Karaktergyilkosságtól nem kell félnetek

2016. június 12. 20:19

Az Index nem lesz revolvermédia, és nem lesz eszköz, saját tulajdonosának kezében sem. A függetlenség és mindenkori kormánykritikus alapállás mellett ebben az ügyben jelenleg az egyetlen jó szakmai megoldás, hogy a szükséges távolságtartással mutatjuk be a fejleményeket.

2016. június 12. 20:19
Dudás Gergely
Index

„Az Index ebben a többéves történetben csak az alapvető fejlemények tényszerű közölésére szorítkozott. Amitől szakmai értelemben fájó szívvel és kényszerűen távol tartottuk magunkat, az a történet mélységi, politikai és gazdasági vetületeinek feltárása, a lehetséges és sokszor persze csak találgatott összefüggések bemutatása. És akkor nézzük végre a sztori nagyon elnagyolt bemutatása után, hogy miért.

A válasz egyszerű és elsőre talán közhelyes: azért, mert a világon egy szerkesztőség sem foglalkozik a kiadójának üzleti ügyeivel. Biztos lehet persze akár ellenpéldákat találni, de a főszabály ez, és nem véletlenül. Nincs ugyanis jó megoldás arra, hogy egy a kiadó, a tulajdonos ügyeit érintő történetben egy szerkesztőség - akár károkat okozva saját kiadójának - megőrizze szakmai integritását és függetlenségét, pláne annak látszatát. Az Indexen ennek a történetnek a folyamatos nyomonkövetése és mélységi feltárása azt jelentette volna, hogy a tulajdonost kell informátorként, nyilatkozóként, interjúalanyként kezelni. Adott esetben keresztkérdésekkel bombázni, zaklatni.

Miközben az Index bármit is ír ebben a történetben, folyamatosan és elkerülhetetlenül rávetül a gyanú, hogy egyoldalúan, elfogultan, a tulajdonos érdekeinek megfelelően számol be, vagy éppen nem számol be lépésekről. Minden, mégoly szakmai megközelítéssel készülő cikk esetében is elkerülhetetlen a kérdés felvetése, hogy adott konfliktushelyezet bemutatásakor a tulajdonosnak kedvez-e az újság.

Gondoljunk a bírósági szabályokra: jogállamokban egy bírói vezető vagy akár egyetlen bíró érintettsége, érdekeltsége - ez lehet akár erősebb személyes kapcsolat - kizáráshoz és az ügy másik bíróságra utalásához vezet. Ugyanez vonatkozik a nyomozóhatóságokra is. Helyesen. A média esetében ez úgy fordítható le, hogy a hitelesség megőrzését éppen az szolgálja, ha deklarálva az érintettséget, távol maradunk az ügytől. Mert valóban simán lehet összeférhetetlenséget kiáltani ott, ahol az újságíró lapja tulajdonásával, kvázi munkáltatójával kerül szembe intejúalanyként, megszólalóként. Nincs persze igazán jó feloldása ennek a helyzetnek, rossz és rosszabb megoldások vannak - hiszen az adott újság olvasóinak kiszolgálása biztosan sérül -, de egy normális országban normálisan működő és szabad médiával nem okoz tájékoztatási vákumot, ha a piac egyéb szereplőire hagyjuk ezt a történetet.

(...)

Nem látni, valószínűleg most tényleg senki nem látja, hova vezet ez a történet, mikor és mi lesz a vége, milyen lépések lesznek még. A fejleményekről az Index továbbra is tényszerűen beszámol. De az Index nem lesz revolvermédia, és nem lesz eszköz, saját tulajdonosának kezében sem. A függetlenség és mindenkori kormánykritikus alapállás mellett ebben az ügyben jelenleg az egyetlen jó szakmai megoldás, hogy a szükséges távolságtartással mutatjuk be a fejleményeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. augusztus 07. 18:11
Mély szarból jött volna ki az index. Csak villogott, hogy balra kanyarodik. Megcsúszik, majd térdre rogyik. Nincsen semmi baj, Csak nyakig ér a szar.
balbako_
2016. július 28. 19:29
Nem lesz, már az! Soros bunkója!(Hozzáteszem Soros bunkóinak)
killbillke
2016. július 06. 10:19
"a szükséges távolságtartással mutatjuk be a fejleményeket" - Hogy nem szakad rá az ég! :) Az Index a legelfogultabb, a legbaloldalibb, legliberálisabb médium az összes közül! Még hogy "távolságtartással"! Ha-ha-ha! :D
Tintamin
2016. július 06. 10:18
Nem értem, hogy a magyarhirlap-magyaridők-888 háromszögben gondolkodó idióta szerencsétleneknek miért fáj az index? Nem kell olvasni, nem kell nyígni, nem kell hisztizni. Én sem olvasom a fenti szennylapokat, mert tudom, hogy közpénzből nyalják Orbán seggét, és ettől okádnom kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!