A jelképpé nőtt pelenka

2018. augusztus 25. 10:26

Először nem értettem, miért éppen az eldobott pelenka esete keltett ekkora vihart.

2018. augusztus 25. 10:26
Lendvai Ildikó
Népszava

„Először nem értettem, miért éppen az eldobott pelenka esete keltett ekkora vihart. Persze, nem szép dolog, de a kis csomag mégsem mérhető azokhoz a Himalája méretű disznóságokhoz, amelyek mellett már közönyösen megyünk el. Pedig jóval büdösebbek, mint a használt pelus. Ami inkább csak botrányocska, mint botrány. Igaz, a miniszterelnök még 2011-ben megígérte, hogy »senkit nem hagyunk az út szélén«, de konkrétan a pelenkákról nem beszélt. Egy szóval sem mondta, hogy azokat se hagyjuk az út szélén. Különben is, csak a magyar útszélekre vállalhatott garanciát, a horvátokat ki sem ejtette a száján. Már csak ezért sem értem ezt a nagy felháborodást. És ha ez a bosszú Jellasicsért? Na ugye.

Még valami megértés-féle is támadt bennem a szemetelő fiatalasszony iránt. Én is voltam nyári kismama: nagy pocakkal, nagy hőségben, pláne, ha előtte órákon át egy kétévest kellett nyugton tartani a kocsiban, az a húsz méter a kukáig is soknak tűnhet. Ettől még persze csúnya tapintatlanság mások iránt, ha az ember nem teszi meg azt a húsz métert. Megérdemli az ejnye-bejnyét. De itt az indulatok túlnőttek az ejnye-bejnyén. Orbán Ráhel, pechjére, ám nem függetlenül előéletétől, egy társadalmi jelkép közepén találta magát. Egyetlen hanyag mozdulata olyan volt, mint egy tankönyvi szemléltető ábra. Minden másnál érzékletesebben mutatta meg az új uralkodó osztály és a többiek közti szakadékot. Mert az ország nem csak gazdasági és politikai értelemben hasadt ketté. A szabadságok, jogok és kötelességek épp olyan egyenlőtlenül vannak elosztva, mint a javak. Az egyik oldalon gátlástalanság, a másikon csupa gát. Az egyiken mindent szabad, a másikon egyre kevesebbet. »Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek.« Él itt vagy tízmillió, járomba fogott kisökör – úgy is kezelik őket, úgy is szólnak hozzájuk – és néhány Jupiter. Az illem, az erkölcs, a jog, az emberség szabályai csak a közemberekre vonatkoznak. Az új uralkodó osztály nem törvényen kívüli, hanem a törvények feletti.

Az egykori újgazdagokat azért mosolyogták meg, mert nem ismerték az etikettet, rosszul használták a kést-villát, asztalkendőt »Nem volt gyerekszobájuk« – mondták róluk. A mostani újgazdagok második generációjának nagyon is volt gyerekszobája. Éppen attól szabad nekik mindent, mert a megfelelő családban volt az a gyerekszoba. Egész dinasztiák épülnek ki, egyre hibátlanabbul megkötött nyakkendőkkel, egyre jobb iskolák bizonyítványaival a zsebben, akik nem az etikettre, hanem az etikára fütyülnek. Nem az illemen lépnek túl, hanem a törvényen és a tisztességen. Behajtanak a tilosba, és ha elkéri az igazolványukat egy óvatlan rendőr, az kap majd frászt, a hülyéje. Megnyernek minden közbeszerzést, elcsalják az uniós és hazai pénzeket, úgyis kimossák őket.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2018. augusztus 27. 15:50
Botox-mami is hozzászólt! Kitört belőle a szocialista hozzáértés, meg a finom hazudozás! Meg a végén egy kis emlékeztetés arra, hogy kinek a rokonai is lopják az uniós meg hazai pénzeket! Na, brávó!
Akitlosz
2018. augusztus 27. 09:32
"Először nem értettem, miért éppen az eldobott pelenka esete keltett ekkora vihart." Az eldobó személye és a sajtó természete miatt. Kis Istvánné is dobott már el pelenkát, de ezt a sajtó teljesen elhallgatja, eltitkolják a közvélemény elöl. Szóval a sajtó dönti el, hogy miből kavar vihart, a történés csak eszköz ehhez, nem igazán számít.
józan paraszti ész
2018. augusztus 27. 09:18
Anyukád hogy van sopánka? Egyébként te már a saját pelenkád miatt aggódj!
Sulammit
2018. augusztus 26. 13:38
A házasságtörő asszony. Jézus kiment az Olajfák hegyére, majd kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köré sereglett, s ő leült és tanította őket. Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: „Mester, ezt az asszonyt röviddel ezelőtt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?” Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, s vádolhassák. Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. De tovább faggatták, azért fölegyenesedett, és azt mondta nekik: „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön, ők meg ennek hallatára eloldalogtak, egyikük a másik után, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középütt álló asszonnyal. Jézus fölegyenesedett és megszólította: „Asszony, hova lettek? Senki sem ítélt el?” „Senki, Uram” – felelte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!” Jn,1-11
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!