Extrém teljesítmény a nagycsalád, és végre elismerték!

2019. február 14. 21:35

Az összes család mindössze 1,8 százaléka tartozik a négy vagy annál több gyermeket nevelők csoportjához.

2019. február 14. 21:35
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Képmás

„Két egyetemi diplomával a szekrényfiókban bizonyára jobb eséllyel indultam volna a szakmai karrierépítésben, ha nem születtek volna sorra a gyerekek, négyen, egymás után. Az egyre nagyobb család melletti döntésekkel szinte lehetetlenné vált a korábban esélyes történészi pálya betöltése: hogyan járjon levéltárba vagy doktoráljon valaki több pelenkás mellett? De más munkahelyeken sem tudtam volna egyhamar előrelépegetni a ranglétrán. A sokgyerekes élethelyzet ugyanis – ritka kivétellel – a szakmai előmenetel akadálya, amit persze átláttam, és ennek tudatában döntöttem mégis (jó szívvel) mellette.

A négy gyerek száz éve még egyáltalán nem számított népes »alomnak«, de a mai magyar viszonylatban családom mérete kuriózum: a társadalom nagyon kis hányada tartozik ugyanis a négy plusszos gyerekszámú modellhez. Magam is meglepődtem, amikor a KSH oldalán található interaktív infografikába beütve személyes paramétereinket, kiderült, hogy az összes család mindössze 1,8 százaléka tartozik a négy vagy annál több gyermeket nevelők csoportjához.

Míg az elmúlt tizenegynéhány évben a gyermektelen vagy csak egy-két gyermeket nevelő kortársaim többsége munkahelyi sikerekről vagy külföldi utazásokról, társadalmi életük színes eseményeiről számolt be, én legfeljebb szemérmesen elhadartam, hogy épp melyik gyerkőc volt kruppos, vagy kit fogok tavasszal beszoktatni az oviba.

Sokszor éreztem azt, hogy a csodálkozónak leplezett szörnyülködő kérdéseken túl (»hogy bírsz négy gyerekkel?!«), alapvetően nem vagyok izgalmas a világ számára, az anyai teljesítményem pedig a többség szemében végképp nem ér fel egy mutatós névjegykártya rangjával.
Hiába tudtam mindig, hogy számomra az élet igazi értelmét a családom jelenti, a közvélekedés valahogy azt sugallta felém, hogy csendesen húzzam meg magam. Ezért is alakult ki bennem egy ki nem mondott „bocshogyélek« érzés. De nem csak én éreztem így: ötgyerekes, sok nyelvet beszélő barátnőm vagy a szomszédságban lakó, hat gyerkőcöt nevelő tanárnő félmondatai is erről a belső bizonytalanságról, önértékelési zavarról árulkodtak: vajon a világ szemében érték volt-e egyáltalán a mi munkánk, hivatásunk?

Mert mi voltunk azok, akik kimaradtak a »nagyok« világából – és ezzel a munkahelyi e-mail folyamokból –, és csak jócskán megkésve értesültünk arról, mit jelent például a »FYI« rövidítés, vagy mi a csuda az a »céges workshop«, egyáltalán, hogyan is kell mozogni egy munkahelyi közegben.

Az elismert »felnőtt élet« távol zakatolt otthonainktól, ahol mi végeláthatatlanul törölgettük a kiöntött kakaót és a náthás nózikat, s pénz helyett szekrény mögé dobott legódarabokat, vécékagylóba esett hajcsatokat kerestünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. február 17. 11:53
Az ilyen családok minden támogatást megérdemelnek.Sajnos úgyis kevesen vannak!
SoJe
2019. február 15. 19:16
Nálunk öt gyerkőc van, ajándékként élem meg minden pillanatát a családi életnek. Ha nehéz, azt is. Kívánom mindenkinek, hogy tervezett gyermekük megszülessen, hogy tartsanak ki egymás mellett a házastársak. Ezt a kérésemet Isten elé is oda szoktam vinni. Tegyünk így minél többen!
catalina9
2019. február 15. 10:35
D. Tóth Kriszta sem tudta türtőztetni magát, s – a családbarát kormánypropagandát hallva – kiáltványt írt „Na, most már tényleg szálljatok ki a méhemből – és a gyerekem fejéből” címmel. Felidézte, hogy épp a pirosnál álltak – ő és a lánya –, amikor két sláger között megszólalt az EMMI megbízásából készült hirdetés a rádióban. „Annak a 30 másodpercnek az egész attitűdje olyan volt, hogy nem lehetett félreérteni. Nem csak nekem, egy negyvenes, cinikus újságírónak. Hanem egy tökéletesen naiv, tiszta, logikus és őszinte gyerekagynak sem. Ezek itt, kérem szépen, azt mondják, hogy abból lesz jó ember, akinek van testvére.” hát igen, ilyen undorító cikket csak egy cinikus libsi újságíró tud írni..na majd a lánya, mert ezeknek a gyermekei sem szoktak messze esni a fájuktól..
pollip
2019. február 15. 09:23
Gratulálok:-) öröm volt olvasni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!