Ezért nem leszünk „mi” Európa-bajnokok

2016. július 06. 18:00

A „német = aki a német csapatnak szurkol” állítás tartalmazza azt a kirekesztést is, miszerint aki nem Németországnak szurkol, nem német.

2016. július 06. 18:00
Daniel Raecke
Spiegel

„A szövetségi statisztikai hivatal szerint Németország lakosságának 16,4 migrációs háttérrel rendelkezik. Ez a szövetségi köztársaság lakosságának több, mint 20 százaléka. Nagy focibajnokságok idején a média számára ez az adat, mintha nem létezne. Pont a közszolgálati ARD kommentátorai és műsorvezetői beszélnek közben »rólunk«, amikor a német válogatottról van szó.

(...)

Amikor az AfD politikusa, Alexander Gauland méltatlan kijelentést tett a foci EB előtt Jérôme Boatengről, sokan joggal háborodtak fel azon, hogy Boatenget a bőrszíne miatt kirekesztés érte. De vajon akarjuk-e Boatenget csak azért szomszédunknak, mert a német labdarúgó szövetség által kiválasztottak csapatában játszik? Jérôme bátyja, Kevin-Prince szintén német, ám ghánai színekben focizik. Ő akkor már nincs »velünk«?

A németként amerikai színekben játszó Jermaine Jones és a végül Törökországot választó Nuri Sahin példája mutatja: a német lakosság és a fociszövetség választottjai nem fedik egymást. Ez a szurkolók esetében is igaz, amiről bárki megbizonyosodhat, aki az EB alatt végigsétál valamely német nagyvároson. Sokan más csapatokkal szimpatizálnak. Legyen ez családi hátterük vagy épp az adott nemzet futballteljesítménye miatt.

(...)

A német meccsek előtt a szurkolók gyakran éneklik, hogy »álljatok fel, ha németek vagytok«. Ettől még nem kopogtat az ajtón a Negyedik Birodalom. Viszont a »német = aki a német csapatnak szurkol« állítás tartalmazza azt a kirekesztést is, miszerint aki nem Németországnak szurkol, nem német. Ha valaki ennek hangot ad, rögtön jönnek rá a felháborodott reakciók, miszerint túlzás ilyesmivel egyáltalán foglalkozni is. Azok az emberek, akik »németsége« kinézetük vagy vallásuk miatt a hétköznapokban rendszeresen megkérdőjeleződik, valószínűleg szintén inkább ignorálnák a témát, ám mégsem tehetik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. július 07. 10:43
Értem, a németek már nem németek, hanem 'európaiak'. A többiek csak kövessék őket, mint a hammelni gyerekek a patkányfogót.
catalina9
2016. július 07. 10:10
Udo Ulfkotte: Megvásárolt újságírók!
amok
2016. július 06. 20:48
már megint ez a szörnyű kirekesztés, legyen már vége. legyen mindenki német.
KöPi
2016. július 06. 19:11
Ez az alak össze-vissza hadovál.Egy idióta,aki a mondanivalóját le akarja nyomni emberek torkán.Mit is akart mondan? A " Steh auf" https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU egy régi alkotás.Egy biztató szöveg,"kelj fel,ha a földön is vagy " Ez a Schalke 04 Gelsenkirche legendás focicsapat harci indulójává lett. Ennek a szellemét nevelte a Herne-i :) Bernd Storck kapitány Csapatunkba: állj fel és küzdj,ha hátrányban is vagy ! Köszönjük. https://www.youtube.com/watch?v=nQQrWpf9pYs A "Steht auf..." minden esetre egy szövegében is értelmezhető szituációra vonatkozik. Kevés alkalomkor volt a német csapatnak szüksége rá. Semmi köze a migránsokhoz, "migrációs háttérhez". Különben,most a Merkeli politika szellemében "migrációs háttért" kapott az az Ilse, vagy Horst is, akit az oroszok elöl menekítettek ki Danzig-ból... http://goo.gl/6UekDt Igen, Németországban senki nem tépi le az olasz,francia , vagy magyar zászlót.Hétköznap se.Nem Románia. Ha szerző azt akarta mondani,hogy Németország lakóságának mintegy 20% nem fog a német csapatnak drukkolni,akkor igaz. Legtöbb ember nem akarja nemzetiségét minden reggel váltani. De hogy jött ide a "Steh auf..." ? Lennének a németeknek "szárszói" ellendrukkerei,akkor tanulnák meg mi az az "együttélés"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!