Ausztráliai regény

2019. április 05. 15:44

Ági barátnőm szenvedéllyel, féltéssel beszél Európáról.

2019. április 05. 15:44
Kormos Valéria
Látószög

„Ági és én, a szerencsések közé tartozunk. Máshol, más utakon, más módon küzdöttünk azért, hogy önmagunk lehessünk. A hajdani farmeros, kockásinges tanárnő, ott is középosztálybeli értelmiségeként kezdte. Dolgozott tanárként Sydney-ben, majd úgy döntöttek férjével, a drog, a slum, az iskolai és a nagyvárosi agresszió miatt – mert már akkor is volt – egy kicsi, védettebb településre költöznek. A mögöttünk hagyott évtizedekben bekapcsolódott a környezetvédelmi munkába, asszisztensként segített természetgyógyász férjének. A farmjukon eukaliptusz és narancsfákat ültetett, vezetett traktort, földet művelt, állatokat tartott. Egyszer részletesen leírta, hogyan ölt meg kertjükben egy mérgeskígyót. Segített várandós nőknek, ápolta súlyos beteg barátait.

Nem is emlékszem melyik évben kerültek a kék légipostai levelek az emlékdobozomba. Most szinte rögtön tudok mindenről, ami fontos az életében. Tavaly elküldte a képet, ahogyan a bozóttűz közeledik, s oltják, amit lehet. Idén is elkerülte a nagy baj otthonukat, de láthattam a képen, hogy a szárazság miatt hány általa ültetett, hatalmas fa dőlt ki, gyökerestől.

Ha Ági itthon van, és most már legnagyobb örömömre gyakrabban kerül rá sor, lelki életünk kitárgyalása után, Európára és hazánk sorsára, a XXI. század emberiségére térünk át. Szenvedéllyel, féltéssel beszél. Ezt a tüzet – ami nem változott benne –, bevallom, kicsit irigylem. Mindig eszembe jut egy mondata, 1974-ből, amikor elbúcsúzott tőlem. Olyasmit mondott, erre a világra nem szül gyereket. A legutóbbi mailben küldött képen verandájuk küszöbén ül férjével, négy gyermekével, nyolc unokájával. 

Hát ilyesmiről szólna a mi fájdalmakkal, hiányokkal átszőtt, mégis csudaszép regényünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2019. április 06. 13:27
Jó írás. Akik pedig itt fanyalognak ha még nem tapasztalták majd fogják, hogy a legnagyobb meseíró maga az élet. Nincs az a banális történet amit felül ne írhatna és sajnos kegyetlenség, gonoszság és horror se.
atila68
2019. április 05. 17:47
Ausztráliában még van becsülete a családnak.
lazio154
2019. április 05. 17:07
Ezt talán még Anderzon is megirigyelhetné. Szép ez a mese, de a baj, hogy propaganda íze van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!