A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához

2018. november 20. 14:34

A történelem oktatásának elsődleges célja szerintem öntudatos és büszke magyar polgárok nevelése. Szakítani kell a marxista szemlélettel.

2018. november 20. 14:34
Schmidt Mária
Látószög blog

„A történelem oktatásának elsődleges célja szerintem öntudatos és büszke magyar polgárok nevelése. Múltunk megismertetése és értő elemzése révén minden tanuló erőt meríthet nemzetünk nagyjai, hősei és példaképei tetteiből, melyeknek eredményeként több mint ezer éve megmaradtunk és megőriztük nemzetünket itt a Kárpát-medencében. A diákokat jogos önbizalommal kell felvérteznünk, és azzal a tudattal, hogy nem kell senkivel szemben kisebbségi érzést táplálniuk, mindenkivel szemmagasságból beszélhetnek.

A nemzet közös történetei, hősei, legendái, mítoszai, győzelmei, bukásai, talpra állásai és újrakezdései közös tapasztalati és tudásanyaggá válva alkalmasak arra, hogy nemzeti összetartozásunk tudatát megalapozzák, nemzeti identitásunkat megerősítsék. Csak egy erős nemzeti identitással bíró közösség képes arra, hogy megőrizze, megtartsa és tovább hagyományozza nemzeti sajátosságait.

Ha abban meg tudunk egyezni, hogy ezeket a célokat érdemes szem előtt tartanunk a történelem-tananyag összeállításánál, akkor ebből szerintem az alábbiak következnek.

1. Szakítani kell azzal az időrendiségre alapozott történelemtanítással, ami az őskortól indulva vezet el minket a huszadik századig.

2. Szakítani kell azzal a szemlélettel, ami a nyugat-európai, francia, brit történelemre súlyoz, azt érzékeltetve, hogy az általuk bejárt úthoz képest mi késésben, sőt eltérésben vagyunk.

3. Szakítani kell a marxista lineáris történelemszemlélettel. Használaton kívül kell helyeznünk a marxizmus nyelvét, fogalmait és következtetéseit. Az értékelés alapját képező utópikus szemléletet el kell vetnünk. Nincs, nem volt és nem lesz tökéletes rendszer, társadalom, intézmény, ezért azt számon kérni nem helyes és nem is érdemes.

4. Tudomásul kell venni, hogy a mai gyermek keze ügyében ott van az internet és az okostelefon nyújtottá tudástár, ezért számukra elsősorban összefüggéseket, értelmezéseket és narratívákat kell adnunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skageröge
2018. november 21. 15:03
Századonkénti eseménytörténetet az alsó- és középfokú marxista-leninista történelemoktatásban nem volt szabad bőven és precízen tanítani (még csak mellékesen ismertetni sem), nehogy valaki még elgondolkodjon azon, mi volt előbb, mi volt később, meg hogy valaminek talán nem is az volt az oka, mint amit ideologikusan megjelöltek. Mivel ez így volt, a történész-asszony azon javaslatát, hogy szakítsunk a "marxista linearitással", a legnagyobb feszélyezettséggel olvasom. Na persze föltétlen szakítsunk a marxista linearitással, már ha van ilyen (én nem tudom mi az, nem tapasztaltam meg, de látatlanban is leszarom), de azért magával a linearitással ne szakítsunk ismét, valami megint nagyon tuti ideológia kedvéért.
Robur
2018. november 21. 04:06
Kezdjük azzal, hogy mikor alakítják át, Dózsa László által ellopott képen, Pruck Pálra a nevet.
kérdés
2018. november 21. 00:06
Mindezen túl, van a történelemoktatásunkban egy bődületes ellentmondás, amit ideje volna feloldani, barátságosan. Amennyiben Keletről jöttünk és itt tanultunk meg mindenfélét, hiszen előtte manysik voltunk (már aki úgy érzi), akkor mi a fenét hozhattak Nyugatról ide? Hisz mi is itt tanultuk...állítólag. Azért hozták csak ide a kultúrát, hogy mi megtanuljuk? :-)) (Kiindulásnak lásd Tacitus leírásait Nyugatról.) Jaja, a rómaiak megtanították az erdélyieknek, hogyan kell aranyat bányászni....aztán, milyen fura, ki is apadtak jócskán a római kor végére az erdélyi aranybányák...a fenenagy nyugati kultúrától és technológiától.? Nem bosszankodom tovább, jó éjszakát!
írmag
2018. november 20. 19:55
A kommunista vircsaft szemetesét igenis meg kell tölteni, legalább a szemetek írójának, és címének felsorolásával. Egyszer temetnünk kel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!