Mari néni és a tudomány

2018. június 27. 07:51

A szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein.

2018. június 27. 07:51
Náray-Szabó Gábor
Magyar Idők

„Áll a bál a tudomány körül. A finanszírozás részletei miatt kialakult vitában vélt jogaik képviseletében sokan állnak ki a tudomány autonómiája mellett, de érvelésük inkább érzelmi, mint racionális. A magyar alaptörvény X. cikk (1) bekezdése szerint »Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát«.

Mindenki azt kutat, amit akar, de – teszem én hozzá – a szükséges anyagi forrásokat valakinek: az államnak, a gazdaság szereplőinek, esetleg egy magánembernek biztosítani kell. Kutatási forrás nem jár alanyi jogon senkinek. A finanszírozónak szíve joga, hogy a neki tetsző témákat kiemelten, a kevésbé tetszőket ímmel-ámmal, a nem tetszőket pedig egyáltalán ne finanszírozza. Ez így működik az egész világon, az USA-tól Németországon és Nagy-Britan­nián át Indiáig vagy Kínáig.

A legtöbb kutató persze nem örül ennek, volt is nagy felháborodás annak idején, amikor a sikeres holdra szállás után jelentősen csökkentették az amerikai NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) költségvetését. Nálunk a bizalmatlan szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2018. június 28. 13:02
Minden gyengeelméjű a kormány szolgálójának tekinti azt aki nem szidja annak intézkedéseit. És közben elfelejti hogy a nagy baloldali kérdéskörök "kutatói" semmi mást nem csinálnak, mint tudományos alapot igyekeznek gyártani a baloldali politikai szereplőknek, ideértve a magukat civilnek képzelő, de valójában a politikai játszmákban ügynökként a baloldal szekerét toló NGO-kat. Egy ideológia kiszolgálójaként. Annyi a különbség, hogy adott esetben ez az ideológia baloldali. Ebben az esetben a tisztelt "professzorok" még a józan ész és a tudomány alapjait is hajlamosak félredobni, annyira "függetlenek". Például a genderkérdést alapjában borítja a TUDOMÁNY. Az a tény, hogy mindegy a beteg minek KÉPZELI magát, a sejtjeit és a kromoszómáit nem változtatják meg a képzelgéesi hatására. Ergo ha vért vesznek tőle, az azt vizsgáló laboros azt fogja megállapítani, hogy az egy férfi vagy egy nő vére. És fogalma sem lesz arról, hogy hirtelen a gendertagadás bűnébe esett, csak azért mert a tényeken kívül nem látja a politikai környezetét is a kémcsőnek. Ergo amíg a professzoroknak joga van félretenni a tudományos tényeket, szerintem nincs gond azzal ha a finanszírozó ellenőrzi hogy a tudománytalan baloldali politikai ideológia kiszínezésére mennyi megy el a közösből.
xoltan
2018. június 27. 20:28
Inkabb ok csungjenek az allam csecsen mint te. Kar hogy ilyen valasztasi lehetoseget nem kaptunk.
dakotasámán
2018. június 27. 13:03
"A finanszírozónak szíve joga, hogy a neki tetsző témákat kiemelten, a kevésbé tetszőket ímmel-ámmal, a nem tetszőket pedig egyáltalán ne finanszírozza." nagyon hiteles vélemény egy olyan embertől, aki szerint a kis lopás megengedhető -ugyanazon ember -, a (mutyi)király részéről, aki majd megmondja a közismert hozzá(nem)értésével, mit kell kutatni. a nagyrészt üres stadionok közönségének szociológiai kutatása az biztos elsőbbséget élvez, mert a keménymagból tv székház gyújtogató szabadcsapatok szervezhetők. na szóval, egy hiteles és eredményes kutató nem szorul seggnyalásra professzorkám, mert bárhol tárt karokkal fogadják.
2018. június 27. 12:47
Náray-Szabó Gábor igazi proletár-tudós! Mivel az előgerinchúrnak már nyoma sincs, csak láncait veszítheti el. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!