Hogyan védhetjük meg gyerekeinket a virtuális világban?

2019. február 06. 09:49

Semmire sem megyünk, ha leszóljuk, kritizáljuk, gúnyoljuk a kedvenceit.

2019. február 06. 09:49
Kurucz Adrienn
WMN

„Semmire sem megyünk, ha leszóljuk, kritizáljuk, gúnyoljuk a kedvenceit. Sokkal hatékonyabb az őszinte érdeklődés, az elfogadó nyitottság. Ebből az alapállásból indulhat el egy diskurzus arról, miért tetszik neki ez vagy az, miért szeretne hasonlítani rá, milyen jó tulajdonságai vannak szerinte, lehet-e jó példa számára.

A reklámokról is érdemes beszélgetni. A sokszor játékok-, internetes tartalmak közé bújtatott reklámok a gyerekekben is extra igényeket generálnak, olyan termékek, szolgáltatások megvásárlására ösztönöznek, amelyekre valójában semmi szükségünk. A gyerekeket meg kell próbálni minél kritikusabb netezésre szoktatni, tiltás és papolás helyett megtanítani nekik felismerni a manipulációt.

A kutatások alapján a Z generáció tagjai az online közösségek aktív résztvevői. Mire mi felkapjuk a telefont, ők már bepötyögtek egy üzenetet. Folyamatosan elérhetők és kommunikálnak egymással, ám – mivel gesztusok, mimika, hangsúlyok és hanglejtés nélkül teszik ezt – sokszor csorbul az információ, erre érdemes felhívni a figyelmüket. A másik csapda – és erről is fontos beszélgetni velük –, hogy a sok virtuális barát között sok a nem valódi. Ha valaki sok emberrel tart kapcsolatot a közösségi oldalakon, az nem jelenti azt, hogy valóban sok emberrel »érintkezik«”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakutya Bobber
2019. február 08. 01:57
A gyereked, ha jó is a viszonyod, őszinte és odaadó vagy, nagyjából nem tudod megvédeni semmitől, mert az iskolában olyan közegbe kerül, ami fontosabb számára, mint a szülői intelmek. Nyilván a korosztályának akar megfelelni és amit az olyan amilyen - vegyes - a gyerek minden buktatón átesik, amin csak lehet. Ha szerencséd van, és túléli, kb 26 éves korára visszatér ahhoz az értékrendhez, amit otthon kapott - már aki kapott. Van kivétel, kevés, azok később bolondulnak meg.
annamanna
2019. február 06. 16:46
Idáig is minden korban, minden helyzetben 1. az odafigyelés 2. a példamutatás 3. az értelmes elfoglaltság volt a megoldás, most is az. Csak a konkrét veszélyhelyzet változik, maga az alapvető szülői gesztus nem.
néhai Ch.Pilot
2019. február 06. 11:08
A "Z" az ABC utolsó betűje. Tessék mondani a Z generáció az utolsó generáció az emberiség történetében? Ha igen, honnan jöttek rá? Ha nem, akkor ki adta ezt a barom nevet ennek a generációnak?
Poszata
2019. február 06. 10:45
Nem a gyerekeket kell megvédeni a digitális térben, hanem a nyuggereket akik minden kamuhírt benyalnak és még tovább is osztják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!