Orbán és Putyin: egyik elégedett, másik nem

2016. július 12. 19:40

A magyar baloldal, már aki még nem vándorolt ki, Orbán miatt nem igazán tudott örülni a csapat sikerének. Ami mit sem változtat azon, hogy egyébként tényleg nem játszottak rosszul.

2016. július 12. 19:40
Barbara Oertel
taz

„Akinek volt szeme ezen az EB-n a kelet-európai csapatokra, rögtön felfedezett egy régi ismerőst, valamint egy nagy meglepetést. Utóbbi kategóriába tartozik a magyar nemzeti csapat teljesítménye, tőlük még a legoptimistábbak sem várták, hogy egyáltalán képesek lesznek gólt lőni. Végül ők kaptak négyet, ám csak a nyolcaddöntőben estek ki.

Ezt a figyelemreméltó sikert – és ez már kevésbé meglepő – Magyarország miniszterelnöke, a jobboldali Orbán Viktor sietve fel próbálta használni saját és politikája céljaira. Mottója az volt: jó úton járunk. Hogy ez az ember – aki a sport minél nagyobb támogatását tűzte ki célul – tekintélyelvű rendszert épít és EU-tag létére fittyet hány az EU-s aggodalmakra? Spongyát rá. Így hát a baloldal, már aki még nem vándorolt ki, nem igazán tudott örülni csapatuk sikerének. Ami mit sem változtat azon, hogy egyébként tényleg nem játszottak rosszul.

Az oroszokról ezt nem lehet elmondani. Ennek a gerontoklubnak a premodern játékmódja alvilági. De nem csak erről van szó, hiszen Oroszországban mindig minden a nagy egészről szól. A csoportkört követő kiesés – egyes orosz huligánok ámokfutásával tarkítva – ismét az egész nemzet szégyene és megalázása volt. Ha valamire, hát erre pont nincs most szüksége az oroszoknak: a Krím-félsziget megszállása fokozatosan ható balzsamként szolgált a szétzilált orosz néplélek sebeire. Valószínűleg nem csak Vlagyimir Putyin elnök gondolja majd úgy, hogy a csapatból hiányzott az egészséges patriotizmus és az akarat, hogy a pályán álljanak helyt szülőföldjükért.

A felelősök most a hibák okait keresik, és gyógyírt keresnek rájuk. A gond csak az, hogy két év múlva ők rendezik a világbajnokságot. Addig meg csak találnak pár jó patriótát valahol.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. július 13. 06:55
Minden lelkibeteg írhat lázálmas cikket?
szancso
2016. július 13. 04:32
Én csak remélni tudom, hogy a kivándorolt baloldaliak mind Berlinben vannak, és segitenek az anarchistáknak a várost szétverni. Nekünk itt délen nem hiányoznak, mi, Volt liberálisok nagyon örültünk a Magyar csapat jó játékának.
Alarik
2016. július 13. 03:50
Az ajrópai liberátorok szellemi leépülése újabb szintet ért el ezzel a irománnyal. A végén elborult tekintettel fognak habzó szájjal toporzékolni...
zoles
2016. július 13. 02:56
"a baloldal, már aki még nem vándorolt ki, nem igazán tudott örülni csapatuk sikerének." Sajnos még nem vándoroltak ki, pedig izrael tárt karokkal várja őket! A baloldal viszont (akiket nyugodtan nevezhetett volna kommunistáknak is, mert egytől-egyig azok voltak!)alapból nem tud örülni a magyar sikereknek. Még pedig azért nem, mert az egyik részük, internacionalista a mai napig, a másik részük pedig cionista. Ők Izrael sikerének örültek volna, de nem a magyarnak,ha Izrael is kijutott volna az EB-re.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!