Politizálni szeretnél?

2018. január 19. 10:18

Ha a katolikusok nem csinálnak politikát, akkor csinál majd más.

2018. január 19. 10:18
Gazella
Pro Christo

„Politizálhat egy katolikus? Hát persze. Hogy egy pap politizálhat-e, arról elég annyit, hogy Prohászka Ottokár pártalapító, pártelnök és parlamenti képviselő volt, igaz, nem a mostanihoz hasonló bolhacirkuszban, hanem a Magyar Királyság felsőházában. A politika nem valami mocskos dolog, amihez egy hívő kisujjal se nyúlhat. Ha a katolikusok nem csinálnak politikát, akkor csinál majd más. Ahogy annak idején a pénzügyeink kezelésére is nagyon jól lecsaptak mások, mert nekünk valami félreértett kereszténységből adódóan túl büdös volt.

Krisztus hitében pont az a jó, hogy a materializmusból nem lendít át a másik végletbe, valami elszállt és utópisztikus, testetlen, ideák szintjén lebegő, élhetetlen varázsvilágba. Nem e világból valók vagyunk, de e világban élünk, és nem tekintjük magunkat másnak, mint test és lélek egységének. Ahogy pedig a testet és a lelket, úgy a politikát és a vallást nem kell különválasztani, sőt nem is lehet. Sigrid Undset helyesen írja a Sienai Szent Katalinról írt könyvében: »A vallás és a politika közti mesterkélt megkülönböztetés nem létezett a középkori ember számára. Ha egyáltalán elgondolkodott a dolgokon, teljes erővel figyelt fel arra, hogy a társadalmat érintő minden probléma, a jó vagy rossz kormányzat, a nép jóléte vagy nyomora, végső soron vallási probléma.« (...)

A katolikus tehát politizál, mert a politika eszköz arra, hogy tágabb családját, a nemzetét Isten parancsaihoz vezethesse vissza. Azonban mégis van egy dolog a női mivoltom mellett, amiért én ma hivatásszerűen egyszerűen nem politizálnék, noha megvan a magam szilárd politikai véleménye. Ez pedig a rendszer alapvető korruptsága.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fixedrooms
2018. január 19. 22:00
az ember is autonom leny, ugy tesz, ahogy autonom torvenyszerusegei meghatarozzak. igy tesz a pap is, ha politizal; a benne, vagy eppen a renszerben meglevo autonomia kenyszeriti erre. szanalmas es erotlen hadakozas ezt meg nem erteni es ellene akar szolni is.
xoltan
2018. január 19. 19:29
Az elso, marmint hogy katolikus politizalhat e, sosem volt kerdes. Persze, politizalhat a pap is. Csak amikor az egyhaz tekintelyevel probalja a hiveket egy parthoz terelni az a visszataszito. Emiatt azonban nem nekem, hanem a katolikusoknak kellene felhaborodni. Ha oket nem zavarja, hogy a papjuk idegen tollakkal ekeskedik, akkor az az o bajuk. "Azonban mégis van egy dolog a női mivoltom mellett, amiért én ma hivatásszerűen egyszerűen nem politizálnék, noha megvan a magam szilárd politikai véleménye. Ez pedig a rendszer alapvető korruptsága.”" Masok aljassaga nem mentseg a nem cselekvesre tudtommal. Mondjuk nem csak hivatasos politikuskent tehet az ember valamit, de ha aki tisztesseges azt elteritjuk, akkor ne lepodjunk meg, ha csak tisztessegtelenek maradnak. Azt sem ertem a "noi mivoltja" miert akadalyozza ebben. Marmint a szemelyes dontesben. Mert a kornyezet miatt az eredmenyessegre biztos lenne hatasa.
qwrtzq
2018. január 19. 18:14
Egyébként az egyház egy non-government organisation ennek ellenért mégis rosszallón néznek a "civilek", hogyha politizálnak.
makapaka2
2018. január 19. 12:47
Mindenkinek állampolgári joga, hogy véleményt mondjon, politizáljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!