Ausztriában már több a lány ministráns, mint a fiú

2017. augusztus 02. 09:35

A tapasztalat azt mutatja, hogy ahol a lányok megjelennek az oltár körül, onnan eltűnnek a fiúk.

2017. augusztus 02. 09:35
Bese Gergő
777

„Gyakran felmerül a kérdés papok és világi hívők között, hogy mennyire szerencsés, ha lányok is oltárszolgálatot látnak el. A tapasztalat azt mutatja, hogy ahol a lányok megjelennek az oltár körül, onnan eltűnnek a fiúk, vagy legalábbis lecsökken a számuk. Persze vannak kivételek, de az tény, hogy a lányok kitartóbbak a szolgálatban, mint az »erősebbik« nem.

Ezt támasztja alá a tegnapi napon a szomszédos Ausztriában nyilvánosságra hozott adatsor, miszerint a 45.000 ministráns 54%-a lány. Az arányok azért is meglepőek, mert mindössze 25 évvel ezelőtt engedélyezték a lányoknak/nőknek az oltárszolgálatot. A ministránsokkal foglalkozó vezetők körében is többségbe kerültek a nők. 2800 hölgy és 2200 férfi foglalkozik a szolgálattevők képzésével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. augusztus 03. 18:32
A ministránsokkal foglalkozók férfiak. Papok, diakónusok, hitoktatók.
Sulammit
2017. augusztus 03. 18:29
A magyar Egyházban is ez a helyzet. A lányok adott korban ügyesebbek, mint a fiúk. Ezért a fiúknak elmegy a kedvük az oltárszolgálattól. Vannak atyák, akik éppen ezért csak fiúkat engednek mininstrálni.
1120
2017. augusztus 02. 13:49
Több tradicionalista irányzat szerint a női ministránsok megjelenése egyenesen blaszfémia. Nem tudom... De azt tudom, hogy néhány évtized múlva annyi ministráns lesz Ausztriában (meg nálunk), mint amennyi most Csehországban. Az elvilágosiasodás feltartóztathatatlan, nálunk is csak a 40 évnyi "megtűrt" állapot alóli felszabadulás hozott némi növekedést az aktív egyháztagokat illetően, de már régóta csökken (ismét) a papok, a ministránsok és az aktív egyháztagok száma. És hogy azért világos legyen: az iszlám térhódításával nem az a gond, hogy felerősíti a keresztény-muszlim ellentétet. Á, dehogy... Itt a szekularizált nyugati típusú berendezkedés léte forog kockán! Az egészben pedig az az észbontó, hogy éppen a magukat a szekularizált állam legfőbb védelmezőinek tekintő nyugati baloldali nem veszi észre, hogy mi készül itt! (A ministránsoktól messze kerültem - elismerem. :)
Bell & Sebastian
2017. augusztus 02. 10:36
Már ez a szakma is alaposan elnőiesedett. De legalább még van, egyelőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!