Retro: A hiábavalóság szövete – Andreas Eschbach: Hajszőnyegszövők

2016. április 20. 08:16

Régen olvastam a Hajszőnyegszövőket, de kevés nem angolszász regény tetszett annyira, mint Eschbach műve.

2016. április 20. 08:16
makitra
Egy Bene Gesserit feljegyzései

A mű sajátos szerkezetet használ: 18 fejezete mind különálló novella, melyet hol az egyes szereplők, hol a helyszín, hol a rejtély apró szálai kötnek össze olyan apró kis csomókkal, mint a hajszőnyeg szálait. Sajátosan lineáris a cselekmény, hiszen minden egyes történet segít a végső titok megfejtésében, még sincs egyetlen olyan központi elem – sem szereplő, sem más dolog, még maga a szőnyeg sem -, amely minden egységben megtalálható. Az első és utolsó történet pedig külön mese a mesében, mellyel a kör bezárul.

Az egyes novellák mind egyedi hangulatú, sajátos alkotások. Ezekben a mindenható uralkodó, vagy a hatalom más letéteményesei nem játszanak központi szerepet, hanem a birodalom alattvalói, a bábuk a sakktáblán. Az ők egyszerű, hétköznapi történeteiből derül fény nem csak a szőnyegek rejtélyére, hanem bemutat egy minden ízében elnyomó rendszert is. Minden novella saját »ízzel«, hangulattal bír, mely remekül bemutatja az adott történet főhősét, elég csak az első fejezet ünnepélyességére vagy „Az örök bosszú” kacér női hangvételére gondolnunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!