NOE: Mi érezzük meg elsőként a társadalompolitikai döntések hatásait

2016. július 02. 07:12

Minden közösségük sajátos és megismételhetetlen, akár a tagjaik. Erről beszélt a csalad.hu-nak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Interjú.

2016. július 02. 07:12
Kardosné Gyurkó Katalin
Család.hu

Minden közösségük sajátos és megismételhetetlen, akár a tagjaik: mindegyik más-más igényre keresi a választ, a család értékeinek figyelembe vétele és megőrzése mellett – mondta a csalad.hu-nak Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Hány gyermeke van?

Öt, három fiú, két lány. Bendegúz 14 és fél, Luca 13, Benedek 11 éves, az ikrek, Liza és István másfél évesek.

Mikor határozta el, hogy nagy családot szeretne?

Egyke vagyok, és gyakran nagyon sajnáltam, hogy nekem nincs testvérem. Tetszett a református lelkészünk, Czövek Olivér nagy családja. Élő, éltető család volt, olyan, amelyre ránézett az ember és azt mondta: én is ilyet szeretnék. Talán akkor, még gyermekkoromban született meg bennem a vágy.

Stratégiai megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Miben jelent előrelépést ez az egyezség?

Korábban is jó kapcsolatunk volt a minisztériummal, most magasabb szintre emeltük és intézményesítettük az együttműködést. Ez a partnerség nem a papírokról és a protokolláris szempontokról szól. Azzal, hogy aláírtuk ezt a partnerségi megállapodást, a NOE nem csupán az eddiginél nagyobb felelősséget vett a vállára, de ennek megfelelően sokkal több munkát is.

Kicsit olyan ez, mint amikor az együttélés után a házasságot választja az ember, kimondja, és le is írja ezt a vállalást. A partnerségben minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a NOE hetvenezer tagjával az ország legnagyobb civil szervezete. Helyzetünkből adódóan azonban nem csak tagjaink, de minden család és nagycsalád érdekeit képviseljük, amikor véleményt nyilvánítunk. Jó okunk van erre: minden társadalompolitikai intézkedés, döntés hatásait mi érezzük meg elsőként. Ezen kívül természetesen feladatunk azon is dolgozni, hogy a nagycsaládokat körülvevő társadalompolitikai és kormányzati klíma családbarát maradjon, és együtt dolgozzunk azon, hogy a jövőben még családbarátabb legyen.

A 2017-es költségvetés egy sor családokat érintő intézkedést tartalmaz. Miként hatnak ezek a döntések?

Az első pozitívum az, hogy már most lehet tudni, milyen változások várhatóak a következő évben, hiszen a tervezésnél ez nagy segítség a családoknak. A másik pozitívum pedig az, hogy a tervezett intézkedések tovább bővítik a családok egyéni gazdálkodási kereteit. A támogatások növelésével lehetőségük van eldönteni, mire fordítják a náluk maradó összeget. A legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy a jövő évi költségvetésben is komplexen kezelik a családokat érintő intézkedéseket: minden család életében fontos az otthonteremtés, hiszen ezzel veszi kezdetét az önálló családi élet. Így az erre szánt 211 milliárd forint újabb bátorítást jelenthet a családalapítás előtt állók számára. Ezt különösen szeretném hangsúlyozni, alig pár nappal a népesedési világnap, július 11-e előtt. A hosszú távú tervezésről már esett szó, arról azonban már kevesebb, hogy a lakástakarékokat is támogatja a kormány és jövőre már működnek a nemzeti otthonteremtési közösségek, amelyek – a szándékok szerint – tíz éves távlatban újabb hárommillió forintos támogatást jelentenek. Az első házasoknak járó adókedvezmény jövőre már a gyermek születése esetén is két évig fog járni. Ugyanakkor mindannyian a jelenben élünk, így nagyon fontos az élelmiszerek áfájának csökkentése. Mondani sem kell, hogy a tej, a baromfi és a tojás kapcsán ez nagyon is érzékelhető könnyebbséget hozhat minden háztartásnak. A családi adókedvezmények mértékének bővülése, és kiszámítható, tervezett módon történő növekedése, különösen a kétgyermekes családokra vonatkozóan nagy segítséget jelent.

Érezhető már a CSOK-segítség?

Egy gondolat erejéig visszautalnék a múltra, annak érdekében, hogy a CSOK jelentőségét méginkább megérthessük. 2005 és 2016 között –  amikor nem volt állami szerepvállalás az otthonteremtés területén – volt az országban a devizahitelezés. Ennek „eredményét” nem kell ma már kommentálni, azt azonban megjegyezhetjük, hogy a CSOK által nyújtott pénzbeli lehetőségek együtt járnak egy, a családalapításhoz és otthonteremtéshez szükséges alapvető emberi és családi igénnyel: a biztonsággal, amit a magyar állam nyújt. Ez az egyik fontos hatás. A másik pedig az, hogy ezzel elérhető lett sok család számára, hogy érdemben tervezze a jövőt. Nagyobb lakást a várt több gyermekhez, jobb munkalehetőségek miatt más településre költözést. Már tavaly sok családon segített a CSOK újbóli bevezetése, idén pedig azt láttam, hogy lázas munkába kezdtek a tervezők. Sok ismerősünk már költözött is.

Több vizsgálat igazolja, hogy javult a szegénységben élő családok helyzete is, de a gyermeküket egyedül nevelők támogatásában van még hiány. Ön mit tapasztal?  

Nekem is elváltak a szüleim, édesanyám egyedül nevelt fel, ezért személyesen is megtapasztaltam ezt az élethelyzetet. Emlékszem arra is, hogy nagyon sok segítségünk volt, akár az iskolában, akár a gyülekezetben, akár baráti körben. Nagyon nehéz gyermekeket egyedül nevelő szülőnek lenni, azok a gondok, amelyek eredetileg két ember vállát nyomják, ilyen esetben egy szülőre hárulnak. Egy társadalom sem tudja pótolni a társat, a másik szülőt, de arra is figyelni kell, hogy a különféle adminisztratív szabályozások, és az azokhoz kapcsolódó lehetőségek ne konzerválják, vagy ne idézzék elő ezt a helyzetet. Nem csupán ez az élethelyzet nehéz, de ennek megközelítése – ne feledjük, hogy változó, személyes emberi viszonyokról van szó – és az optimális segítségnyújtás formáinak megtalálása is az. A nehézség azonban nem jelentheti azt, hogy ne törekedjünk a megoldásra. Egyesületi szinten pedig azt látom, hogy az egyszülős családok is jól érzik magukat a NOE-ban, mert a közösség képes védőhálót nyújtani számukra is.

Novák Katalin egy konferencián azt mondta, fontos a kormánynak az a munka, amelyet a családszervezetek végeznek. Önök milyen konkrét segítséget adnak?

Mi az alapszabályunk mentén igyekszünk konkrét segítséget nyújtani családjainknak és azoknak, akik hozzánk fordulnak. Éppen ezért négy területen tevékenykedünk. Az életvédelem területén kiállunk az alapszabályban rögzített céljainkért, szakértői munkát végzünk, és idén először közösen is megünnepeltük újszülöttjeinket Babaköszöntő programunkkal. A jövő generációjáért érzett felelősség sok lehetőséget rejt magában. Van jegyes oktatásunk, őszi találkozónk, amikor hat-nyolcezer ember együtt van és mindig más várost látogatunk meg az országban. Ide sorolnám a sok-sok kulturális ajánlatot: nagyon jó a kapcsolatunk a Magyar Állami Operaházzal, a RAM Colosseummal, a Nemzeti Színházzal, a Művészetek Palotájával. Sokan segítenek abban, hogy a családok kedvezményesen eljussanak egy-egy előadásra.

Az érdekvédelem területén is több formában tudunk segíteni a családoknak: egyfelől van ingyenes jogsegély-szolgálatunk, ahol emberi hangon tudunk segíteni a bajba jutottakon, másfelől több szakértői testületben is jelen vagyunk, képviselve a családok érdekeit. A közösségépítés is kiemelkedően fontos számunkra. A NOE egy hatalmas család, amely elérhető az ország bármely pontján. Jó érzés, ha valami gond történik, akkor a közelben lévő nagycsaládos közösségre lehet számítani.

Hány szervezettel dolgozik a NOE, és vannak-e területi különbségek a munkában?

Hetvenezer tagunk van és 260 tagegyesületünk. Hat régióközpontunk működik az országban és igen, nem csak nagyobb területi különbségek vannak, hanem helyiek is. Minden közösségünk sajátos és megismételhetetlen, akár a tagjaik: mindegyik más-más igényre keresi a választ, a család értékeinek figyelembe vétele és megőrzése mellett. Veszprémben például sok a fiatal, már saját kenu felszerelésük is van, és kormányos képzést tartanak a fiataloknak. Keszthelyen nagy gondot fordítanak a Házasság Világnapjára, azon a héten sok-sok ötletet és lehetőséget adnak a pároknak, hogy egymásra figyeljenek. Pécsett az egyesület már a Családok Esélyegyenlőségi és Önkéntes Házát is vezeti, Leányváron minden évben fantasztikus egészségnapot szerveznek, ahol a szemészeti, fogászati szűrésre is lehetőség van. A debreceni egyesület minden évben Életmese pályázatot hirdet a Kárpát-medencében, amit könyv formájában is kiadnak, Püspökladányban minden évben tábort szerveznek a gyerekeknek és még sorolhatnám. A közösség igényeit figyelembe véve alkotják meg a programjaikat az egyesületek, csoportok. A mi feladatunk segíteni őket, hogy éljenek és éltetőek legyenek - zárul a család.hu interjúja

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!