Orbán Achilles-sarka

2017. november 25. 09:36

Ezért nem lépi át azt a finom vonalat, amely őt, mint rafinált autokratát elválasztja a véres kezű diktátoroktól.

2017. november 25. 09:36
Lévai Júlia
HVG

„A látvány harmadik, és talán legfontosabb jellemzője ennél általánosabb, stratégiai természetű. Sokak szerint az, ahogyan a kormány a politikájában kifejezetten fasiszta és bolsevik módszereket is felhasznál, arra utal, hogy »ezek bármire képesek«. Ez az eset azonban (egyébként nem először) épp azt mutatja, hogy nem képesek és nem is akarnak bármit megtenni, mert ebben éppen Orbán kétféle, egymásnak ellentmondó, ám egyformán erős ambíciója akadályozza őket. (Ami egyébként minden olyan, modernkori diktátor csapdája, aki a stabilizálódott liberális rendszereken akar élősködni, azok vívmányait használja ki, ahogyan a mi miniszterelnökünk is.)

Orbán ugyanis nemcsak az erőskezű országvezetők és nemzeti hősök közt akar az első lenni, hanem a szabadsághősök és a szabad vallásgyakorlás liberális eszméje által megtámogatott kereszténység bajnokai közt is. Ez utóbbi ráadásul kizárólag uralmi szempontból – tehát csak formálisan, támadható módon – fontos neki: azt szeretné, ha az ő, világi hatalma mögé a világban elképzelhető, legnagyobb hatalmat, az isteni hatalom támogatását is odaállíthatná.

Ezért nem lépi át azt a finom vonalat, amely őt, mint rafinált autokratát elválasztja a véres kezű diktátoroktól. Most is minden további nélkül megtehette volna, hogy hazug tények felállításával koncepciós pereket kreál bármely civil szerveződés bármely vezetője ellen – de nem tette meg! Nem hazudott és hazudtatott a szolgálóival semmi olyat, amivel pedig látványosan alátámaszthatta volna egyfelől a sorosista támadás amúgy naponta sulykolt, véres veszélyeit, másfelől a maga áldozati mivoltát, amely, mint tudjuk, a magyar nép többségéből mindig kiváltja a kebelre ölelés ősi reflexeit. (A magyar nép többsége rejtélyes okokból imádja, ha őt kiszolgáltatott, a gonoszok által végzetesen megtámadott, áldozatként vérüket csorgató »hősök« mentik meg a pusztulástól, amelynek szélén szintén nagyon imád tántorogni.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2017. november 26. 23:05
Drágáim! Csak, hogy ércsétek: Zorbán egy véreskezű diktátor! (Már azóta az - akkor is, amikor ellenzékben volt -, amióta nem volt hajlandó engedni a Fideszt az SZDSZ fiókpártjává tenni. Pedig úgy most már együtt lehetnének a levesbe'.) Ha pedig azt látjátok, hogy Zorbán esetleg nem véreskezű diktátor, az csak azé' van, mer' annyira rafinált, hogy direkt úgy csinál, mintha nem volna az, hogy mindenki azt higgye, nem is véreskezű diktátor, pedig de. Ez bisztos! Nekem elhihetitek. Gyuri bá' is megmonta ...
zsoka1951
2017. november 26. 22:49
Nálam ma ez a legjobb komment
zsoka1951
2017. november 26. 22:45
Nagyon kell tartóztatnom magam, hogy ne valami csúnyát írjak, de ha szégyenlem is leírom, hogy maga (kisbetűvel) agyalágyult.
balbako_
2017. november 26. 17:41
A ravasz tyúk átlát Orbánon! Orbán úgy tesz, mint egy demokratikus úton megválasztott demokrata vezető, de a Bitó szalonban tudják ezzel csak leplezi véreskezű diktátori hajlamait. Ezért kellenek az ilyen okos, tisztán látó emberek mint ez a naccsága!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!