Az EU és a migráció elválaszthatatlanok

2018. április 03. 08:42

Sajnos nem tartom kizártnak, hogy a Jobbik egyfajta „szivárványkoalícióra” vagy „horrorkoalícióra” lépjen a baloldali és liberális pártokkal. Interjú.

2018. április 03. 08:42
Morvai Krisztina
Magyar Idők

„Az utóbbi hónapokban több alkalommal is nyilatkozott belpolitikai kérdésekben. Mi vitte rá, hogy a nemzetközi frontvonal mellett belügyekben is hangot adjon véleményének?

Európai parlamenti képviselőként – a hazám sorsáért aggódva – kötelességem felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi európai uniós bevándorláspolitika tükrében mi történhet Magyarországgal az április 8-i választások után, ha ezt a választók bölcsessége nem akadályozza meg. Brüsszelben manapság az a jelszó, hogy »Új Európát építünk«. Világossá kell tenni a magyar emberek előtt, hogy ez mit is jelent: fel kívánják számolni a nemzeteken alapuló államokat, Európai Egyesült Államokat akarnak létrehozni, és »sokszínű, befogadó, toleráns, szolidáris« Európát terveznek. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy minden tagállamra nézve kötelezővé tennék a migránsok tömeges befogadását. Rendkívüli mértékben aggaszt, hogy minden egyes olyan ellenzéki párt, amelynek esélye van bejutni a parlamentbe – ideértve a Jobbikot is – folyamatosan hangsúlyozza az »Európai Unióhoz való közeledésünk« fontosságát, jelentőségét. Márpedig minden magyar embernek világosan kell látnia: az Európai Unió és a tömeges migráció, illetve a tagállamoknak az erre történő rákényszerítése egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Azt állítani, hogy »szeretnék jó kapcsolatokat az Európai Unióval, de nem szeretnék tömeges bevándorlást Magyarországon« olyan, mintha azt mondanám a zöldségesnél: szeretnék egy doboz tojást, de a sárgája nélkül. Az EU és a tömeges bevándorlás, Magyarország bevándorlóországgá tételének veszélye egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Brüsszeli munkám során látom azt, hogy hova vezethet, ha a magyar választópolgárok ezt az összefüggésrendszert nem látják világosan. Ezért kényszerített rá a lelkiismeretem, hogy megszólaljak, és elmagyarázzam, hogy mi a tétje az április 8-i választásoknak.

Kapott is érte hideget-meleget. Nem bánta meg?

Igen sok gyűlölködő, rendkívül primitív kommentet kapok a Facebookon. Megdöbbent, hogy a balliberálisok és az »új jobbikosok« milyen elképesztően elfogultak és ellenségesek tudnak lenni. Természetesen lehet, hogy régi jobbikosok is vannak a kommentelők között, ez esetben viszont azon csodálkozom, hogyan lehetett ennyire átmosni az agyukat, hogyan juthattak odáig, hogy elfogadják Vona Gáborék nyilvánvaló közeledését a szemkilövető és migránspárti erőkhöz. Azt sem értem, hogyan feltételezhetik, hogy engem »megvett a Fidesz«. Elsősorban is szomorú, hogy emberek sokasága azt feltételezi, hogy ha valaki aggodalommal és felelősséggel szólal meg hazája érdekében, akkor kizárólag személyes, anyagi vagy egzisztenciális érdekek motiválhatják. Másodsorban: ha én »megvett ember« lennék, akkor szép csöndben elücsörögtem volna a Jobbik listáján megválasztott képviselőként Brüsszelben, nem szóltam volna egy szót se, nem ellenkeztem volna, amikor észleltem, hogy milyen elképesztő irányba indult el ez a párt. Ez nekem lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb lett volna. Nem így tettem. Minden ellenkező híreszteléssel szemben: nem ajánlott fel a Fidesz nekem európai parlamenti képviselői helyet a következő ciklusra, és még ha így történne, akkor sem fogadnám el. Minden kétséget kizáróan lényegesen nehezebb lett az életem az elmúlt időszakban, de mégsem bántam meg, hogy megszólaltam. Kötelességem felhívni a magyar emberek figyelmét arra, hogy mi az április 8-i választás tétje.

Magyarország pár napon belül választ. Korábban úgy fogalmazott, a Jobbik és a baloldal között az LMP az összekötő szál. Ön szerint lesz az utolsó pillanatban valamilyen megállapodás?

Megállapodás már most nyilvánvalóan van. Ezt elsősorban – több más jel mellett – abból is feltételezem, hogy minden ellenzéki párt arra biztatja választóit, hogy »szavazzanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltre«. A Jobbik és Vona Gábor honlapjain is az az útmutatás szerepel, hogy mindenki kattintson a kireszavazzunk.hu oldalra, állapítsa meg, hogy választókörzetében ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt, és arra szavazzon. Ez azt a sokkoló felhívást is magában foglalja, hogy amennyiben a DK–MSZP jelöltje az adott körzetben a legesélyesebb, akkor a jobbikosok is az illetőre szavazzanak. Ezen olyan mélyen meg vagyok döbbenve, hogy nem találok szavakat.

Ön szerint milyen forgatókönyvek létezhetnek, ha a kormányoldal nem kap többséget vasárnap?

Ebben Gyurcsány Ferenc kivételesen igazat mondott: káosz.

Mi az a felállás, ami nem okozna ön szerint káoszt? Elképzelhető, hogy a Jobbik egy széles koalícióra lép a baloldali, liberális pártokkal? Mi történhet egy, a kormánypártok részéről elveszített választás másnapján?

Sajnos nem tartom kizártnak, hogy a Jobbik egyfajta »szivárványkoalícióra« vagy »horrorkoalícióra« lépjen a baloldali és liberális pártokkal. Ismételten azt tudom hangsúlyozni: teljes káosz! Brüsszelben pedig diadalittas ünneplés. Úgy fogják érezni, hogy sikerült Magyarországot térdre kényszeríteni, összedőlt az utolsó bástya, megszűnt az utolsó akadály a kényszerbetelepítések, a felső határ nélküli kötelező kvóták előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. április 03. 13:17
Kedves Krisztina, nem lenne ideje pont most a Facebook törzsadaait törülni ?
catalina9
2018. április 03. 10:31
Szigetvári 2014 : " Az Összefogás és a Fidesz között 1% van."
catalina9
2018. április 03. 10:18
Azt állítani, hogy »szeretnék jó kapcsolatokat az Európai Unióval, de nem szeretnék tömeges bevándorlást Magyarországon« olyan, mintha azt mondanám a zöldségesnél: szeretnék egy doboz tojást, de a sárgája nélkül." tudják jól a libsik, beleértve a Jobbikot is, hogy kapják a sárgáját is...már alig várják.
Kup Lung
2018. április 03. 10:01
Megint korrekt volt . Olyanba nem ment bele amit nem tud vagy nem lát bele. Viszont amibe igen arról megmondja a markáns véleményét . ------ "Arra kérek minden jobbikost, hogy alaposan gondolkozzon el: milyen érdeke fűződhet Heller Ágnesnek és a többi balliberális, 2006-ot tagadónak ahhoz, hogy a Jobbikra történő szavazásra buzdítsa elvtársait. Az én gyanúm a következő: Gyurcsány, illetve a balliberális erők a Jobbik hátán próbálnak visszakapaszkodni a hatalomba." --- Na erről van itt szó :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!