Szabad?

2017. augusztus 19. 08:34

A helyzet súlyos: a magyar kormány feje nem ismeri az általa tollba mondott alkotmányt, illetve a hasonló módszerrel készült médiatörvényt.

2017. augusztus 19. 08:34
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A minap egy Brüsszelbe akkreditált tudósító keresett meg azzal a kérdéssel: miért háborgunk mi az állítólag fogyatkozó sajtószabadság miatt, ha Magyarországon továbbra is bármit meg lehet írni? A kolléga jelezte: Orbán Viktor rendszeresen érvel úgy a külföldi újságírók előtt (velük ezek szerint még szóba áll), hogy nem lehet gond a sajtó szabadságával, ha egyszer bármilyen cikk, hír, vélemény megjelenhet.

A helyzet súlyos: a magyar kormány feje nem ismeri az általa tollba mondott alkotmányt, illetve a hasonló módszerrel készült médiatörvényt. Az a definíció, hogy »bármit meg lehet írni«, utoljára Petőfi Sándor idején (nem a mostani, a B. Zs. monogramú, hanem az eredeti, 48-as Petőfi korában) írta le helyesen a sajtószabadság fogalmát. Az alkotmányban, illetve a médiatörvényben egy másik, sokkal korszerűbb meghatározás szerepel: akkor nevezhető szabadnak a sajtó, ha az állampolgár a bevett hírfogyasztási csatornákat használva szabadon hozzájut a politikai döntéseinek meghozatalához szükséges információkhoz. A sajtó szabadsága – sokadszor vagyunk kénytelenek leírni – a XXI. században nem az újságíró, hanem a a tartalomfogyasztó jogosítványait garantálja: azt a jogot, hogy ha bekapcsolja a közrádiót, kinyitja a köztévét vagy a helyi közvélemény alakításában továbbra is kulcsszereplő megyei lapokat, akkor minden fontos politikai tényezőről megtalálja benne azokat a tényeket, amelyek alapján adott esetben akár a szavazófülkében is megalapozottan tud ítélni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skankhunt42
2017. augusztus 21. 01:44
Egy másik nagytudású meg úgy érvelt a sajtószabadság hiánya mellett mert hiába van a baloldali lapoknak kiadványoknak, site-oknak többsége effektíve akkor is kissebb olvasottságuk, látogatottságuk van. Mi a megoldás? Kötelezô legyen olvasni a magyarellenes böfôgésüket mindenkinek a kívánt sajtószabadsâg eléréséhez? https://mno.hu/media/kiszamoltuk-a-lakajmedia-van-folenyben-1384660
portavox
2017. augusztus 20. 10:26
Mit érez ez hargitai libsibolsi,amikor a nép szövegeit olvassa?Undorodom az efféléktől.
írmag
2017. augusztus 19. 16:55
Az amit leírtál, az a kézimunkás szex, a raga.
Peter8811
2017. augusztus 19. 16:47
"Szabad?" Buzival nem táncolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!