Az állam gyermekei

2016. november 18. 07:17

Egyszerűen lesújtó a Cseppkő Gyermekotthonban tapasztaltakról szóló ombudsmani jelentés. Az otthonban 2010 óta több tragikus vagy felháborító esemény történt, többek közt halálos kimenetelű balesetek vagy szexuális bűncselekmények.

2016. november 18. 07:17
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

Ezek olyan példák, amelyekről jó lélekkel elmondhatjuk, hogy nem az állam, s ez esetben az állam felelős képviselője, a miniszter tehet róluk. Valóban, nem a miniszteren kell számonkérni, ha egy gyermekotthonban bunyóznak vagy éppen bagóznak a gyerekek. Ám a Cseppkő Gyermekotthonnak bőven vannak oly hiányosságai is, amelyeket az állam, vagyis a minisztérium, végső soron a miniszter számlájára kell rónunk. Bár a jogszabály azt írja elő, hogy egy gyermekotthonban maximum 48 fő bentlakó lehet, a Cseppkőben ugyan papíron elkülönülő, háromszor 40 férőhelyes, külön gondozási helyek vannak, a valóságban a gyermekek nincsenek elkülönítve, így az otthon egy 100-120 fős tömegszállás, ahol a gyermekfelügyelők felének nincs meg a törvény által előírt szakképesítése, gyógypedagógus pedig egy sincs a tanári-nevelő karban. Az pedig, hogy a jelentés készítői szerint az igazgató igyekezett akadályozni a vizsgálat lefolytatását, a gyerekeket próbálta eltávolítani az ombudsmani hivatal munkatársaitól, valójában a korszellem része, a felelősséget el- és áthárító kormányzati gyakorlat intézményi megnyilvánulása. Jelzi, hogy az állam a nevelésügyben sem csak rossz nevelő, hanem ebben is rossz gazda. Mert nem biztosítja az optimális nevelés szükséges feltételeit. És itt érkeztünk el az emberi erőforrások miniszterének szerepéhez is. Ha már ennyire nyakatekert elnevezést kapott a pozíciója, akkor értelmezzük a lehető legegyértelműbben a felelősségét. A miniszter úgy-ahogy gazdálkodik az emberi erőforrásokkal, de a legfontosabb feladata az lenne, hogy folyamatosan megújítsa, regenerálja azokat. Ez eddig a minisztériumhoz tartozó egyik ágazatban sem sikerült. Eddig. Viszont biztató jeleket a jövőre nézve egyáltalán nem látunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. november 18. 19:46
Az ordenáré csúsztatás ott van a dologban, hogy ezeket a jelenségeket a Kormány (minisztérium, kivizsgálja, üldözi, stb.), szóval nem kellene "elegáns" mozdulattal a nyakába varrni, tudod Lajos???
Agnieszka
2016. november 18. 15:23
Hosszú évtizedeken keresztül láttam a cseppkős gyerekeket a kerítésen keresztül és az utcán is. A gyerekeim ált. iskolai osztálytársai voltak. Megfelelő munkához megfelelő fizetés járna. A rosszul fizetett emberekkel működtetett, nem ellenőrzött tömeg-otthonok ilyenek. Tudomásul kell venni, h. gyermeket nevelni fizetett alkalmazottakkal iszonyú drága. Szerintem gond az is, h. aki NEM akar alkalmazkodni, azzal nem nagyon tudnak mit csinálni. Éppen tömeg helyen kell, h. legyen rend és fegyelem, a szeretet és vidámság, játék mellett. Családban sem olcsó "mulatság" a gyermekek fölnevelése, amellett évtizedeken át tartó szolgálat is. Ezt legalább ez a kormány tudomásul veszi, és eddig példátlan mértékben segíti a dolgozó, gyermeket nevelőket. Valaha voltak egyházi árvaházak, gyermek otthonok. Talán valahogy be lehetne vonni az egyházakat a fenntartásba. Ott legalább nagyon reális és világos értékválasztásra lenne lehetőség. Nem félnék attól, h. a gyerekeket "megfertőzik" a vallásossággal, nem hiszem, h. ez válna később hátrányukra. Megmagyarázza-e valaki ezeknek a gyerekeknek, h. felnőttként abból kell majd megélniük, amit gyerekként, fiatalként megtanulnak, h. önfegyelem, alkalmazkodás nélkül semmi sem megy? Sok pénz nélkül viszont a gyermekotthoni nevelés sem megy.
Mich
2016. november 18. 14:49
G.Lalit és az ugró.csicskát persze csak az érdekli, hogy a jelenlegi kormányhoz kösse a rendellenességeket - hogy vannak felelősök sokkal közelebb az eseményekhez, azt könnyedén átugorja (ez két kövér disznó)...!
Ellensúly
2016. november 18. 11:35
Ha a Magyar Nemzet hívja fel a figyelmet egy hiányosságra, akkor a hiányosság nem létezik. Sőt, az áldozatok nyilván maguknak okozták a bajt, és Simicskáék megpróbálják rákenni az egészet a kormányra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!