CEU-attak: középkornál sötétebb

2017. március 30. 11:39

Nem kell a CEU genderszakára járni ahhoz, hogy az ember megnézze a Wikipédián, miért engedett még a monstruózus középkori katolikus egyház is a képzés és a kutatás autonómiájának.

2017. március 30. 11:39
Papp Réka Kinga
HVG

„Ez a neokonzervatív, sok elemében a klasszikus fasizmusra hajazó rezsim, amit Orbán finomkodva illiberalizmusnak nevez, minden pontján ellentmond mindannak, amit a társadalomtudományok, a vezetés- és gazdaságtudományok az elmúlt ötven-hatvan évben feltártak. De még akár egy belépő szintű történelemkurzusból is kiderülhet, mitől ordas baromság az eszeveszett központosítás, a biopolitikai hadviselés és a hatósági büntetőhadjáratok, amivel a lakosságot terrorizálják, hogy miért rossz ötlet az alapszolgáltatások és a szolidaritás intézményei helyett a haverok zsebeibe és nevetséges presztízsberuházásokba önteni az állami lóvét.

Nem kell a CEU genderszakára járni ahhoz, hogy az ember megnézze a Wikipédián, miért engedett még a monstruózus középkori katolikus egyház is a képzés és a kutatás autonómiájának, és miért kezdték ezeket pápai bullákban deklarálni 1231 óta. Az első ilyen dokumentumot ennél is korábban adta ki Barbarossa Frigyes. Ez a német-római császár nem éppen liberális faölelgetőként vonult be a történelembe. A Privilegium Scholasticum mégis az egyik első rendelete volt trónra kerülésekor, 1155-ben, amely rendelkezett az egyetemek adómentességéről, és kivonta őket bizonyos törvényi kötelmek alól – éppen azért, mert a tudományos munkát értelmetlenül megkötötte volna például a kánonjog szigorú betartása. Innen datáljuk az egyetemi autonómia fogalmát, amely aztán évszázadokon keresztül folyamatosan fejlődött, párhuzamosan az emberi egyenlőség politikai fogalmaival. A tudományos fejlődés és a társadalmi mozgalmak együttesen termelték ki a demokrácia, az emberi méltóság és jogok, az esélyegyenlőség fogalmait, alakították ki, vizsgálják és javítják tovább azok gyakorlatait. Nagy szavak.

Valaki fejbe csapdoshatná a magyar kormányt egy Aquinói Szent Tamás-életrajzzal is akár, aki a 13. században keresztülverte az Anyaszentegyházon és ezáltal a teljes európai kultúrán azt a mára újra megrendült állítást, hogy nem utasíthatunk el tudományos téziseket világnézeti alapon. Aquinói Tamásra kell haragudni a multikulti miatt, mert az ő munkássága segített rehabilitálni az Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten akkor is nagy súllyal jelen lévő arab tudományos kincset. Ezért kerülhetett vissza a vizsgálat körébe az ókori görög és római szövegemlékek egy tekintélyes része, mert a muszlim tudósok évszázadokon át sokkal nagyobb szabadságot élveztek, mint a keresztények.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. március 31. 07:59
Náladnál nem sötétebb a középkor mondhatni maga volt a fény korszaka hozzád képest.
Biivisz
2017. március 31. 04:56
Szolidaritás? Kivel is? Diákokkal, tanárokkal? Az egyetemnek nem kell megszűnnie. Litvánia már be is jelentkezett http://index.hu/belfold/2017/0..), de gondolom Prágába is bármikor visszaköltözhetne. A tanárok között már nincsenek is magyarok (http://magyaridok.hu/belfold/t..), a diákok meg amúgy is mobilisak. Sem nekik, sem az amúgy is külföldi tanároknak nem fájna. Nos akkor kivel is szolidarít a világsajtó? Soros Györggyel? Szegény!!! Neki tényleg rengeteg pénzébe fájhatna a költözés, de - lássuk be - feltehetőleg nem ezért fogják elárverezni a lakását. (Meg ő biztos kap áthidaló hitelt az IMF-től :-)) Az egyetlen akit veszteség érne a cikkek tanúsága szerint - de nagyon - az Magyarország, aki elveszít egy világszínvonalú, nemzetközi (és még további igen pozitív jelzők tömkelege) oktatási intézményt. Ezek szerint e nagy nemzetközi szolidaritás nekünk magyaroknak szól. Igazán felemelő ...
noMores
2017. március 30. 22:12
Kellemetlen lehet ebben az egyetembezárásos idiotizmusban fideszesként verni a habot: azt se tudja egyik se, milyen egyetemre járni, mert nem volt elég esze, hogy felvegyék, de ahhoz van elég esze (mondjuk nem kell hozzá), hogy fideszes legyen. Szomorú sorsok.
néhai Ch.Pilot
2017. március 30. 20:46
Papp BÉKA Kinga valahogy összekaparászta ezt a maszlagot a netről, de látszik rajta, hogy ő maga talán még a középiskolát se végezte el. Én azt kívánom neki, hogy éljen egy echte és nemcsak "hajazó" fasiszta rezsim alatt, mondjuk 10 évig, aztán választhat, hogy marad, vagy visszajön-e.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!