Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Csak egy közös piac

2016. február 06. 09:51

Ha az európai integráció alapító atyái élnének, nagyot néznének, mi lett az általuk elképzelt és a kontinensen vívott háborúkat mindörökre kiiktatni hivatott együttműködésből.

2016. február 06. 09:51
Dési András
Népszabadság

„Ha az európai integráció alapító atyái élnének, nagyot néznének, mi lett az általuk elképzelt és a kontinensen vívott háborúkat mindörökre kiiktatni hivatott együttműködésből. Eddig is léteztek különutak, speciális rendelkezések, de amit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brit reformkövetelésekre válaszként a minap javaslatként letett az asztalra, az lényegében hadüzenet a szociális piacgazdaságnak.

A hangsúly a szociálison van, mert az Európai Unió évtizedeken át – az emberek, az áruk és a tőke szabad mozgása mellett – azon alapelvre is épült, hogy a szociális juttatások tekintetében nem lehet különbséget tenni uniós polgárok között. A keleti bővítéssel 28 tagúra bővített unióban persze szép számmal vannak államok, amelyekben a családi pótlék vagy a lakhatási segély töredéke annak, amit hasonló címen kapnak a gazdagabb országokban élők. S akadnak nem kevesen, akik visszaélnek a rendszerrel. Mégis az, hogy a kelet-európai munkavállalók hátrányos megkülönböztetésének lehetősége tartsa bent az EU-ban Nagy-Britanniát, hogy ez legyen a csali, amire a majdani népszavazáson ráharap a bulvársajtó által is heccelt szigetországi közvélemény euroszkeptikus része, ez bizony erősen elgondolkodtató.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 06. 19:48
Ha élnének Junckert, Merkelt, Hollandert páros lábbal rúgnák ülepen.
kulalak
2016. február 06. 15:29
Megint lenézi az olvasót, aki erről esetleg mást gondol. "Bizarr átalakulás előtt áll Európa. Vissza a lezártnak gondolt múltba. Az unió egyszerű szabad kereskedelmi övezetté válhat. Egy közös piaccá, semmi többé."
luga
2016. február 06. 14:58
Eddig nem zokogott senki, pedig a mag országok kiválóan vissza tudtak élni az erőfölényükkel, az orosz megszállási övezetből kikerült országok kárára.
Antigoné
2016. február 06. 13:02
Elszomorító, hogy mindig ez a játszmázás folyik minden országban - kizárólag a voksokért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!