Kipróbált férfiak pappá szentelése - nincs teológiai akadály?

2017. augusztus 21. 18:10

Nem a papi cölibátus az alapkérdés, hanem az, hogy neki már nem féltett kincs és ezért nem is védi a Katolikus Egyház tanítását.

2017. augusztus 21. 18:10
Barsi Balázs
Katolikus Válasz

„Nem a saját véleményemet szeretném képviselni. Valaki legyen szíves közölje már sorrendbe szedve a II. Vatikáni Zsinat és a pápák megnyilatkozásait a papi cölibátus kérdéséről. Ez szolgálná a látóhatár tágasságát, és a kérdés érdembeli újramegvitatását azok részére, akik ezt megvitatni óhajtják. Máté-Tóth András a papi cölibátussal kapcsolatos megnyilvánulásaiban – ezt most már világosan látom – nem a papi cölibátus az alapkérdés, hanem az, hogy neki már nem féltett kincs és ezért nem is védi a Katolikus Egyház tanítását a szent hagyományról, az Eucharisztikus áldozatról és a felszentelt papságról (azt összekeveri az általános papsággal).

Amikor hangsúlyozzuk azt, ami a Katolikus Egyház hitében eltér más keresztény felekezetek hitétől, akkor nem arról van szó, hogy ahhoz ragaszkodunk, ami elválaszt minket azoktól, akiknek a hitükből ezek hiányoznak, hanem őrizzük a Jézus Krisztustól, az Isten Fiától kapott ajándékokat, amelyek töretlenül közösek voltak 1500 évig, és hívjuk őket erre a teljességre, megbecsülve azt, ami összeköt bennünket.

(...)

Mivel levélváltásunk olyan egyetemes réteget ért el a mi katolikus keresztény hitünkben és életünkben, amely nélkül valóban lehetetlen katolikus módon beszélni a papi cölibátusról, én Máté-Tóth Andrással befejezném ezt a nyílt levelezést, mert az egész Katolikus Egyház Katekizmusát nem lehetséges végigbeszélni nyílt levelezésben.

Szóljanak hozzá mások is, akik ugyanarról a közös alapról indulnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2017. augusztus 21. 21:08
Ferenc egyébként is szereti a férfiakat. Úgy látom a négereket különösen.:) https://kuruc.info/j/480/egyeb/papa_negerek_i17821.jpg
Röszkei Emília
2017. augusztus 21. 20:58
"neki már nem féltett kincs és ezért nem is védi a Katolikus Egyház tanítását a szent hagyományról, az Eucharisztikus áldozatról és a felszentelt papságról" Köszönöm Balázs testvér ! Én ezt nem tudtam volna ilyen szépen megfogalmazni, és lehet tovább is mennék. Én abban sem vagyok biztos, hogy MTA keresztény, nemhogy abban, hogy katolikus lenne ...
citizen12
2017. augusztus 21. 20:10
Újraolvastam Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa gondolatait a cölibátusról "A föld sója" c. riportkötetben (157-163. o.). A végkicsengése az, hogy - bár nem hittétel - a katolikus gondolkodásban a cölibátus és a papság nagyon mélyen összetartozik, és ebben a kérdésben még a keleti keresztényektől is különbözünk. Belátható időn belül nem gondolja, hogy rendszerré lesz a nős férfiak papsága, csak kivételként véli, hogy lesz (pl. az anglikán egyházból katolizáló nős papok). Nagyon nagyra értékelem a tudását, igazán bölcs ember. Ha ő így látja a helyzetet, akkor annak komoly oka és alapja van. Részemről a téma így el is veszíti aktualitását. Ami viszont továbbra is aktuális: akkor az Egyháznak más megoldást kell találni az egyre vészesebb paphiánnyal küzdő lelkipásztori hálózat problémájára. Vannak a fentiektől eltérő, legális lehetőségek. Pl. diakónusok, világi lelkipásztori kisegítők, hitoktatók, és végső soron püspöki engedéllyel minden arra megfelelő világi hívő tarthat igeliturgiát és áldoztathat. A rózsafüzér-körök is sok mindent pótolhatnak végszükség esetén. Errefelé tehát szabad az út és sürget az idő. Ne maradjanak a hívek istentisztelet és közösség nélkül.
szerafim
2017. augusztus 21. 19:58
Kissé unalmassá kezd válni a téma. Fárasztó habverés. Az Egyháznak nem nőt kell biztosítani papjai számára, hanem Eszményt! Az eszményért érdemes lemondani a nőről, mégha nehéz is. A pap Alter Christus. Kvázi Kriszus, sőt kicsit több is annál! Hány világi élete üres/értelmetlen pedig családban/nővel él. A szex nem éppen utolsó dolog az életben, de nehogymá Isten helyére tegyük! A hétköznapi/istentelen élet is azt igazolja hogy a szex NEM MINDEN. Örökké a szexről agyalunk/pofázunk/bámuljuk a pornót és mégis fagyos és terméketlen világot építünk magunk körül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!