Pengeváltás

2018. november 27. 16:35

Ukrajna kiprovokált egy vitatható lépést Oroszországból, Moszkva pedig, elbízva magát, jelenlegi ismereteink alapján feleslegesen fitogtatta erejét.

2018. november 27. 16:35
Ulicza Tamás
Magyar Hírlap

„Bár előfordulnak a világpolitikában is véletlenek, és sokszor döntenek érzelmek a logika helyett, de mindig érdemes feltenni egy-egy eset kapcsán a kérdést: cui prodest? Kinek az érdeke?

Ukrajna és Oroszország jelenlegi helyzetét egy vívómérkőzéshez lehetne hasonlítani: mindkét fél lassú araszolással és váratlan előretörésekkel próbálja elérni a céljait és megnyerni minél több asszót. Mindenki tudja, hogy Oroszország a jobb vívó, de azt is, hogy egyes mozdulatai súrolják vagy átlépik a nemzetközi szabályok szabta kereteket. Az ukrán vívó ilyen lépéseket szeretne kiprovokálni orosz ellenfeléből, lehetőleg úgy, hogy a »bírák« megbüntessék érte, míg az orosz versenyző szeretne minél több pontot szerezni a bírák közbeavatkozása nélkül.

Gyakorlatilag nagyjából az történt most, hogy Ukrajna kiprovokált egy ilyen vitatható lépést Oroszországból, Moszkva pedig, elbízva magát, jelenlegi ismereteink alapján feleslegesen fitogtatta erejét. Gyorsan mindketten a bírák felé fordultak, hogy megtudják: pontot ért-e a tus, vagy szabálytalannak nyilvánítják. Azt is fontos látni, hogy számunkra sem tét nélküli ez a mérkőzés. Egyelőre ezt a kárpátaljai magyarság helyzete körüli vita kapcsán érzékelhetjük. Kijev számára fontos, hogy az atlanti szövetséget belerángassa a konfliktusba, mert egyedül nincs esélye Oroszország ellen egy nyílt katonai fellépésben, nem véletlen, hogy a Krím annektálását nem követte nagyszabású ukrán ellentámadás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2018. november 28. 13:15
Biztos, hogy az oroszok még nem akkora profik a hülye provokációk egyetlen pofon nélküli kivédésében, mint a magyar rendőrök, de azért ez a provokáció a klasszikus szovjet világban nem zajlott volna le halottak és elsüllyedt hajók nélkül. Szerintem, az ukránok is erre számítottak. Az egyik cél az mindenképpen a NATO belerángatása lenne az ő Oroszország elleni háborújukba. (Ezért nem szabad őket a NATO-ba se bevenni.) A másik cél meg a hadiállapot, mint választási eszköz, amivel akár el is lehet odázni a választásokat arra az időre, amíg sikerül levadászni az ellenzéket. (Ebben nem volt teljes a siker, mert nem két hónapra lett kihirdetve csak egyre és nem az egész országra, hanem csak az oroszokkal határos megyékre - vagyis ami a legfontosabb lett volna, Kijevre, nem.)
tango47
2018. november 28. 11:01
Egy ukrán frontharcos: „Magyarország kis ország, maradjon a ligájában”, fejtegeti. „Az ukrán hadsereg tízszer akkora, mint a magyar” (http://mandiner.hu/cikk/20181123_demko_attila_kijev_nacionalistai_uzennek_az_ukran_hadsereg_tizszer_akkora_mint_a_magyar) Most megnézném az ábrázatát az ukrán nacionalistának. Az orosz hadsereg hányszor akkora, mint az ukrán? Vagy a felsőbb ligában ők a Barcelonával játszatnák le a meccsüket?
popzene
2018. november 27. 20:52
Az ukránok amúgy konkrétan mivel provokáltak?
u.cserkész
2018. november 27. 18:30
Bizonytalan vagyok. Ha az USA lő valakire, vagy valamire, akkor tudom, hogy a demokrácia védelmében történt a dolog. Most nincs meg a megfelelő iránytű.:-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!