Totalitárius liberalizmus

2016. február 28. 10:27

A kortárs liberalizmus azért nevezhető totalitáriusnak, mert kíméletlenül ellenőrizni akarja, hogy az emberek hogyan beszélnek, viselkednek, gondolkodnak (!) a magánéletben.

2016. február 28. 10:27
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Magyar Nemzet

„Tamás Gáspár Miklós fején találta a szöget: a liberalizmus az elválasztások logikáján áll vagy bukik. Számára talán kellemetlen lehet, de kénytelen vagyok rögtön utána – ismét – Straussra hivatkozni, aki a liberális állam alapvető és feloldhatatlan ellentmondását mutatta ki: »A liberális állam nem nyújthat megoldást a zsidó problémára, mert egy ilyen megoldás mindenfajta ’diszkriminációval’ szembeni törvényes tilalmat jelentene, azaz a privát szféra felszámolását, az állam és társadalom közti különbség tagadását, a liberális állam elpusztítását«. Ma épp ennek a folyamatnak lehetünk a szemtanúi nyugaton, a privát szféra felszámolásának. A kortárs liberalizmus azért nevezhető totalitáriusnak, mert kíméletlenül ellenőrizni akarja, hogy az emberek hogyan beszélnek, viselkednek, gondolkodnak (!) a magánéletben. Ennek a kontrollnak a kívánalma és kikényszerítésének igénye természetesen mindig csak a »bennszülöttekkel« szemben áll fönn, a bevándorlók, kisebbségek esetében nem. (Persze attól függ, melyik kisebbség esetében. Úgy tűnik, a liberálisok a muszlimpártiság kedvéért – no meg Izrael morális kritikája miatt – elengedték a nyugati zsidóság kezét.)

Praktikusan túl sok választás nincs: a nyugati liberalizmus önfelszámoló, és a szélsőségnek – jelen esetben az iszlamizmusnak – nyit utat. Ahogy a XX. században a nácizmusnak. A másik lehetőség az, amit a központból lesajnálva »nacionalizmusnak« neveznek. Ez utóbbi lehetőséget megfontolandónak tartanám liberális szemszögből is, ugyanis egy »nacionalista« államban – még ha egy liberálisnak nem is kedvére való – lehet valaki liberális. A kalifátusban aligha.

Akik a liberalizmus válságáról értekeznek, fordítva ülnek a lovon. A szándékuk annak megmentése és fenntartása. Pedig épp a nyugati civilizáció nem tartható fenn, ha ragaszkodunk a liberális fantazmagóriákhoz. Valójában nem a liberalizmus van válságban, hanem a liberalizmus maga a válság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2016. február 29. 17:55
a totalitárius liberalizmus sültbaromság. a szerző nem érti a szavakat, amelyeket használ. alternatíve: valami szánalmas kis politikai rúgkapálás kedvéért föláldozza a jelentésüket.
sóhivatalnok
2016. február 29. 12:52
Kedves Gábor, A kortárs orbánizmusról esetleg valami? (Merthogy a nem létező liberalizmus ellen hadakozni elég szánalmas elfoglaltság... Ellenben ki is volt, aki konkrét szavakat tiltott be nemrég az államigazgatásban? Ki is akar állandóan bele@gatni a mindennapjainkba, a vásárlástól a szexig mindenben megmondva a tutit? Ki is szeretne állami egyentankönyvekkel, állami hírgyárral stb. uniformizált gondolkodást kialakítani az országban?)
Mr.Falafel
2016. február 28. 23:28
Érdekes, mert én pont ma ezt írtam a facebook-on: Nem szabad lebecsülni a bolsevizmus erejét! Ez a fasizmusnál is gyilkosabb eszme ismét egyre elterjedtebb és hangosabb Európában és Magyarországon is. Persze, nem bolsevikokként ismerjük őket, hanem baloldali liberális demokrataként. A bolsevizmus egyik legfőbb ismérve, hogy mások véleményét agresszívan, erőszakosan igyekszik elhallgattatni. Jogfosztottá tenné a társadalom azon tagjait, kik velük nem értenek egyet bármilyen kérdésben. S hogy miért ne becsüljük le a bolsevikok erejét? - Mert az Országos Választási Iroda, megszegve a törvényt, most Nyakó beadványát is előterjeszti. Feladjuk a jogállamot, mert a bolsevikok nyüszítenek. A bolsevikok terroristákat importáltak Európába millió szám, és nem lehetett megakadályozni. A bolsevikok megakadályozzák nemzeti megemlékezéseink tisztes megtartását. Egy pillanatra sem lankadnak a pusztításban.
Bolond Istók
2016. február 28. 19:48
"A kortárs liberalizmus azért nevezhető totalitáriusnak, mert kíméletlenül ellenőrizni akarja, hogy az emberek hogyan beszélnek, viselkednek, gondolkodnak (!) a magánéletben." Pontosan így van. És ebből is látszik, hogy a amit ma liberalizmusbak nevetnek mennyire hasonlít a kommunizmusra. Gondolom abban, hogy lényegében nem tudtak újat kitalálni, közrejátszik az értelmi restség, és, hogy: ami már egyszer bevált azon ne nagyon változtass. Egyenlőség eszem, a permanens szellemi-, lelki-terror(P.C.) ... stb. (Mint ahogy a legutóbbi szoboravatáson is láthattuk a fizikai-terrorra is lenne igény a Szamuely-fattyaknál. Szeretnék ha újra magyarok vére folyna.) Akik ma liberálisnak nevezik magukat, lényegében azok a kommunisták, akik a vörös gúnyát bugyirózsaszínre cserélték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!