Társadalmi nemek-vita: az illiberális politika szolgálóleánya?

2018. augusztus 19. 09:41

Az általános ideológiai harcban jön kapóra a kormányzatnak látszólag „csak” a társadalmi nemek tudománya elleni harc

2018. augusztus 19. 09:41
Lehotai Orsolya
Mérce

„Régiónk illiberális fordulata pontosan a rendszerváltást követő jogi “modernitásnak” a rejtett politikai anti-szekularitásából ered, amely a vallási intézményrendszert és szokásokat újrastrukturálja s ez adja illiberális rezsimének kulturpolitikai alapvetéseit. Ez a nacionalizmust újfajta kulturális-keresztény köntösbe bújtatja, aminek a szerepe egyszerre elítélni a dekadensnek nevezett, “szekulárisnak” (a kormány érdekei szerint egy nem eléggé keresztény) kikiáltott nyugati liberális demokráciákat, a gyarmatosító zsákutcás európai integrációt, és meghúzni Európa keleti “kereszténynek” és „fehérnek” vágyott határait.

Ez a “varázstalanított vallásosság” és az eddig erőteljes “felzárkózás a centrumországokhoz-diszkurzustól” való éles elhatárolódás, lényege, hogy a nyugati szabadság vágya már nem része a jólét elérését célzott ideálnak.

Az illiberális fordulatban az újracsavarozott nacionalizmusnak szükségszerű eleme a moralizáló vallási-kulturális abszolútumként felfogott „keresztény” értékrend, mint civilizációs mátrix felállítása, amely eleve nyugatellenes, eleve iszlámellenes, kulturalizálja a vallást és ezzel az állampolgárságot, biologizálja az ideálisnak tartott nemi szerepeket a társadalomban, és szándékosan elutasítja az egyetemesnek tartott isteni (Ég) és természeti (Föld) törvényeken kívül eső társadalmi, kulturális elgondolást a testről, a lehetséges társadalmi szerepekről, államelméletről és politikai közösségekről.

Ebben a nacionalista valláserkölcsi értelmezési keretben a „végső harc” eljövetele az állandó igazodási pont, ahol  mindenki (Ferenc pápát is ideértve) aki nem lokális, “Isten adta egyetemességben” és keretben gondolkodik a menekültekről, vagy felveti és elemzi társadalmi-hatalmi-nyelvi konstrukciók meglétét, az hamis és az az ideálisnak követelt rendet forgatja fel, s mint ilyen, legitim ellenség.

Ebben az általános ideológiai harcban jön kapóra a kormányzatnak látszólag “csak” a társadalmi nemek tudománya elleni harc,  és az oktatás szankcionálása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2018. augusztus 20. 17:37
A gender nem tudomány, hanem politikai program. A nyugati világ társadalmainak szétverését szolgáló egyik eszköz.
orion
2018. augusztus 20. 16:29
Ránéztem az öntelt, csúnyácska pofikájára, el sem olvastam, amit írt.
hajduj
2018. augusztus 20. 14:11
Beszarás ez a szemforgató okoskodás. A HVG egyik szösszenetét olvastam, ahol a gender lényegét a segg formájában határozza meg. Eddig egyetértünk, mert ez nem agyrém, hanem seggrém, pontosabban seggagyrém. A nácik az árját a fejforma tanulmányozással kívánja kiválasztani, a gengeresek meg a seggforma alapján. Drága barátaim nem kellene kicsit nézegetni a szociológiát, amely a társadalom belső mozgására keres magyarázatokat? Vagy ezzel az a baj, hogy a klasszikus szociológia már nem igazolja a kozmopolita, kummunista eszmerendszer butaságait? Szomorú kilátások: A homoszexualitás, nem eleve elrendelt, hanem mentális sérülés. A gender, nem társadalmi folyamat, hanem a seggek kutatása. Jó nyalást kívánok az újtudósoknak. Hozzám is jöhetnek
Hunyadi Mátyás
2018. augusztus 20. 13:44
Megélhetési genderina, semmi más. Hetet havat összehord, de arra vigyáz, nehogy valami társadalmi haszon legyen a munkájából. Kíváncsi lennék, hogy hány gyereke van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!