Nem lehet könnyen legyőzni az Iszlám Államot

2015. december 18. 14:38

Nem az a kérdés, hogy legyőzhető-e az Iszlám Állam. Mert legyőzhető. A kérdés azonban az, hogy utána mi lesz.

2015. december 18. 14:38
Pál Benedek
Danube Institute

„Nagy-Britannia és Franciaország valamikor a világ legnagyobb katonai hatalmai közé tartoztak. Napjainkban azonban már kétséges, hogy ezek az államok akarnak vagy egyáltalán képesek-e egy olyan könyörtelen háborút folytatni, amelyet Francois Hollande emlegetett, véli Andrew J. Bacevich. Szerinte ennél már csak az a nagyobb baj, ha a büntetést összekeverik a háborúval. Ugyanis ezzel egy olyan regionális káoszt szítanak tovább, amelyhez a nyugati katonai beavatkozások már igencsak hozzájárultak.

Anélkül, hogy Nagy-Britannia beszállna, több állam is hajlandó bombázni az iraki-szír határ mindkét oldalán. Bahrein, Jordánia, Szaúdi-Arábia, Törökország, és az Egyesült Államok légiereje összesen 57 ezer bevetést hajtott végre 8300 légicsapással. Az USA Központi Parancsnokságának nyilvántartása szerint 129 ISIS tankot, 670 támaszpontot és ötezer lőállást pusztítottak el. Emellett komoly károkat okoztak az ISIS olajszállítási infrastruktúrájában is. A hadműveletek lassan 17 hónapja tartanak, és nem valószínű, hogy mihamarabb véget érnének.

Ezek a számok lehangolóak. A légicsapások a kommandós bevetésekkel és a helyi erők nagyvonalú támogatásával sem értek sokat. A hadjárat annyira egyértelműen hatástalan, hogy az Egyesült Államokban egyre többen közvetlen katonai beavatkozást sürgetnek. A háború támogatói, akik amúgy az iraki beavatkozást is rosszul látták, úgy vélik, legfeljebb 50 ezer katonával simán legyőzhető az Iszlám Állam. Izzadtság nélkül is garantált a győzelem.

Azonban nem az a kérdés, hogy legyőzhető-e az Iszlám Állam. Ezek a számok, amelyeket a megszállás támogatói mondanak, pontosak lehetnek. A nyugati erők, ha nagyon akarják, ki tudják űzni az Iszlám Államot Rakkából. A kérdés azonban az, hogy utána mi lesz, írja Bacevich. A korábbi konfliktusok tapasztalatai szerint az igazi problémák már a győzelem másnapján felbukkannak. Például ha egyszer bevonultak, hogyan vonuljanak ki. Továbbá az ISIS ellenfeleit inkább a széthúzás, mintsem az együttműködés jellemzi. Ahogy Barack Obama jellemezte, jelenleg két koalíció verseng, egy amerikaiak, illetve egy oroszok által vezetett szövetség, amelynek tagja Irán is. Emellett, amikor a törökök lelőtték az orosz gépet, a világ megtapasztalhatta, hogy az események milyen könnyen kicsúszhatnának az ellenőrzés alól.

Bacevich szerint a terrorizmus mélyben meghúzódó sokkal bonyolultabb problémák tünete. Hiába pusztítjuk el az ISIS-t akár légicsapásokkal, akár szárazföldi csapatokkal, ezek a problémák tovább fognak élni. Rögtön egy új ISIS fog a helyébe lépni, ahogy az ISIS is az al-Kaida iraki hamvaiból emelkedett fel.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
memocrat
2015. december 18. 21:46
Attól tartok, ez nagyon így van. Abban a térségben egyelőre elképzelhetetlen, h belátható időn belül béke lesz. Külső erő nem biztosíthatja, belül meg vagdalkoznak egymással. Csodának kellene történnie.
kurbitalis
2015. december 18. 20:49
Utána takarodjanak haza a megszállók a saját országukba, és azoknak a segítségével, akik lerombolták az országukat, anarchiát szítottak, építsék fel, és maradjanak otthon.
madarasi.abel
2015. december 18. 19:49
Amerika, és a zsidók a felelősek! Csak akit lekemtréleztek, az nem látja be!
berzsian56
2015. december 18. 17:02
Tisztára a 22-es csapdája. Ki van itt, kivel? Kik pénzelik a sosem létezett Iszlám Államot? Ha tisztelt nagyhatalmak úgy döntenének egy árva egér sem juthatna át a határikon ,nemhogy húsztonnás, hatszor háromméteres nagyságú konténerek dugig fegyverekkel. Nem lehet, hogy ezek az országok azokkal a fegyverekkel néznek szembe, amit tegnap még ők adtak el ennek a fantomállamnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!