Ahol nincs foci, ott hetvenezer ember összecsődítése csak egészségtelen fejleményekhez vezet

2019. november 17. 13:36

Az Uruguay elleni vereség margójára.

2019. november 17. 13:36
Haskó László
Magyar Narancs

„Futbólia: azt a képzeletbeli országot nevezték így, amelyikben Keleti Márton 1956-ban, a forradalom előtt készült (és 1957-ben a forradalom után Puskás disszidálása miatt Hidegkutival újraforgatott) filmszatírája játszódik.

Volt nagy felhajtás a foci körül az „ötvenes években” is, de akkor legalább foci is volt, nemcsak felhajtás. A film ügyesen figurázza ki az akkori politikusok ostoba tehetségtelenségét, a szatíra szabályai szerint abszurditásba hajló túlzásokkal. Keleti igazi filmes szakember volt, de aligha látta a jövőt.

Talán azt remélte a filmjétől, hogy tanulunk saját hülyeségünkből és Futbólia nem leszt öbbé. Nos, Keleti mégiscsak a jövőbe látott, mert Futbólia négyzetét valósította meg Orbán Viktor, az új Duca tábornok (Futbólia mindenható félhülye miniszterelnöke).

Megcsinálta Futbóliát – futball nélkül. Azt ugyanis nem tudott csinálni. De nyilván igazságtalanság csak az igyekvő felcsúti szurkolócska nyakába varrni a reménytelen kísérletet. Nagyot változott a világ a Népstadion legutóbbi avatása (1953) óta.

De a világ változása nem is annyira érdekes, merthogy igen nagy a sportpolitikai hasonlóság Magyarország 53-as állapota és a mai viszonyok között.A szabadság korlátozását nyomató diktatúra akkor is, most is az ideológiai propaganda céljaira akarja használni a sportot, ezen belül a labdarúgást kiváltképpen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adarclub
2019. november 19. 06:57
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
u.cserkész
2019. november 18. 12:59
Haskó, szar lehet neked, hogy öregségedre se tudsz valaminek örülni. A 70 ezer embert nem kellett összecsődíteni, jöttek maguktól Talán 150 ezren is lettek volna, ha beférnek az épületbe. A nyomoronc ellenzék, ha össze tudna hozni egy 70 ezres tüntetést, na az lenne a csoda.
Peter8811
2019. november 18. 12:12
"Ahol nincs foci, ott hetvenezer ember összecsődítése csak egészségtelen fejleményekhez vezet" Ahol ilyen emberek vannak az egészségügyben mint te Laci bácsi, az a másik ok ami egészségtelen fejleményekhez vezettek.
Héja
2019. november 18. 10:18
Segge és véleménye mindenkinek van. Haskónál a kettő azonos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!