Európai válság: a vég kezdete?

2016. február 08. 09:38

Mi van az Európai Unióval? Ez egy hibrid szervezet, amely se nem állam, se nem föderáció, mégis képes tagjaitól szuverenitást elvonni magához. Az EU egy prosperáló társaságból, akikhez érdemes csatlakozni, egy kényszerzubbony lett.

2016. február 08. 09:38
Pál Benedek
Danube Institute

Az Európai Unió ugyan fontos sikereket ért el, de egy területen súlyos kudarcot vallott. A közös európai identitást nem sikerült létrehoznia. A nemzetállamok továbbra is egészségesek és jó erőben vannak, írja Tim Parks regényíró a Politico Europe-nak írt cikkében. Parks szerint német dominancia van az EU-ban úgy, hogy közben az embereket nem is érdekli a német kultúra. Úgy látja, hogy a brit uniós újratárgyalási szándék ugyan egy nehéz és fájdalmas folyamatot indítana el, de ez egy jó lehetőség lenne az Unió újrateremtésére. Ha ez nem sikerül, az EU végével nézünk szembe. (...)

Mi van az Európai Unióval? − teszi fel a kérdést Tim Parks. Nehéz megmondani, hogy ez a világ legormótlanabb, legrosszabbul meghatározott és legzavarosabb szervezete, vagy mégsem. Egy behemót, amelyet annyi belső ellentét feszít, hogy a túlélése is kétséges. Mindeközben mégis 500 millió ember életét határozza meg olyan mértékben, hogy eltűnésének évszázadokra súlyos következményei lennének. Ez egy hibrid szervezet, amely se nem állam, se nem föderáció, mégis képes tagjaitól szuverenitást elvonni magához. Tim Parks szerint ez egyáltalán nem egy unió a szó eredeti jelentésében, és európai is csak annyiban, hogy a tagjai azok. Mindannak, ami hagyományosan jelentené az európai eszményt, a szépséget, az értelmet és a kultúrát, annak semmi köze az Európai Unióhoz.

A szuverén egységek a történelem folyamán mindig bizonyos veszélyekre válaszul születtek. Az Európai Unió is így jött létre. A cél az volt, hogy a francia-német háborút mindörökre elkerüljék, hogy ezt a veszélyes ösztönt kiirtsák. Ez a szándék milliók halála miatt érthető volt, írja Tim Parks. A szervezet tagjai ahelyett, hogy szerepet követeltek volna a történelem színpadán, a történelmet akarták felszámolni.

A bűnbánó eltökéltség mellett a gazdasági haszon is motiváló erő volt. Ezentúl az európaiak szabadon kereskedhettek egymással, mindenféle protekcionizmus nélkül. Elhatározták, hogy Európa ezután igazságos, békés és legfőképp gazdag lesz. A csatlakozás feltétele csupán az volt, hogy a jelentkezőknek nemzeti büszkeségükből lejjebb kellett adni. Tim Parks szerint az EU-hoz való csatlakozás inkább az identitásvesztésről szólt. Ez egy szükséges rossz volt ahhoz, hogy a jelölt csatlakozzon a kartellhez.

Tim Parks szerint ez azonban minden népnek más jelentett. Az olaszok, akik az alkotmányuk miatt képtelenek bármin is megegyezni, nagy lelkesedéssel fogadták az eurót. Hatalmas megkönnyebbülést jelentett, hogy soha többé nem kell dönteniük saját monetáris politikájukról. Nagyon szomorú, ahogy ez az elképzelés a visszájára sült el, írja Parks. A lengyelek és a többi kelet-közép-európai ország azért csatlakozott, mert ki akartak kerülni az orosz érdekszférából és gyors meggazdagodást reméltek. Ők azonban sosem gondolták komolyan, hogy feladják frissen szerzett szuverenitásukat. (...)

A vágyott stabilitásból stagnálás lett. Ahelyett, hogy véget ért volna a történelem, a rabszolgái lettünk. A gazdasági szuverenitás feláldozásának az eredménye az lett, hogy a gyengébb országokat a dőzsölésből felébredve a szegénység fogadta. Továbbá keserű a tény, hogy elvesztették életük felett az irányítást. A monetáris fegyelemmel való német megszállottság miatt az egész eurózóna súlyos árat fizetett. Pusztító éveket kellett eltűrni, mire az EU lassan elkezdett felépülni és elindult az USA és Nagy Britannia útján. Tim Parks úgy látja, hogy az EU egy prosperáló társaságból, akikhez érdemes csatlakozni, egy kényszerzubbony lett.

Parks véleménye, hogy a nemzetállam továbbra is jó egészségnek örvend. Az államok belső problémáik ellenére még mindig erős közös identitással bírnak. A nemzetiség nem olvadt fel. Sőt, az állandó csaták során, hogy merre tartson az Unió, az államok egyre inkább ráébredtek saját különbözőségükre és külön érdekeikre. Tim Parks szerint ez leginkább a külpolitika területén látszik meg. Az EU a kezdetektől pacifista. Annyira, hogy még az ellenségeit sem igazán tudja veszélyeztetni. Kineveznek ugyan egy »külügyminisztert«, aki azonban nevetségesen könnyű súlyú. Még a tettetése sincs meg a komolyságnak, véli Parks. Miután Franciaország rájött, hogy nem képes hegemóniára az Unióban, azóta egyedül és azon kívül tevékenykedik. Nagy Britannia nem is képzelte soha másképp. A gazdaságot vezető németek pedig bármilyen háborús magatartást elképzelhetetlennek tartanak. Parks úgy látja, ez a felállás működött, amikor Oroszország még a posztszovjet sebeit nyalogatta. Napjainkban, Putyin idején azonban ez őrültség.

És hogyan tovább? − kérdezi Tim Parks. Az egész lebontása elképzelhetetlen, de folytatni sem lehet úgy, ahogy most történik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2016. február 08. 19:53
"Parks szerint német dominancia van az EU-ban úgy, hogy közben az embereket nem is érdekli a német kultúra." "A gazdaságot vezető németek pedig bármilyen háborús magatartást elképzelhetetlennek tartanak." A németek Bismarck óta Európa urai akarnak lenni. Hitler és Merkel céljai fő vonalaikban azonosak, csak az eszközök változnak. Az viszont nem megy, hogy egy szövetséget egy ország határozzon meg, mert azt már kipróbáltuk a szovjet birodalommal. A magországok és a később csatlakozottak, főleg a keleti részen lévők soha nem fognak azonosulni egymással. Ezt nem lehet egyoldalúan, vezényszóra megvalósítani.
enes
2016. február 08. 16:47
"...Az EU egy prosperáló társaságból, akikhez érdemes csatlakozni, egy kényszerzubbony lett..." Én még a formai egyeztetést propagálom: ...amelyikhez...
Mich
2016. február 08. 12:29
"Az EU egy prosperáló társaságból, akikhez érdemes csatlakozni, egy kényszerzubbony lett"... és a (Mesterséges) Intelligencia felmondta a szolgálatot...
Tündér_Lala
2016. február 08. 11:01
Az EU egy olyan birodalom, amely a birodalmi funkcióit legfeljebb csak kis részben teljesíti. Tartományait igyekszik a birodalmi központ (Berlin) érdekei szerint működtetni. Ugyanakkor miután a központ még ma is a legyőzött státuszában van, nincs önálló külpolitikája, valóban önálló pénzügy politikája és nincs önálló hadereje. Ezek hiányában (az akarat sincs meg rá) viszont a saját szövetségesei sem tekintik tényezőnek, rendre a saját (változó) érdekeik szerint csicskáztatják. Saját érdekeit kifelé nem képes képviselni, másoktól várja, hogy cselekedjen helyette (oroszok, törökök). Vagyis birodalmi funkcióinak gyakorkását pénzért reméli megvenni, saját érdekeit képviselő más országoktól és birodalmaktól. Elég nyilvánvaló, hogy ez olyan előnytelen helyzetbe hozza, amely a hosszútávú fennmaradását (valódi előnyök híján) erősen kétségessé teszi. (Csak egy példa: Németország 50 Md eurot költene a migránsok integrálására a következő években, miközben ennek sikere erősen kétséges. Nem az volna-e a normalitás, hogy saját állampolgárai szaporodását segítse elő ilyen összeggel ? Ha csak a tizede propagandát fejtenék ki emellett, mint a migránsok mellett, akkor hatékony lenne és jobb minőségű emberanyaghoz jutna. Ja, hogy a legyőzöttől nem ezt várják el ? ) Ez a megoldatlan helyzet az oka a mai válságok és krízisek sorozatának. A valós megoldás kezdeményei sem látszanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!