Elkezdődött az emberi hülyeség új korszaka

2016. június 24. 16:58

Ki számolt volna azzal, hogy egy idő után azt is meg kell magyarázni, hogy a jólét, a béke, vagy az együttműködés kemény munka eredményei, nem pedig a fizika törvényeiből következő szükségszerűségek, mint a gravitáció. Vagy a hülyeség.

2016. június 24. 16:58
Földes András
Index

„A britek azt gondolták, hogy a mindennapokat meghatározó jellemzők nem valaminek az eredményei, hanem a világ természetes velejárói. Elromlik a csap, kihívok egy vízvezeték szerelőt, aki olcsón megjavítja. Pedig a lengyel munkás nem a világ természetes működése miatt termett ott, hanem okos döntések utolsó láncszemeként, és ha ezek a döntések nincsenek, akkor majd egy angol munkás cseréli ki a tömítést, négyszer annyiért. Már ha van angol szerelő, aki ugye nincsen. A brit lakosnak mostantól mindenesetre sokkal többet kell fizetnie, azaz sokkal többet kell másnap dolgoznia, miközben gazdaságának hatóterülete Európáról leszűkül egy szigetre.

A fentiek azonban csak példák. Az ügy nem a britekről szól.

  • A teljesen természetesnek vett jólét oka az is, hogy biztonságban élő nyugati fiatalok mennek el harcolni Szíriába, majd ott döbbenjenek meg: máshol nem járkálhatnak szabadon, nincs fürdőszoba, és lelövik őket, úgy értve, hogy meg is halnak, azaz nincs még két életük, sem replay. Pedig eddig úgy tűnt, hogy olyasmik, mint hogy tiszták az utcák, a boltban lehet kapni M&M's-et, és hogy nem halunk meg egyik pillanatról a másikra, alapvetései az életnek.

  • A terjedő hülyeség erős jele az európai menekültválság is. Miközben Európánál sokkal szegényebb országok évek óta adnak menedéket két-háromszor annyi menekültnek, mint mi, az EU-t hisztériás rohamba kergette néhány, migránsokkal riogató populista politikus. Ezek a politikusok ugyanis azt gondolták, hogy riogatni simán lehet, azt úgysem követi majd általános gyűlölet, és erőszak, mert ilyesmik csak régen voltak, a történelemben.

  • De a jóléti társadalmakat fenyegető hülyeség világméretű, és vannak egészen fenyegető jelei. Trump előretörése semmi másról nem szól, mint hogy a jólétben élő amerikaiak viccesnek tartják, hogy egy bohócra szavazzanak. Hiszen az 5000 köbcentis autóikba tankolt olcsó benzin, Amerika világméretű külpolitikai hálózata, a pörgő gazdaság alap. Miért is ne szavazzanak valakire, aki westernfilmbe illően frappáns szólamokkal jön ott, ahol más politikusok nehézkes problémákkal untatnak?

Pozitív végszóként le lehetne írni, hogy a hülyeség terjedésére felfigyelve vissza kell fordítani a világot a racionalitás útjára. Ez azonban ugyanúgy a racionális megközelítés megoldása, mint az egész, jól működő, de a hülyeség által mégis kikezdett világrendszer.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pasa park
2016. június 25. 23:16
"Elkezdődött az emberi hülyeség új korszaka" Az már évtizedek óta tart Holowood, RTL Klub stb
Pasa park
2016. június 25. 23:14
Most már csak a Zsrexit-re kell várni. Hogy az ilyenek allijázzanak az országukba!
Pasa park
2016. június 25. 23:13
Lengyel munkás bérére hivatkozással tulajdonképpen a rabszolgatartást propagálja. Pedig az már állítólag rég megszűnt. Annyira hülye hogy saját maga ismeri be hogy a gazdag nyugati országoknak a keletiek csak csicskának kellettek!
Pasa park
2016. június 25. 23:06
"azt is meg kell magyarázni, hogy a jólét, a béke, vagy az együttműködés kemény munka eredményei," FIGYELEM!!!!!!! SUNYI, KÓDOLT HOLOKAUSZT DICSŐÍTÉS! MÉG A VÉGÉN MUNKÁRA KÖTELEZI A SAJÁT MAGUKAT KIVÁLASZTÓ KIVÁLASZTOTTAKAT. A ZINDEX A VÉGÉN MÉG AZ ARBEIT MACHT FREI FELIRATOT IS KITESZI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!