Klímavédelem vagy migráció?

2019. június 30. 09:29

A válasz tehát klímavédelem ÉS a migrációs válság kezelése.

2019. június 30. 09:29
Ulicza Tamás
Magyar Hírlap

„Úgy tűnik, a világpolitika két részre szakad egy mesterségesen generált törésvonal mentén: mitől féljünk jobban, a migrációs válságtól vagy a globális klímakatasztrófától? Melyik a fontosabb, a nagyobb ügy?

Pedig ha hagyjuk eloszlani a politika kavarta porfelhőt, a válasz hirtelen egyértelművé válik: mindkettőn az emberiség jövője múlhat, és nem is lehet ezeket elválasztani egymástól, hiszen szervesen összekapcsolódnak. A túlnépesedés tovább erősíti az éghajlatváltozás hatásait és a környezetszennyezés mértékét, ezek pedig tovább növelik az élhetetlenné váló helyek számát, ahonnan az emberek menekülni akarnak. A válasz tehát klímavédelem ÉS a migrációs válság kezelése.

Mindkét téma körül találunk józanul gondolkodókat és »katasztrófapolitikusokat«, de valamiért kevesen vannak egyelőre azok, akik felismerik, hogy mindkét problémával foglalkozni kell, politikai véleménytől függetlenül, mert az emberiség jövője nem lehet politikai oldal kérdése. Ez az időszak az emberi faj egyik nagy próbatétele lehet, és gondoljunk bármit a világ más dolgairól, ebben egy irányba kell haladnunk: ha hiszünk abban, hogy az emberiség nagy hatással van a klímaváltozásra, ha nem, mindent meg kell tennünk, hogy mérsékeljük az azt fokozó tevékenységünket és a környezetszennyezést. Ha pedig végül kiderül, hogy mégsem az ember a felmelegedés fő felelőse, akkor is úgy állhatunk ott, hogy bár tévedtünk, de jobb, tisztább világot hagytunk a gyermekeinkre, mint amit kaptunk a szü­leinktől. A migrációval kapcsolatban pedig ugyanígy kell gondolkodnunk: legyen valaki illegális vagy legális bevándorló vagy menekült, a befogadása vagy nem befogadása egyéni sorsán javíthat vagy ronthat, így arra is érdemes figyelnünk, hogy egészében próbáljuk megoldani a problémát, és az emberi jogok és a kereszténység (és majdnem minden más vallás) szellemiségének talaján állva mindent megtegyünk, hogy a világ minden embere ott tudjon biztonságban és jólétben élni, ahol született, és ne kényszerüljön otthona elhagyására.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. július 01. 09:43
Ez lenne egy híres-nevezetes "kompromisszum"? Nohiszen !
pemete jakab
2019. június 30. 22:23
Ulicza: A válasz tehát klímavédelem ÉS a migrációs válság kezelése. Sorosról megfeledkeztél, csicska. Vigyázz mert nem kapsz apanázst, ha nem mantrázod az előírt szöveget.
zolizolizoltan
2019. június 30. 12:26
Klímavédelem ÉS az újkori népvándorlás mérséklése. Jó az ÉS a szerzőtől.Az is igaz, hogy a népszaporulatot is csökkenteni kell a klímaváltozás sújtotta körzetekben. "Addig nem lehet segíteni a szubszaharai térségen, amíg ott egy nő átlagosan 7 gyermeket szül"-mondta Macron(!!!)
KBA98
2019. június 30. 11:41
Miután lassan Európa is élhetetlen lesz, minek jönnek Afrika legmélyebb zúgaiból is ide? Kolbászból van a kerítés, ráadásul nem is ehetnek kolbászt! Tanultságuk - tisztelete a kivételnek - 0. Miért nekünk kell eltartanunk őket, amikor a Soros-féle bűnbanda kereskedik velük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!