A buszon

2016. szeptember 15. 07:17

Ha megengedik (és tudom, hogy megengedik), csak a végére koncentrálnék. Erre „az egész 20. századi Magyarország összes jobboldali hagyományára”.

2016. szeptember 15. 07:17
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

S ha elég jól koncentrálunk, ha sikerül valóban összpontosítanunk, ha lemegyünk alfába, akkor valahol a lebegő ürességben rálelünk egy hosszú-hosszú összetett mondatra, amelyben ott kötelez bennünket figyelemre Németh László, a Kisebbségben minden gyilkosnak hazudott igazsága, ott van a Minőség forradalma, s a drámák, a regények és egy mondat is, miszerint a »rossz házasságban – s melyik nem az? – az a szörnyű, hogy ami az egyiknek szokás, az a másiknak kikerülhetetlen vértanúság«; ott feszül a mondatban Illyés Gyula is, és a Haza a magasban, s egy felejthetetlen mondat a zsarnokságról, és ott van Féja is, Erdélyi is, no és persze Veres Péter, ott a Kelet Népe, ott van Ady esszéje a Korroboriról, a mi örök táncunkról, ott van Hamvas Béla minden kiröhögött, falkában felfalt igazsága, ott vannak a falukutatók, a né­piek, akiket a »nyugatosok« oly’ sokszor akartak ki- és megtagadni, ott van szegény Csoóri, aki mindjárt a rendszerváltozás hajnalán egyszer le merte írni az igazságot, vagy legalábbis egy szeletét, ott van Csurka, az ő Döglött aknái, s a nagy előd, Szabó Dezső, ott az Elsodort falu, ott van Kosztolányi és Szabó Lőrinc, de még Petőfi is arrafelé kószál, ha kicsit messzebb merészkedünk az időben például antiszemitizmust keresgélve, és ott van Móricz, és naplójának megdöbbentő őszintesége a patkánylázadás zsidóiról, ott vannak a jobbról indultak és balra érkezők, ott a népi balosok, akik ugyanazt az ellentétet reszelgették a PÁRTON belüli »urbánusokkal«, mint amit annak előtte Németh László reszelgetett »különítményesnek« titulálva Ignotusszal és Hatvanyval – szóval ott van a mi összetett mondatunkban minden és mindenki, amit el kellene felejtenünk, hogy Kálmán László figyelmére méltók lehessünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2016. szeptember 16. 08:55
A bértalpnyaló megint próbálja az okost játszani,?? Szánalmas figura. Egyétek fideszbirkák !
antioxi
2016. szeptember 15. 20:08
Aki érti a lényeget (és ismeri a történelmünket) az tudja, hogy Bayer igazat ir.
Hora
2016. szeptember 15. 16:44
Hát nem könnyű az elitista ballibsinek lenni. Azt hiszik, hogy a társadalomnak szüksége van rájuk, holott nem, kb. annyira mint a gazellának a hiénára. :( Ki tudja, ki dobta rájuk ezt a terhet, évezredes cucc sajnos, sajnálom is őket, nem könnyű nekik, de valszeg ez a sorsfeladatuk...:) át tudnak-e lépni ezen vagy sem.
Cezar
2016. szeptember 15. 16:06
Megint elokádtad magad , te lovag! A házasságod attól rossz , mert úgy dugsz ahogy írsz! Azt véled jó, de szar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!