Guzsalyozás

2018. október 30. 08:13

Kérem tisztelettel, jelenleg csak urbánus létezik. Vácon ugyanúgy van wifi meg automobil, és a legutolsó faluban is ugyanazt a farmert hordják.

2018. október 30. 08:13
Pozsonyi Ádám
Demokrata

„Ha ma egy jobboldali értelmiségi szót emel – végre valahára amúgy – azért, hogy át kell venni a ballib tábortól a kultúrát, az is úgy gondolja, hogy a kultúra az valami olyan sétatér, ahol Attila mászkál karonfogva Mátyás királlyal, odaköszönnek Németh Lászlónak, a sarkon meghajolnak egy népviseletbe öltözött leány – sosem lány, leány – előtt, virágot helyeznek Wass Albert ezer méter magas emlékművének talapzatára, és a régi városháza mellől legfeljebb Szabó Dezső kukucskál ki az Ismerős Arcok-plakát takarásából.

De ő csak stikában. Ő már fura. A furát meg nem szeretjük. Nem jó, ha valami nem megszokott. És urbánus ne legyen soha. Az urbánus az rossz.

És az ilyen ember sosem kíváncsi Kosztolányira, Cholnoky Viktorra és Lászlóra, Lovikra, Sipuluszra, Heltai Jenőt már említeni sem merem. Pedig ez a múlt. De az nem jó, mert urbánus. És a jó magyar, aki küzd a ballib szellemi terror ellen, az nem akar urbánust, hanem »népit« akar.

Kérem tisztelettel, jelenleg csak urbánus létezik. Vácon ugyanúgy van wifi meg automobil, és a legutolsó faluban is ugyanazt a farmert hordják, és ugyanúgy letölti az új Metallica-albumot az ember, mint Kőbányán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heizer
2018. október 31. 09:42
Ez a poszt mélyen igaz. Pedig a szerzőjének írásai általában szarok. A jobbos kultúrpápák szerint van ez az ősmagyar-népies-parasztos-hímzéses-WassAlbertes kultúra, és más nincs is. Nekem semmi bajom azzal, ha valaki ebben van otthon, de azért aki ettől többre is vágyik, hadd legyen már azt is szabad, és hadd legyen már az is jobboldali. A nagy kultúra meghatározásban - újragombolásban sem kéne elkövetni egyébként azt a hibát, amit a balosok: hogy a másik oldal kultúráját és alkotásait leszarjuk és azokra nem reagálunk, azt a kultúrát ignoráljuk. Reflektálni, reagálni, kritizálni, bírálni és esetleg el- és megismerni is kell, az jó és fontos is. A zárvány meghal vagy ellaposodik. Aki a külső ingerekre is reflektál az élő, lüktető. Nem kell egyetérteni, hajbókolni, de megismerni és reflektálni igen. Aztán az se baj, ha a szar büdösségét akkor is elismerjük, ha az a miénk.
jucidom
2018. október 31. 08:19
Itt vidéken az urbánust kozmopolitaként értjük. A városiként viselkedés általános az országban és egy jó gazdának inkább módja is van erre. "Megetetem a disznókat és mehetünk teniszezni"- hallottam egy egészen kis községben. Kiváncsian várom, hogy a szerző szerint Heinczinger Mika a Misztrál énekese urbánus vajon, mikor Babitsot énekel . https://youtu.be/UW2X7LLjVpA
Vadakat terelő juhász
2018. október 31. 06:45
"Kérem tisztelettel, jelenleg csak urbánus létezik. " Ez nem igaz. A városokban polgárok élnek, a kissebb településeken pedig jobbágyok . A jobbágyok alárendelt viszonyban vannak a polgármester, tanító ,postás, hentes, boltos , orvos ,kocsmáros...... szemben . A jobbágyoknak megmondják, hogy kire szavazhatnak. A jobbágyoknak hálásnak kell lenniük mindenért amit kapnak ,ők nem tudják, hogy az amit kapnak az tulajdonképpen jár nekik. Amelyik jobbágy megpróbál lázongani azt kiközösítik és ellehetetlenítik.
Valodi
2018. október 30. 20:12
"A paraszt nem tudta, hogy van más. Élt. Levegőt vett." - juhhhé! Egy fideszes, aki olvasta Oswald Spenglert: "A Paraszt történetietlen. A paraszt az örök ember, a közös alap, függetlenül mindenféle kultúrától, ami a városokban honos. Megelőzi és túl is éli azokat, érzéketlenül, nemzedékről nemzedékre tenyészve, földhöz kötődő foglalkozásokra és képességekre korlátozódva, misztikus lélek, nyers, a gyakorlathoz tapadó értelem; alapja és soha ki nem apadó forrása a vérnek, amely a városokban a világtörténelmet csinálja.... A paraszt ősök unokájaként, jövőbeni unokák ősapjaként ereszt gyökeret a földbe. Az ő háza az ő tulajdona; nem a testnek és a javaknak néhány évre szóló illékony együttléte ez, hanem az örök föld és örök vér, tartós és bensőséges egymáshoz kötöttsége..." Oswald Spengler: A Nyugat alkonya. (1918) No de a mai, korszerű fidesz-gyakorlatban nem ez a buta, elmaradott paraszt, hanem a " jogi személy" meg az "integrátor" az, aki különösen szapora! Ők a "fenntartható növekedés" zálogai! No meg az atomhajtású háromszáz fejes váltvaforgató eke...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!