Jozef Banáš tévedései

2016. január 10. 12:12

Visszatérő téma, s Jozef Banáš is ezzel érvel, hogy a néhai gyarmatok most a migránsok által jönnek visszakérni azt, amit a gyarmatosítók elvittek. Ha jobban megvizsgáljuk ezt, hamarosan rájövünk, mennyire populista érvelés ez.

2016. január 10. 12:12
Aich Péter
Felvidék.ma

„De vegyük sorra a tévedéseket. Banáš azt állítja, hogy nem létezik valami orosz veszély. Ez egy olyan újabb ruszofil divat. Ha azonban megnézzük az orosz történelmet, a cárok expanziós politikáját Sztálin nemcsak örökölte, hanem tovább is fejlesztette. S ugyanez a helyzet Putyinnal. Elég talán Krímre utalni. Ráadásul manapság nem szükséges reguláris hadsereggel jelen lenni egy országban, ha leigázni akarjuk, fenyegetni pedig másképp is lehet.

Visszatérő téma, s Jozef Banáš is ezzel érvel, hogy a néhai gyarmatok most a migránsok által jönnek visszakérni azt, amit a gyarmatosítók elvittek. Ha jobban megvizsgáljuk ezt, hamarosan rájövünk, mennyire populista érvelés ez. Csak röviden: a gyarmatosítók nem csak vittek, hanem (igaz: eltérő mértékben) hoztak is, ezt azért ne feledjük, a migránsok pedig egészen más céllal jönnek, amennyire egyáltalán tudják, mi végből, mert az is nyilvánvaló, hogy manipulált, megbolondított tömegről van szó. Ráadásul a nyugati világ szociális rendszerének megcsapolásával nem lehet semmit visszavenni, csak elapasztani a forrást.

Az sem igaz, hogy háborús övezetekből jönnek. Onnan is, igen, de többnyire nem onnan. Ugyanakkor háború nem csak ott van, ahol lőnek: gazdasági háború is létezik. Ilyen okból mi is menekülhetnénk, a tőke diktatúrája minket is érint. Ráadásul nem csak a néhai gyarmatosítók háborúznak – beleértve ide Oroszországot, alias a néhai Szovjetuniót: afganisztáni kalandjukkal kezdődött az, ami az iszlám világot megbolygatta a talibánnal kezdve a mai úgynevezett iszlám államig. Hozzájárul ehhez a globalizációnak becézett gleichsaltolás: a migránsoknak bedumálták, hogy ha Európába jönnek, gazdagok lesznek s jólétben élnek. Márpedig a jólét nem költözködéssel érhető el, hanem kemény munkával, a szíriai problémát pedig nem Európában, hanem Szíriában kell megoldani. Közben ne feledjük a szunnita-siíta ellentétet sem. A mohamedánok egymást gyilkolják egy politikának álcázott vallásháborúban, s amit azzal főznek, azt velünk akarják megetetni. Európa pedig neoliberális jelszavakat harsogva teljes mértékben bedől ennek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2016. január 10. 21:28
Liberálisoknál az arab időszámítás a Szovjetunió afganisztáni kalandozásával kezdődött. Ezt az elméletet hazai képviselőjüknél is hallottam.
antioxi
2016. január 10. 20:27
folyt. fogadják a most gazdag gyarmatositó országok az egykori gyarmatokról érkező migránsokat. Nem vagyunk szolidárisak, a volt gyarmatositó országokkal!
antioxi
2016. január 10. 20:23
Én végig olvastam Jozef Banáš levelét amit Angela Merkelnek irt. A levélben megfogalmazottakkal mindenben egyet értek. Akinek tudja olvassa el, alap-irás. A levél egyik fontos gondolata: Az évszázados gyarmatositást és nem a Közép-kelet európai országok csinálták. Ez Anglia, Franciaország, Hollandia, USA, Spanyollrszág, Hollandia, Dánia, Belgium, Portugália "műve" volt amiből ezek az országok meggazdagodtak piszkosul. Akkor hát ezek az országok ne kérjen szolidaritást (kvóta) a "keletiektől", fogadják be csak
lynx
2016. január 10. 18:43
Kedves Aich Péter: Jozef Banáš tévedett az amerikai zsoldosok létszámában is. Ugye csak néhány tucatnyian vannak? Nem hatvanezren? Nem Németországban, mivel az nem határos az oroszokkal. Nem felfegyverezve kishatótávolságú harcászati nukleáris fegyverekkel. Nem. Erősítsen meg, kérem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!