Zaklatás = ha nem Brad Pitt próbálkozik

2017. október 25. 08:34

Nem háborogni kellene mások vágyai miatt, hanem meg kellene tanulni udvariasan nemet mondani.

2017. október 25. 08:34
Richter András
Férfihang

„A #metoo kampányban a nők által előadott történetekben sokszor kilóg a lóláb, ugyanis kritikájukban legtöbbször a férfiak külsejét, vagyis a »kopaszságát« vagy a »sörhasát« veszik mindenek előtt célba. Ha nem annak kell ezt betudnunk, hogy androfóbiájukat, férfigyűlöletüket élik meg ilyen módon, akkor az az alapos gyanúnk támadhat, hogy a valódi problémájuk leginkább az, hogy nem Brad Pitt próbálkozott be náluk felhorgadt férfiassággal, hanem egy korosodó úr a szomszédból (»vén szatír«) vagy egy csendes, esetlen (»béna kocka«) kolléga a munkahelyről. Ellenben: ha a zaklató egy »alfahím« lenne, már rég eldicsekedtek volna a fodrásznál, hogy micsoda férfi-istennel fognak vacsorázni aznap este. Ők valahogy sosem kerülnek célkeresztbe. Nem mellékes az sem, hogy itt a nők elvárják már a gondolatolvasást is a férfiaktól, vagyis ha ők nem találnak vonzónak minket, akkor ezt találjuk ki próbálkozás, kezdeményezés nélkül is, de ha bejövünk nekik, akkor mielőbb kezdeményezzünk, mert különben rögtön mulyának kiáltanak ki minket, és különben is, hol vannak az igazi férfiak?

A #metoo-kampány keretében így semmi más nem történt, minthogy a zaklatás fogalmát a végtelenségig elinflálták. Itt fontos megjegyezni, hogy a »szexuális zaklatás« nem büntetőjogi fogalom, nem létezik ilyen vétség, csak »zaklatás«, amelynek viszont központi eleme a szándékosan háborgató, ismétlődő (!) interakció. A leírt esetek többségében szó sincs erről. Legalább ennyire fontos, hogy most sokan abba a pszichológiai természetű tévedésbe esnek, hogy (szexuális) zaklatásnak vélik azt, amikor nekik nem tetsző ember kezdeményez náluk. Valójában sokszor nincs is valódi zaklató jellege ezeknek a próbálkozásoknak, pusztán az »zaklatja fel« őket, hogy nem tetszik nekik a kezdeményező fél. Kitűnő példa erre Nyáry Krisztián Facebook-posztja is: ő férfiként esik bele ugyanabba a hibába, amibe a nők. Őt sem zaklatták, csak kezdeményezett nála egy meleg férfi, vagyis egy kettesben töltött este során megpróbálta elcsábítani. Ez egyszerűen nem zaklatás. Aki ezt állítja, képtelen elfogadni, hogy azoknak az embereknek is lehetnek vágyaik, akikkel mi nem akarunk kapcsolatot.

Így ha a #metoo nevű hisztériakampány keretében áldozati szerepben tetszelgők kicsit toleránsabbak lennének, gyorsan belátnák, hogy nem háborogni kellene mások vágyai miatt, hanem meg kellene tanulni udvariasan nemet mondani. Ha mindez már jól menne, talán kevesebb düh maradna bennük amiatt, hogy nem olyan férfi próbálkozott be náluk, amilyet (szerintük) megérdemeltek volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. október 25. 16:35
A csúcs, valljuk meg Gurmai Zita politikusnő coming outja volt: ott sem Brad Pitt volt a "zaklató", aki rávetette magát. Ha azt meséli, hogy mindez 50 éve történt, akkor talán nem röhögik körbe, da azt mondja, hogy nemrég.
catalina9
2017. október 25. 14:17
Zaklatás = ha nem Brad Pitt próbálkozik" hát igen, azért a próbálkozónak illik tudnia, hogy ő egy Brad Pitt- e vagy egy hájas Weinstein. Nem mindegy...
catalina9
2017. október 25. 14:15
mások vágyai miatt, " Elvtárs, itt nem vágyakról van szó. Én vágyok egy Mercedesre, de ezért még nem lophatok el egyet. Itt arról van szó, hogy Weinstein, Marton, Saville, Cohn Bendiit stb. stb. loptak!!! Aztán az is érdekes, hogy mikor papokat kell gyanúsítani állítólagos pedofil vágyaik miatt, akkor a most maszatoló kórus kajánul hallgat, és ez még a jobbik eset, mert általában kifejezetten uszít.
brabant89
2017. október 25. 11:56
"hanem meg kellene tanulni udvariasan nemet mondani" Hogyan kell nemet mondani a főrendező úrnak, amikor a bemutatón a villany lekapcsolása után tapogatja a nőt, vagy épp a nő kezét a saját farkára teszi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!