Valós vagy virtuális?

2016. február 23. 12:04

Egyre nehezebb a számítógépes képeket megkülönböztetni az ember által készített fényképektől.

2016. február 23. 12:04
Hany Farid
Dartmouth College

„A számítógép által generált képek gyorsan válnak egyre élethűbbé, és a nem gyakorlott emberi megfigyelőknek hatványozottan nehezebb különbséget tenni valós és virtuális között. Ez akkor okozhat problémát, ha például bíróságon kell az esküdteknek az eredetiségről dönteni.

Végeztünk egy kísérletet, amelyben férfiakat és nőket ábrázoló 60 nagyon jó minőségű számítógép generálta és személyek által készített fényképet mutattunk 250 megfigyelőnek. A megfigyelőknek az összesről el kellett dönteniük, hogy gép vagy ember-e az alkotó. Az ember által készítettek 92, a gépi alkotásoknak viszont csak 60 százalékáról adtak korrekt választ.

A következő kísérletben újabb megfigyelők vettek részt, de előtte tréningen estek át. Az ember készítette fotók esetében a helyes válaszok 85 százalékra estek vissza, a számítógépes képeknél viszont növekedést tapasztaltunk: 76 százalékukat találták el.

A számítógépes grafika fejlődésével arra számítunk, hogy a megfigyelőknek egyre bonyolultabb lesz megkülönböztetni az ember és a gép készítette képeket. Ez egyrészt a számítógépes grafikai közösség komoly sikere lesz, másrészt viszont problémákat okoz a jogban és a bíróságokon. Emberi megfigyelők néhány évig még el-elvégzik a dolgukat, végül viszont finomítanunk kell a meglévő technológiákon, illetve az emberi látórendszer által nem azonosítható apró képrészletekre is érzékeny új számítógépes módszereket kell fejlesztenünk.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!