Brexit-tragikomédia

2019. február 27. 06:35

Azt is hihetnénk, a Brexit története egy újabb Monthy Python-darab.

2019. február 27. 06:35
Ulicza Tamás
Magyar Hírlap

„A brit társulatnak van egy jelenete a Gyalog galopp című filmben, amelyben a lovagok a trójai faló mintájára egy fanyulat küldenek be ajándékként a francia várba. Az árokban ülve egyikük ecseteli, hogy éjszaka kitörnek majd a nyúlból az alvó ellenségre, és mikor Arthur király szemére veti, hogy a nyúl bent van a várban, ők meg kint, a válasz annyi: erről az apróságról megfeledkeztem. Valahogy így voltak ezzel a brit politikusok is, mert csak arról beszéltek, mi lesz, ha már kint lesznek az Európai Unióból, de arról az apróságról megfeledkeztek, hogyan fognak eljutni odáig.

Theresa May leszögezte, nem halasztják a Brexit március 29-i időpontját, most mégis elismerte, hogy elképzelhető némi csúszás. Leszögezte azt is, nem lehet új népszavazás, mert az emberek döntöttek. Talán ez is megváltozik majd? Mennyi idő után lehet ugyanarról a témáról újra szavazni? A kérdésekre nincsenek egyértelmű válaszok. May valószínűleg már csak azért ragaszkodik a miniszterelnöki székhez, mert tart tőle, hogy ellenkező esetben a kemény Brexit hívei közül kerülne valaki a kormányrúdhoz. És hogy miért ekkora ügy ez az egész Brexit? Észak-Írország és Írország között visszaállhat a szigorú határellenőrzés, mert itt húzódna az Egyesült Királyság és az unió közötti határ, és ez visszavetné azt a békefolyamatot, amit nagyban segített a határ »ellágyítása«. Kiújulhatnak az ír problémák, végső esetben Észak-Írország elszakadása is szóba kerülhet, és ezzel egy időben a skót függetlenségi hangok is erősödnek.

A britek döntését persze tiszteletben kell tartani, de nem lehet nem észrevenni a komikus elemeket és azokat a tragédiákat, amiket Brexit a országos szinten és egyénenként is okozhat. Elég csak például arra a virágkereskedőre gondolni, aki a BBC-nek elmondta, hogy a Brexit mellett szavazott, majd rájött, hogy valószínűleg ez csődbe viszi majd a vállalkozását. Bízzunk benne, hogy bármi is lesz a vége a Brexit-színdarabnak, a brit emberek végül jól jönnek majd ki belőle. Mert túl komédián, túl politikán és »túl zenén, túl sip-dobon, riadó kürtön át«, nehogy végül egy ország énekelje a »vértanúk dalát«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2019. február 27. 13:51
"Valahogy így voltak ezzel a brit politikusok is, mert csak arról beszéltek, mi lesz, ha már kint lesznek az Európai Unióból, de arról az apróságról megfeledkeztek, hogyan fognak eljutni odáig." Erről álmodtam rég, Két helyen egyszerre, ó de szép, Kinn is vagyok, benn is vagyok, Jaj de nagyon boldog vagyok. https://www.youtube.com/watch?v=s-_a6DbQqAg Szerették volna a gazdasági előnyöket mind megtartani, miközben teljesen függetlenek lennének Brüsszeltől, a közös törvénykezéstől. Aztán az EU világossá tette, hogy nincs kinn is vagyok, benn is vagyok. A probléma viszont az, hogy még azok is, akik a kilépés mellett vannak, nem egységesek abban, hogy mi legyen a közös piaccal.
aleb19
2019. február 27. 10:17
angolhulyekhulyeangolok... az angol erettsegizettek kb 10%-a tanul csak matekot 17-18 evesen /3.-4. osztaly / angolhulyekhulyeangolok swindon varosban a brexitre szavaztak...honda bejelentette, hogy bezarja az autogyarat... minusz 10.000 munkahely sunderlandben is nagy aranyban a kilepesre szavaztak ...ott a toyota kb 40.000 embernek ad munkat...nehany ezer ott is tuti munkanelkuli lesz angolhulyekhulyeangolok...
zakar zoltán béla
2019. február 27. 08:22
A szájukból ne csinálanak...KILÉPNI!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!