »A NATO szerveinek élénk figyelemmel kell kísérniük azon tagországokat, amelyek autoriter országokkal működnek együtt, és megfelelő lépéseket kell tenniük velük szemben«. Az elmúlt napokban e hír kapcsán sokan hazaárulást, nemzetárulást is emlegettek, az ellenzéki politikus elhatározását erkölcsileg mélyen elítélve. Büntetőjo­gász-körökben azonnal fölvetődött, hogy a saját nemzet érdekeivel és biztonságával szemben tervezett fellépésnek az esete már kimerítheti a büntetőjogi kategóriát is.

A büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény a hazaárulásról a 258. paragrafusban, a korábbi szabályozással lényegében azonos módon azt tartalmazza, hogy az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el. Ennek minősített eseteiben például súlyos hátrányt okozva, illetve állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával követi el a cselekményt. A 259. paragrafusban meghatározott úgynevezett hűtlenség tényállásánál: »Az a magyar állampolgár, aki állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával visszaélve külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, és ezzel Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti«, ugyancsak bűntettel követ el.

Itt fontos aláhúzni, hogy az ártatlanság vélelme alkotmányos alapelv, amely szerint senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg. Ez természetesen fennáll az említett, ámde erősen vitatott esetnél is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ondiabind
2019. november 21. 04:07
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Finale*
2019. november 19. 20:46
A birosagokat -akarcsak a muvesz vilagot - a ti regi balos bandatok iranyitja meg mindig. Igy lehet, hogy egy ilyen aljas ember ebbol el. Errol ennyit . Erre vagy buszke ?
koronaszepe
2019. november 19. 20:32
Azt kérték, Zoltán, hogy a "büntetőjogi kategória" hangozzék el?
Finale*
2019. november 19. 20:24
" Büntetőjogi kategória politikai eszközök igénybevételére kérni egy katonai szervezetet." Akkor kedves Zoltan megis mire vartok ? Hogyhogy ez a no meg szabadlabon van ? Ilyen dolgokert lettek csalodottak jobboldalon,hogy amikor kellett vona nem tettetek helyre a jogtalanul Magyarorszag vagy a kormany ellen askalodokat. Tessek vegre visszavagni !! A kamu hirportalokat letiltani ! A bizonyitekok nelkuli hazug cikkeket piszkosul megbuntetni ! A hazaarulas buncselekmenyet pedig vegre komolyan venni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!