Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Merkel magánya

2016. március 11. 08:28

Németország és kormányfője 2016 márciusára elszigetelődött, „különutasnak” számít.

2016. március 11. 08:28
Dési András
Népszabadság

A szinte 180 fokos fordulatot lehet a hétvégén esedékes tartományi választásokkal magyarázni. A menekültválság minden helyi problémát félresodort. Érzelmek, elsősorban félelmek és előítéletek határozzák meg az emberek gondolkodását. Ebben a légkörben nem csoda, hogy a jobboldali populista Alternative für ­Deutschland (AfD) olyanokat is meg tud szólítani, akik csalódtak a CDU-ban és Merkelben, illetve távol tartották magukat a politikától.

A kereszténydemokraták valószínűleg nem fognak fényesen szerepelni, de az esetleges voksveszteség nyomán senki sem puccsolja meg Merkelt. Nincs ugyanis se kihívója, se alternatívája. Tudja ezt Horst Seehofer is. A bajor tartományi kormányfő és CSU-elnök Merkelt idegesítő húzásai, így például a magyar miniszterelnökkel való »barátkozása« mögött az a megfontolás munkál, hogy az erősen populista szólamokkal elvehető a terep az AfD-től a menekültáradatban frontállamnak számító Bajorországban.

Elgondolkodtatóbb az, hogy Európa vezető politikai-gazdasági hatalmának kancellárja mennyire magára maradt. A szövetségi köztársaságnak éppen a közös európai megoldás érdekében mindig sikerült valamiféle konszenzust teremtenie – bár erről a görögöknek érthetően más a véleményük és a tapasztalatuk. Németország és kormányfője 2016 márciusára elszigetelődött, »különutasnak« számít. Mindenki más zár. Útvonalakat, határokat. A hidegháborúban volt talán ennyi szögesdrót a kontinensen, amely azonban a kerítésekkel és pengés drótokkal legfeljebb csak némi időt nyer. A menekültek jönnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 15. 10:19
Nyugodtan mondhatod többes számban is, mert nemcsak Merkel, hanem itthoni kapcái is buknak. (Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!)
néhai Ch.Pilot
2016. március 18. 19:07
Érdekes, Mengelének, pardon: Merkelnek nincs ellenfele, alternativája, lassan többséges sem lesz, de senki sem beszél diktatúráról...
paraklétosz
2016. március 18. 19:04
Mene, Merkel, tekel, ufarszin.
blondiner
2016. március 18. 14:07
különutas: Görögország pénzügyi válsága. Görögország zsaroló pozíciója. Törökország zsaroló pozíciója. Európa elárasztása parazitákkal. A vele egyet nem értők marginalizálása. A német sajtó kézivezérlése. Ez a különutasság néphazugságilag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!